Itt a vége: megszűnik a váci fociklub

Belpol

Megszűnik az 1899-ben alapított, 1994-ben NB I-et nyert és Bajnokok Ligájában is indult klub, a Vác FC. Ehhez sokak ármánya kellett: csalási ügy, csúszópénzek kísérik az egyesület elmúlt éveit, de a végső döfést a máig zavaros, mintegy egymilliárd forintból gazdálkodó, mégis megakadt infrastrukturális beruházások okozhatták. Az ügy politikailag is rendkívül kínos a Fidesznek, ami már 2019-ben megígérte, hogy rendbe teszi a csapat stadionját. 

„Bár egy héttel ezelőtt klubunk megkapta az NB III-as indulási jogot, a finanszírozási lehetőségek beszűkülése miatt a Vác FC nem tudja vállalni az NB III-as indulást a 2022-23-as kiírásban. Klubunk vezetői az elmúlt időszakban folyamatosan keresték a megoldást, de sem a cégek, sem az önkormányzat nem nyújtott segítő kezet, így a többségi tulajdonos Vác VLSE nem látja az NB III-es működéshez szükséges fedezetet” – közölte a klub. 

Hozzátették, a város nem marad felnőtt futball nélkül, a Nógrád megyei I. osztályból feljutó Bánk-Dalnoki Akadémia a következő idényben Vácon fogja játszani NB III-as hazai mérkőzéseit Bánk-Dalnoki-Vác VLSE néven. Továbbá a Vác VLSE a Pest megyei I. osztályban indít csapatot, az előző szezonbeli U19-es csapatra építve. 

Vác Város Önkormányzata a Facebookon azt írta, a döntés a június 29-i elnökségi ülésen született meg. Mint jelezték, a Vác FC közleménye arról nem szól, hogy mi lesz a sorsa a Vác FC-t működtető gazdasági társaságnak, a kft-t valószínűleg felszámolják. 

„A több, mint 120 éves múltra visszatekintő Vác FC tehát megszűnik, a jövőben egyik bajnokságban sem indít csapatot” 

– írták. 

Zsebbe követelt pénzek

Több vargabetűt is megtett az 1899-ben alapított, 1994-ben még NB I-et nyerő és ezáltal a Bajnokok Ligájában is induló váci fociklub az elmúlt tíz évben, amíg idáig eljutott. 2012-ben lett az egyesület résztulajdonosa a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt celeb-vállalkozó, Berki Krisztián, aki röviddel a klubnál megjelenése után egy csalási ügy célkeresztjébe került. Őt követte a liverpooli Everton-szurkoló brit üzletember, John P. Marshall, akinek nagy tervei voltak az egyesülettel, de 2019-ben eladta a részvényeit, így a felnőtt csapatot indító Vác FC a helyi utánpótlás-egyesülethez, a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesülethez (VVLSE) került, amelynek jelenlegi elnöke Pető Tibor, a város korábbi fideszes alpolgármestere. 

Az egyesület körül akkor pörögtek fel az események, amikor kiderült, hogy a már jó pár évvel ezelőtt bejelentett infrastrukturális beruházások megakadtak – erről a Narancs.hu részletesen beszámolt az elmúlt hónapokban, legutoljára tavaly év végén. A történet nagyon röviden annyi, hogy az egyesület több mint egymilliárd forintot kapott egy akadémia létrehozására, valamint a stadionjának a felújítására, amihez Vác Város Önkormányzata több mint kétszázmillió forintnyi önrészt biztosított, viszont a fejlesztések megakadtak, az akadémia ráadásul a kezdeti fázisban.

Már akkor látszott, hogy nagy a baj, amikor az önkormányzat visszakövetelt 73 millió forintnyi támogatást, amit az egyesület nem tudott határidőre kiegyenlíteni. A város vezetése tartott egy meghallgatást is az egyesület korábbi vezetői részvételével, ahol olyan állítások hangoztak el, mint például, hogy „John Marshall úgy döntött, hogy a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület (VVLSE) (akkori) vezetői számára a havonta, nem hivatalosan fizetett összegeket, amit az érintettek kiköveteltek, inkább a játékosokra szeretné fordítani”. 

Porladó lépcsők

Legutóbb pár hete érkezett információ a zűrös helyzetű klub felől, ugyanis az önkormányzat bejárást tartott a stadionban. Erről Matkovich Ilona polgármester számolt be a Facebookon, aki azt írta, a város „a mai napig a fűtést, a melegvizet, a világítást, de ha a fűnyíró traktorba benzin kell, azt is az önkormányzat biztosítja. Tettük mindezt a focizni szerető fiatalok érdekében. És hogy mi fogadott bennünket pénteken a váci stadionban?? Nos, a nemrég megépített lépcsők porladnak (feltehetően hiányzik belőlük a cement…), a fedett lelátóhoz szükséges acélvas egy részét nemfizetésre hivatkozva már elvitte a kivitelező, az eredményjelző tábla cseréje el sem kezdődött. Nem derült ki, milyen módon fogják biztosítani a nagypálya fűtését, amelynek alácsövezése állítólag elkészült. Mindenütt betontörmelék, a főépület környéke teljesen rendezetlen.

Azzal kellett szembesülnünk, hogy hiába támogatjuk évek óta kivételesen magas összeggel a váci focit, az egyesület vezetői sajnos nem veszik komolyan a megújulási szándékot”. 

Kíváncsiak voltunk, hogy a látottak fényében az önkormányzat például tervez-e rendőrségi feljelentést tenni. Megkeresésünkre azt a választ kaptuk pár héttel ezelőtt, hogy a stadion üzemeltetését végző önkormányzati cég a következő hetekben fog egyeztetni a Vác FC-vel például a jövőbeni költségviselésről, ezért kérdéseink megválaszolására türelmet kértek. Kerestük Pető Tibor VVLSE-elnököt is, de ő nem reagált. 

Politikailag is rendkívül kínos

A mai bejelentés, miszerint gyakorlatilag az egykori bajnokcsapat megszűnik, politikailag is rendkívül kínos. Rétvári Bence, a térségi fideszes országgyűlési képviselője a stadionfelújítással kapcsolatban azt mondta 2019-ben, hogy „egy nagyobb nagyságrendű, Magyarország más városaihoz mérhető nagyságrendű futballközpont, labdarúgóközpont-fejlesztés valósul meg több ütemben”. Akkor még úgy készültek, hogy legkésőbb 2020 tavaszára meglesznek a beruházással. 

Ehhez képest 2022-ben járunk, a fejlesztések földbe álltak, a Vác FC pedig visszalépett az NB III-tól is. Talán nem meglepő, hogy Rétvári az elmúlt időszakban, főleg a kampány ideje alatt kerülte a témát, és nemigen mutatkozott Pető Tiborral sem, aki pedig sorra veszítette el a pozícióit: a Fidesz váci szervezetének elnöki tisztségéről leváltották, a Magyar Evezős Szövetség elnöki pozíciójáról pedig lemondott, nem beszélve arról, hogy 2019 októberéig a város alpolgármestere is volt, de mivel az ellenzék került hatalomra, így ettől a tisztségétől is búcsúznia kellett. 

Azt nem tudni, hogy mikorra rendeződhet a klub helyzete a városban, egyáltalán lesz-e még tisztességes focicsapata a városnak, mindenesetre Matkovich Ilona polgármester pénteki közlése szerint, mivel a beruházásban a város anyagilag jelentős összeggel van benne, ezért jövő héten elnökségi ülés összehívását kezdeményezi. 

(Címlapképünkön: Pető Tibor a VVLSE elnöke és Rétvári Bence, országgyűlési képviselő. Fotó forrása: Rétvári Bence Facebook-oldala). 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk