Jobb, ha befogod a pofád! – Kecskemét fideszes polgármestere félreértelmezi az önkormányzatiságot

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. márc. 11., 07:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Majd a képviselők megoldják, ha akarják – nagyjából ez a lényege annak, amit a Matolcsy-rokon kecskeméti polgármester válaszolt egy helyi kezdeményezésre, amely szerint lehetne átláthatóbb is az önkormányzat.

A közelmúltban egy kecskeméti vállalkozó, Hugyecz Zoltán javaslatot tett a városvezetésnek arra, hogyan tehetnék átláthatóbbá a város működését és az önkormányzat gazdálkodását. Az erről szóló dokumentumot elküldte Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek és az önkormányzati képviselőknek. Javaslatában Hugyecz Zoltán – aki 2014-ben függetlenként indult Kecskemét polgármesteri székéért, de alulmaradt – nagyjából ezeket vázolta:

– minden városvezető és képviselő vagyonnyilatkozata legyen elérhető az önkormányzati honlapon,

– a közpénzből finanszírozott beruházások csak akkor kezdődhessenek el, ha az ezekről szóló szerződéseket a város honlapján közzétették,

a város költségvetését közérthető, táblázatos formában is közöljék, és ne lehessen mindenféle hivatali nyelven megfogalmazott sorok mögé bújtatni a kifizetéseket,

minden bizottsági, képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve és hangfelvétele legyen elérhető a városi honlapon,

az összes közbeszerzési felhívás könnyen kereshető legyen a város honlapján az eredményekkel és az értékelésekkel együtt.

E felvetésekben semmi különös nincs, korábban több civil szervezet is kardoskodott azért, hogy Magyarországon nagyobb átláthatóság mellett működjenek az önkormányzatok. A K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó évekkel ezelőtt közös kampányban hirdetett egy átláthatósági minimumot, amelynek szerintük érvényesülnie kellene az önkormányzatok ellenőrizhetősége során. Az ő felhívásukban is majdnem azok szerepelnek, mint amiket a kecskeméti vállalkozó is vázolt. Egyébként a zuglói önkormányzat már több mint két éve rendeletbe foglalta az antikorrupciós minimumprogramot.

A városvezető szerint nincs értelme

A kecskeméti önkormányzat, illetve a Matolcsy-rokon (férje a jegybankelnök egyik másod-unokatestvére) polgármester nagyon nem örült Hugyecz kezdeményezésének, Szemereyné Pataki Klaudia általunk is megismert válaszlevelében végezte ki a javaslatot. A városvezető egyebek közt jelezte, hogy szerinte a felvetések többségének nincs értelme, mert ők a törvényi előírásoknak most is megfelelnek, a honlapon minden ott van, ami szükséges, az adatigényléseknek pedig eleget tesznek.

Ennek örült a kecskeméti polgármester

Ennek örült a kecskeméti polgármester

Fotó: MTI

A kecskeméti önkormányzat honlapján ha nehezen is, de sok minden elérhető – az más kérdés, hogy nagy kitartás kell a különböző aloldalakról előbányászni az adatokat. Ez általában jellemző szinte az összes önkormányzati honlapra, már ha egyáltalán feltöltik az előírt adatokat, szerződéseket. A már említett, a Transparency által is közzétett és a most Hugyecz Zoltán által is erőltetett átláthatósági javaslatnak éppen az a lényege, hogy könnyen kereshető és az átlagemberek számára is elérhető, illetve kezelhető felületeken legyenek a főbb gazdálkodási adatok. Ehhez persze a törvényileg előírt minimumon túl is kellene valamit teljesíteni az önkormányzatoknak, de ezt általában nem szeretik vállalni.


Csak semmi külső befolyás!

A helyi vállalkozó azt kérte, hogy Kecskemét érdekében valaki a városvezetésből terjessze elő a javaslatát valamilyen formában és szavazzanak róla. Az talán érthető, hogy Szemereyné nem karolta fel Hugyecz Zoltán ügyét, aki oknyomozásaival sok borsot tört a polgármester orra alá, de a fideszes politikus egészen elképesztő indoklással állt elő, amikor lesöpörte a kezdeményezést. A polgármester ezt írta: „A helyi közhatalom zavartalan gyakorlásához azonban nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzatok a rendeleteik előkészítését külső befolyástól mentesen végezzék, azaz csak a képviselő-testület szervei és az önkormányzati képviselők vegyenek a jogalkotás folyamatában részt.” Vagyis Szemereyné szerint, ha egy helyi állampolgárnak javaslata van és észrevétele azért, hogy a kecskemétiek jobban átláthassák a város gazdálkodását, akkor inkább fogja be a száját, ellenkező esetben a kezdeményezése külső befolyásnak minősül.

Ha megnézzük, hogy a városvezetésre nézve az utóbbi időben milyen kellemetlen ügyek kerültek napvilágra Kecskeméten, talán érthető a polgármester hozzáállása. Korábban az alföldi városban is a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliost bízták meg a város „elsötétítésével”, majd nagyot szólt az is, amikor tavaly kiderült, hogy 2015-ben a kecskeméti önkormányzat magára vállalta a 2017-es budapesti úszó-világbajnokságot népszerűsítő, 30 másodperces imázsfilm készítésének 55,6 millió forintos költségét úgy, hogy a vb-nek semmi köze a városhoz. Ekkor Kecskemét fideszes polgármestere azt mondta, büszkék lehetnek a Kecskeméti Tv stábjára, csakhogy később kiderült, nem is a városi tv, hanem egy magáncég készítette a szakértők szerint brutálisan túlárazott videót. De nem eshetett jól a kecskeméti polgármesternek az sem, amikor napvilágot látott, hogy férje, Szemerey Szabolcs a cégén keresztül 400 millió forint kedvezményes, jegybanki finanszírozású hitelt kapott, miközben a Szempont Consulting Kft. akkor mindössze 3 millió forint törzstőkével rendelkezett, vagyis ez a néhány millió volt a fedezete a 400 milliós hitelnek. Az MNB-hitel a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez tartozó Növekedési Hitel Bankon keresztül érkezett.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. márc. 11., 07:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 gleaner
  gleaner
  2017. március 11., szombat 22:59
  Csak gratulálni tudok a kecskemétieknek a választásukhoz! Biztosan nagyon örülnék ennek a libának!
 2. 1 Valakicske
  Valakicske
  2017. március 11., szombat 14:34
  1. Az az egészen elképesztő, hogy ezeket (amiket Hugyecz Zoltán felvet) fel kell vetni és nem alapból van így.
  2. A nénit sokszor(gyakran) és erőteljesen kell emlékeztetni arra, hogy ő SZOLGA - igazából annak is a rosszabbik fajtája, talán pontosabb lenne az ő esetében a CSELÉD szót használni! -, de nem, nem Orbáné, hanem azoké az embereké, akik megválasztották. Ideje lenne e szerint viselkednie.
  Mindaddig, míg ezt nem tudatosítjuk ezekben a ..... cselédekben, addig élősködők (vérszívók, piócák) lesznek és nem a KÖZ szolgái.

  Egyebekben az eszem áll meg a pökhendiségtől, amit naponta tapasztalunk ezektől.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra