Izraelben tárgyalt Orbán biztonsági guruja, aztán Magyarországon is bevetették a Pegasust

  • narancs.hu
  • 2021. július 20.

Belpol

Czukor József 2018 telén izraeli kollégájával egyeztetett. Talán csak véletlen egybeesés, hogy látogatása után kerültek magyar újságírók, közszereplők is a kémszoftver célkeresztjébe.

Érdekes egybeesésre hívja fel a figyelmet a Pegasus-botrány kapcsán a 444.hu. Mint emlékeztetnek, 2018. február 13-án Izraelben járt Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen fogadott Benjamin Netanjahu.

Hivatalosan a V4-ek miniszterelnökeinek tervezett (ám később meg nem valósuló) izraeli látogatása volt a téma, ami aligha igényelte volna, hogy az izraeli kormányfő személyesen tárgyaljon a főtanácsadóval.

Czukor külön megbeszélést folytatott Meir Ben-Sabbattal, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójával is. Hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak napirenden.

A megfigyelési ügyet egy nemzetközi újágíróhálózat, a Forbidden Stories tárta fel, melyben egyedül magyar szereplőként a Direkt36 csapata vett részt. A Pegazus-ügyről szóló beszámolójában a Forbidden Stories nem állítja, hogy Czukor tárgyalta volna le a kémszoftver megszerzését, de azt igen, hogy az újságírócsapat birtokában lévő adatok szerint 2018 elején, Czukor februári izraeli látogatása után kezdtek tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasusszal.

A Direkt 36-nak egy volt magyar titkosszolgálati tiszt is azt mondta, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdték el használni a magyar szervek a Pegasust. A nyilatkozó szerint a kormányt régóta zavarta, hogy a hagyományos lehallgatási módszerekkel nem férnek hozzá olyan kommunikációhoz, ami titkosított applikációkon (mint amilyen például a Signal vagy a WhatsApp) keresztül zajlik, ezért kaptak a lehetőségen, hogy használhassák az NSO termékét.

júniusban aztán Orbán viszonozta a kiemelt figyelmet, és fogadta Netanhaju főtanácsadóját. Meir Ben-Sabat a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Magyarországra. A megbeszélésen ott volt Czukor is, aki pár hónap múlva a polgári titkosszolgálatok vezetője lett.

A 444. írását további érdekességekkel - köztük Czukor József pályaképével – itt olvashatják. A Pegasus-botrányról a Magyar Narancs több cikkben is beszámolt, ezeket ide kattintva érhetik el.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk