Iványi Gábor az Orbán-kormányról: Csalással jutnak hatalomra és régóta börtönben kellene lenniük

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 07., 14:36
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A lelkész elmondta, mit gondol arról, ami az országban zajlik.

„Úgysem tudunk úgy elbújni, hogy a hatalom ne találjon meg” – mondta a friss 168 Órának adott interjújában Iványi Gábor lelkész, aki egyike volt azoknak, akik nemrég Nobel-békedíjra terjesztették fel Soros Györgyöt. Iványi a mostani interjúban kifejezetten keményen fogalmaz, és egyáltalán nem rejti véka alá, mit gondol az Orbán-kormányról és a Soros elleni hangulatkeltésről.

Mi most a beszélgetés legérdekesebb részeit szemezgettük ki, a teljes interjú itt olvasható.

Iványi beszél arról, hogy lesz-e békeidő:

Nem létezik olyan szörnyűséges kor, amikor belül ne lehetne békét teremteni. És ebbe belefér az is, hogy kicsavarják az ember kezéből egyik-másik fontos ügyét. De ettől nem omlunk össze, hanem valahogyan kivárjuk, amíg majd ők összeomlanak. És akkor újrakezdjük, újra fogjuk építeni, amit most eltapostak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ma normálisnak maradni, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Alapítvány vezetője ezt mondja:

Nem szabad beszállni a gyűlölködésbe. Az ember nagyon nehezen ússza meg, hogy ne teljen el a szíve kemény haraggal azok felé, akik visszaélnek mások nyomorúságával és kiszolgáltatottságával, akik folyamatosan gúnyt űznek a törvényalkotásból

false

 

Fotó: MTI/Kovács Attila

Iványi a jelenlegi rendszerről:

Ki kell mondani, hogy csalással jutnak hatalomra, hogy a másféle hangok elhallgattatásával manipulálják az embereket, s hogy ez bűn! És nem lehet azt mondani, hogy mi csak szólni tudunk. A szó nem lebecsülendő dolog.

A Soros-ellenes kampány kapcsán azt mondja Iványi:

Nem venném át ezeknek semmiféle ördögi megfogalmazását. A minap is, amikor Gulyás Gergely már Al Caponéhoz hasonlította Soros Györgyöt, az merült föl bennem, hogy erre nem lehet mást mondani: így beszél egy vásári bugyelláristolvaj. Mert egy piti zsebmetsző, aki csak Al Caponéban tud gondolkozni, nem is juthat más kifejezés az eszébe.

(…) Ők jelentik a nemzetbiztonsági kockázatot, sorolhatnánk a Paks-ügytől kezdve, mifélék miatt. Meggyőződésem, hogy régóta börtönben kellene lenniük, s hosszú időn át töprengeniük azon, szabad-e elárulni szövetséges társakat, tönkretenni nemzeteket vagy épp meghiúsítani a kiszolgáltatottak reményeit.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 07., 14:36
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6 rworse
  rworse
  2017. december 07., csütörtök 19:47
  5

  Igen.
 2. 5 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. december 07., csütörtök 18:39
  Vajon annak idején, az egyházi státuszok elbírálásakor Iványi Gábort is megpróbálták megvenni, csak nem sikerült, vagy őt eleve ejtették, mert túlságosan liberálisnak, toleránsnak gondolták?
 3. 4 galambocskám
  galambocskám
  2017. december 07., csütörtök 16:22
  A sorost Nobel-békedíjra, a demszkájt Becsületrendre.
 4. 3 hóvarjú
  hóvarjú
  2017. december 07., csütörtök 16:11
  Csak remélni tudom, hogy Iványi Gábort nem keverik zaklatási ügybe, vagy ha igen, az is átmenne csont nélkül "a magyar társadalmon"?
 5. 2 rworse
  rworse
  2017. december 07., csütörtök 16:05
  Hajrá.
 6. 1 yoyo
  yoyo
  2017. december 07., csütörtök 15:28
  Lenyűgöző ennek az embernek a tartása, a türelme.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra