Indul a vörösiszapper újratárgyalása

  • narancs.hu
  • 2017. december 11.

Belpol

Tavaly mindenkit felmentettek, de az ítéletet hatályon kívül helyezték szabálysértések miatt. Most újra előveszik az érintetteket.

A megismételt elsőfokú tárgyalás mai, első napján a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatóját hallgatják meg. Az elsőrendű vádlott föllépésével megkezdődött tehát újra a vörösiszapper, amelyet most a Veszprémi Törvényszéken tárgyalnak. Bakonyi Zoltán a büntetőjogi felelősségét a mai tárgyaláson semmilyen formában nem ismerte el, teljesen ártatlannak vallotta magát.

Tavaly januárban a Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette mind a tizenöt vádlottat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól.

A döntést februárban helyezte hatályon kívül a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla, mert szerinte az elsőfokú eljárás több szabályt is megsértett. Az akkori döntés kimondta, a katasztrófa egyetlen oka  az „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, s emiatt ment tönkre a töltés.

A ma kezdődő tárgyalások kedden és szerdán folytatódnak – költséghatékonysági okok miatt a Veszprémi Törvényszéken. Az ügyben továbbra is tizenöt ember – köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja – ellen van vádemelés halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A 2010. október 4-i katasztrófa Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt érintette, tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Elterelő hadművelet

Kolontár térsége alkalmatlan arra, hogy ott zagytározót építsen vagy üzemeltessen valaki – nyilatkozott múlt pénteken Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, ám nyolc évvel ezelőtt még mintaszerűnek nevezte ugyanazon zagytározók állapotát és üzemeltetésük körülményeit. Nem ez az egyetlen állítás, amellyel az államtitkár korábbi önmagát hazudtolta meg.

Figyelmébe ajánljuk