Januártól változik a kata, támogatja a kormány, hogy egyszerre legyen az önkormányzati és az EP-választás

  • narancs.hu
  • 2022. június 17.

Belpol

Tárgyalni fognak az önkormányzatokkal arról, hogyan kompenzálják őket az elvett rezsicsökkentés miatt. Inkább a kistelepülések számíthatnak támogatásra - hangzott el a pénteki kormányinfón. 

Kevés reménykeltő dolog van a háború és az amerikai infláció miatt, az Európai Unióban is soha nem látott mértékű az infláció – mondta Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón. Drasztikusan emelkedtek az energiaárak és a termékek ára is megnőtt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a „háborús infláció” akkor szűnik meg, ha béke lesz. Hozzátette, hat százalékkal alacsonyabb az infláció annál, mintha nem lennének árstopok, ezért is döntöttek a meghosszabbításuk mellett. Ugyanakkor az EU támadja az árkorlátozásokat, de a kormány reméli, hogy meg tudják védeni őket. 

Pénteken uniós csúcstalálkozó lesz, a kormány álláspontja az, hogy csak olyan szankciók támogathatók, amelyen nem fájnak jobban Magyarországnak és az Uniónak, mint Oroszországnak. Az energetikát nem érinthetik, a gáz esetében ragaszkodni fognak ehhez. A globális minimumadót nem vezetné be a kormány, hiába született erről korábban megállapodás. 

A kormáyinfón ezután újságírói kérdések következtek. Megkérdezték a minisztert a Ryanair-ügyről is; mint ismert a társaság ellen fogyasztóvédelmi eljárás indult, ugyanis az extraprofitadót áthárítja az utasokra. Gulyás szerint szokatlan az a kocsmai stílus, ahogyan a légitársaság kommunikál a magyar kormánnyal. (Később újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy az új adót áthárítani készülő K&H Bank ellen is fogyasztóvédelmi eljárás indul.)

A kormány kompromisszumokat ajánlott azért, hogy az Európai Bizottság elfogadja a magyar helyreállítási tervet; például az egyszereplős közbeszerzéseket 15 százalék alá viszik, de más korrekciókra is hajlandóak. Reménykedik, hogy az év végéig megérkezik az Unió helyreállítási forrása Magyarországra. Azt is elmonda, ebből a forrásból lenne arra pénz, hogy a humánszféra, így az egészégügyi dolgozók és a pedagógusok bérét megemeljék. Gulyás szerint álhír, hogy a kormányhivatalokban leépítés következne be a bürokráciacsökkentés jegyében. Ugyanakkor azt elismerte, hogy az állami cégeket „áramvonalasítják”, a minisztériumoknál, kormányhivataloknál maximum három százalékkal dolgoznak többen, mint ami otpimális. 

A kormány támogatná, hogy egy napra tegyék az Európai Parlamenti választást és az önkormányzati választást 2024-ben. Azt nem érti, hogy az ellenzék miért érvel amellett, így nehezebb lenne kampányolnia (mert az egyik választáson együtt, a másikon külön indulnának), mert szerinte kevesebbet kellene költeniük. Hozzátette, nincs tervben a közvetlen főpolgármester-választás eltörlése. 

A kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal arról, hogy milyen kompenzációt kaphatnak az eltörölt rezsicsökkentés miatt. Ahogy Gulyás mondta, egy kis önkormányzatnak nagyobb eséllyel adnak támogatást, mint egy nagy adóerejűnek. Továbbá még ma megszületi a kormányrendelet arról, melyek azok a legkisebb vállalkozások, amelyek bentmaradnak a rezsicsökkentésben: a határ évi 4606 KW, valamint 1498 köbméter gáz. 

Január 1-től megújul a kata szabályozása, de egyelőre még nincsenek konkrétumok.

A kormány célja változatlan; a nagy cégek ne katázhassanak a magas fizetésükkel, a kis cégeknek, kisvállalkozóknak továbbra is legyen erre lehetőségük, mondta Gulyás. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem törlik el az adózási formát. 

Gulyás elismerte, hogy három belvárosi közterületet a tervek szerint elvennének a fővárostól, majd vagyonkezelésbe adnának az V. kerületnek, ami szerinte nem aggályos jogilag, de majd az Alkotmánybíróság eldönti. Orbán Viktor miniszterelnök megemelt fizetéséről is faggatták Gulyást, aki szerint nem helyes, hogy a kormányfő kevesebbet keres, mint egyes miniszterek, kormánytagok. 

Azt még nem lehet tudni, hogy mely beruházások csúsznak, ugyanis nem jelent meg az átütemezendő beruházások listája, erről a felelős miniszter, Lázár János fog tájékoztatást adni a kormánynak, utána döntenek. 

A miniszter szerint vitatkozhatunk azon, hogy Kirill pátriárka (akit Magyarország miatt kivettek a legutóbbi uniós szankciós csomagból) nyíltán támogatta volna a háborút, de szerinte komoly szerepe van az egyháznak a béketeremtésben. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.