Így segíti a hatóság Mészáros Lőrinc agresszív terjeszkedését
Rogán Antal és Karas Monika

Így segíti a hatóság Mészáros Lőrinc agresszív terjeszkedését

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. augusztus 17.

Belpol

A médiahatóság és a versenyhivatal 2010 után végig asszisztált a médiapiac fideszes bedarálásához. A párthűség mindent felülír. Ajánló az e heti Magyar Narancsból.

A Médiatanács döntése után a GVH is azonnal rábólintott az ügyletre. Ezt (és a Népszabadság megszüntetését) követően szinte azonnal fel is vásárolta a Mediaworksöt az Opimus – a hatóságok egy hét alatt engedélyezték ezt az akciót. Amikor aztán Mészáros – immár az Echo Tv tulajdonosaként – hivatalosan is a nevére vette a kiadót, maga kért a Médiatanácstól szakhatósági állásfoglalást, ám az még csak szakvéleményt sem adott ki.

A Mediaworks–PLT-ügylet óta annyira bejött az egyszerűsített döntéshozatal a Médiatanácsnak, hogy a Karas Monika vezette öttagú testület (Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András, Vass Ágnes) azóta is indoklás nélkül engedélyezi a felvásárlásokat. A Narancs médiaügyekben járatos egyik forrása úgy fogalmazott, hogy Médiatanács ma már a „Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kihelyezett egységeként működik, és a minisztériumban is ennek megfelelően kezelik”. A kényes döntéseket minél gyorsabban meg kell hoznia a testületnek, hiszen az idő szorít. A 2010-ben felállt Médiatanács tagjainak mandátuma 2019-ben lejár, és ha jövőre a választásokon a Fidesz nem szerez kétharmadot, akkor az új tagok kinevezéséről egyezkedni kell az ellenzékkel. Ennek megfelelően – és ezt két, egymástól független forrás is említette a Narancsnak – a döntések nem is a Médiatanácsban születnek. A Médiatanács tagjai állítólag az utolsó pillanatban tudják meg, hogy hamarosan határozni kell egy-egy, a kormánynak fontos kérdésben. A döntés eredményét megkapják előre, zárt borítékban, és senki nem mer még csak kérdezni sem, mert tudják, hogy az akadékoskodással a saját egziszten­­­ci­á­­jukat kockáztatják. A döntéshozatalt firtató kérdéseinket elküldtük az NMHH-nak, tőlük azonban lapzártáig nem érkezett válasz. A Médiatanács egyik, neve elhallgatását kérő tagja annyit elmondott a Narancsnak, hogy a zárt borítékos híresztelés túlzás, majd hozzátette: „Azt viszont nem állítanám, hogy nem fordult elő olyan, hogy finom vagy kevésbé finom módszerekkel ne jelezték volna előre fentről, mi a kívánatos döntés. Ez csak akkor probléma, ha az ember nem ért egyet azzal, amit kérnek tőle. De úgy gondolom, ez a közigazgatásban mindenütt így működik.”

 

További részletek a Médiatanács és a versenyhivatal működéséről az e heti Magyar Narancsban.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Amióta betiltották Magyarország természetes vizein a halászatot, a hazai gasztronómia is szegényebb lett, nem is kevéssel: a hazai természetes vízi hal nyomtalanul eltűnt az étlapokról és a halasok kínálatából. Mit pótolhatnak ebben a helyzetben a halgazdaságok, mit tehetnek a csúcséttermek, és mivel kell beérnie a mezei halimádónak?

Figyelmébe ajánljuk