Kirúgással és intővel fenyegetik a diákokat, akik ma tüntetni merészelnek

  • narancs.hu
  • 2018. január 19.

Belpol

Mi jön legközelebb? Büntetőeljárás?

A tegnapi RTL Híradóban mondta el Gyetvai Viktor, a ma délutáni diáktüntetés egyik szervezője, hogy tudomása szerint egy zalaegerszegi gimnáziumban igazgatói intővel fenyegették meg a pénteken hiányzó tanulókat. De volt olyan hely, ahol retorzióként a kirúgást helyezték kilátásba.

A Híradó úgy tudja, vannak olyan vidéki iskolák, ahonnan a mai Educatio oktatási szakkiáltásra sem engedik fel a diákokat, nehogy véletlenül csatlakozzanak a délutáni demonstrációhoz. Az esettel kapcsolatban a csatorna megkereste Rétvári Bence parlamenti államtitkárt, aki azt mondta, ez egy szabad ország, senki nem gyakorolhat nyomást a diákokra.

A ma délután kezdődő diáktüntetés kapcsán a TASZ kiadott egy útmutatót a diákoknak, a szülőknek és a tanároknak: ebben többek között arról írnak, hogy minden diák tüntethet, ez alapjog, az iskolából való hiányzást viszont igazolni kell.

(24.hu/RTL Híradó)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.