Ilyen se mostanában volt: az összes parlamenti párt egyetért, elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 11.

Belpol

Porosenkót kérik, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Egyhangúlag elfogadhatatlannak tartja az új ukrán oktatási törvényt az összes magyar parlamenti párt, ezért közösen szólították fel Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza a törvényhozásnak.

Mint ismert, második olvasatban elfogadta az Ukrán Legfelsőbb Tanács az oktatási törvényt, amelynek értelmében megfosztják Ukrajna állampolgárait az oktatási nyelv szabad választásának jogától, mert a nemzetiségi kisebbségekhez tartozók számára csak óvodai és elemi iskolai szinten (az 1–4. osztályokban) szavatolják az anyanyelven történő tanulás jogát, ráadásul csak az önkormányzati fenntartású oktatási intézményekben, az ukrán nyelv mellett és csupán egyes osztályokban.

Ezzel ellehetetlenítik a kisebbségi nyelveken zajló oktatást, így a magyar nyelvűt is. Ez ellentétes mind az ukrán alkotmánnyal, mind Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és hátrányosan érinti az ukrán–magyar kapcsolatokat is – vélekedik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

A két kárpátaljai magyar párt és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség a magyar parlamenti pártok mellett közös nyilatkozatban kérik Porosenko elnököt, hogy ne írja alá az „az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe vevő”, „a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok megmaradását is alapjaiban veszélyeztető törvényt”.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a kérdésről szóló ötpárti egyeztetés után hétfőn az országházban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a törvény elnöki elfogadásával egy Európa-ellenes, az alapvető emberi és kisebbségi jogokat sértő törvény születhet, ami Ukrajna további instabilitását eredményezheti.

Az új törvény számos ország nemzeti kisebbségét érintené hátrányosan, amit az is mutat, hogy Románia, Bulgária és Lengyelország is a magyarral megegyező álláspontot képvisel az ügyben.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a pártok egységes felsorakozását a nemzeti érdek mellett, egyúttal hangsúlyozta, Magyarország nem függeszti fel, sőt fokozza is azt a humanitárius és fejlesztési segítséget, amit Ukrajnának adott az elmúlt években, mivel a szóban forgó döntésről nem a támogatások érintettjei tehetnek, hanem a „vak nagypolitika”.

A probléma csak az, hogy az ukrán elnök már néhány órával a szavazás után nyilatkozatban üdvözölte az új törvényt, amely szerinte „kulcs az oktatás jövőjéhez, s általa kompetens, patrióta, a világ felé nyitott generációkat nevelhetnek ki az országban”.

Figyelmébe ajánljuk