Ha mindenki elmegy, többen lesznek egy szokott tüntetésnél

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. június 27.

Belpol

A tescósok a sztrájkot sem zárják ki.

A Tesco dolgozói jövő szombaton 12 órától demonstrálnak Budapesten, a Fogarasi úton lévő Tesco áruház előtt - mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke kedden Budapesten a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen tartott sajtótájékoztatón.

Közölte: a demonstráción a Tesco képviselőinek a szakszervezetek képviselői petíciót adnak át, amelyben összefoglalják a dolgozók bérproblémáit, illetve arra kérik a munkáltatót, hogy a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatottaknak (12 500 ember) a korábban bejelentett bruttó 4 ezer forintos béremelésnél nagyobb mértékben emelje a bérét. Azt is kérik, hogy a cég kezelje a bértorlódás problémáját - mondta.

A bértorlódás a cégnél 5000 munkavállalót érint, akiknek a fizetése meghaladja a szakmunkás garantált minimálbért. A Tesco ugyanis esetükben átlagosan 2,3 százalékos béremelésre tett javaslatot, ami a szakszervezeti vezető szerint elfogadhatatlan.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke közölte: már több mint 8000 dolgozó támogatta aláírásával a demonstrációt. A Tesco összesen 16 500 munkavállalót foglalkoztat. A demonstráción a résztvevők száma nagyban függ a cég jövő szombatra vonatkozó munkabeosztásától is, a szakszervezetek 500-1000 résztvevőre számítanak.

Sáling József jelezte, amennyiben a demonstráció nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor sztrájkolni is készek.

Figyelmébe ajánljuk