Idén is kötelező az ötven óra közösségi szolgálat az érettségizőknek

  • narancs.hu
  • 2021. április 21.

Belpol

Rétvári Bence szerint ezt a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt, hanem 9-11. évfolyam alatt teljesítik.

Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő tette fel azt a kérdést a kormánynak, hogy elengedik-e az ötven óra közösségi szolgálatot, mint érettségi feltételt.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egyértelműen közölte, hogy nem engedik el ezt a feltételt, az ötven óra igazolása idén is kötelező lesz - erről az Eduline számolt be.

A beszámoló szerint Rétvári Bence kiemelte, hogy "a közösségi szolgálat teljesítését a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem 9-11. évfolyam alatt." Jelentősen szűkült a klasszikus közösségi szolgálatként beszámíttatható feladatok száma, ugyanis a mostani végzősök lassan egy éve tanulnak otthonról, ez beleszólhat az az ötven óra teljesítésébe.

Válaszában az államtitkár kifejtette, hogyha előfordul az a helyzet, hogy a 2020/2021. tanév végén érettségiző tanuló még a hátralévő időszakban kívánja teljesíteni a közösségi szolgálatot, akkor „a jelen helyzetben azt javasoljuk, hogy csakis olyan teljesítési módokat válaszon, amely egyéni tevékenységre ad lehetőséget, a járványügyi szabályok betartása mellet.”

Ezek kiválasztásához ajánlja az Oktatási Hivatal útmutatóját, amelyben például olyan feladatok is szerepelnek, mint az alsóbb évfolyamosok online korrepetálása.

Figyelmébe ajánljuk