Rejtélyes holland a Simicska-birodalomban

Nyerges közeli cég kapta a legértékesebb rádiófrekvenciát

  • - rpd -
  • 2011. december 27.

Belpol

A Médiatanács múlt heti döntése értelmében a továbbiakban a Prodo Voice Kft. sugározhat a 89,5-ös – eddig a Juventus Rádió által használt – rádiófrekvencián. A cég szorosan kötődik a Simicska-birodalom operatív irányítójaként ismert Nyerges Zsolt érdekeltségi köréhez. A 89,5 messze a legtöbb – 3,3 millió – hallgató számára elérhető, egyben a legértékesebb rádiófrekvencia Magyarországon.

Az idén augusztusban 50 millió forint alaptőkével alapított Prodo Voice Kft. egyszemélyes tulajdonosa az opten.hu cégadatbázis szerint – a némileg valószerűtlen nevű, holland - Gerardus Petrus Jacobus Ligtenberg, aki hosszú ideje üzlettársa Simicska Lajos legfőbb bizalmasának, a Fidesz gazdasági birodalmát igazgató, szolnoki illetőségű Nyerges Zsoltnak. (Nyerges szolnoki befolyásáról lásd Egyensúlyi zavarok, Magyar Narancs, 2011/50). A Prodo Voice Kft. által elnyert 89,5-ös frekvencia messze a legértékesebb az összes Budapesten fogható rádióhullámhossz közül; akár 3,3 millió rádióhallgató is tudja fogni a jelet, ez a szám pedig csaknem 1,3 millióval nagyobb, mint a második legnagyobb elérésű 95,8-as – jelenleg az Info Rádió által használt – hullámhossz maximális hallgatószáma. (Más kérdés, hogy a pályázatok eredményhirdetésének igazi vesztese – a Klubrádión kívül – nem a Juventus, hanem a Rádió 1. A Juventus ugyanis a Rádió 1 eddigi 103,9-es frekvenciáján sugározhat tovább.)

Érdekes, hogy Ligtenberg neve több formában is megjelenik az opten.hu cégnyilvántartásában. Keresztnevei sorrendje rendre cserélődik, két profil esetében pedig rövidített formában – G. Ligtenbergként, illetve G.P.J. Ligternbergként – jelenik meg. E profilok adatai szerint az illetőnek bejegyzett címe van Hollandiában, Budakeszin, Szolnokon pedig két különböző címen is elérhető. Hogy a névváltozatok szándékosak-e vagy sem, azt nem lehet a cégadatokból kiolvasni, de az  bizonyos, hogy így sokkal nehezebb az ugyanazon emberhez tartozó cégérdekeltségeket kibogarászni, és az esetleges összefonódásokat megtalálni.

Számunkra most – a Prodo Voice-szal kapcsolatban – az igazán érdekes az, hogy Ligtenbergnek, Nyerges Zsoltnak és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) vezető Petykó Zoltánnak korábban számos cégben volt közös érdekeltsége, és ma is akadnak közös ügyeik. (Petykó és Nyerges közeli viszonya korábbról is ismert: Petykó 2010-ig három éven át volt a Közgép Zrt. felügyelőbizottságának első embere. A Közgép Zrt. elnöke ma is Nyerges Zsolt.)

Közös múlt

Nyerges és a rejtélyes Ligtenberg évtizedes üzleti kapcsolatát mutatja, hogy egy időben vállaltak fontos pozíciókat a Szolnokon bejegyzett Ladikon Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.-ben. Ebben a cégben 1997 és 2001 között Nyerges felügyelő bizottsági (fb) tagként volt jelen, Ligtenberg pedig épp azon a napon lett a cég ügyvezetője, amikor Nyerges beült az fb-be. A két üzletember elmélyült üzleti viszonyára utal továbbá közös szerepvállalásuk a szolnoki bejegyzésű Marena Cipőgyártó Kft.-ben is: a Marena ügyvezetői teendőit 1996-tól 2002-ig Ligtenberg látta el, Nyerges pedig itt is az fb tagja volt 1995 és 2001 között.

Árulkodó, hogy Ligtenberg 2000-2007-ig ült annak a BREDA-2000 Vagyonkezelő és Befektető Zrt.-nek a felügyelő bizottságában, amelynek vezérigazgatói feladatait 2007-től egészen az NFÜ-vezérnek történt kinevezéséig, 2010-ig Petykó Zoltán látta el. A BREDA-2000 tulajdonosa máig a 100 milliós alaptőkével rendelkező Pro-Aurum Zrt, amit Tóth Marianna vezet. A Pro-Aurum fontos szerepet játszik a Fidesz médiabirodalmának üzemeltetésében is: ez a cég és Liszkay Gábor együttesen birtokolják a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-t (a napilap főszerkesztője Liszkay), továbbá a Pro Aurum birtokába tartozik a szintén Liszkay irányítása alatt működő Hír TV Zrt. is.

Aktív kapcsolat

A jelek arra utalnak, hogy Ligtenberg már évekkel ezelőtt beágyazódott a Nyerges fémjelezte szolnoki üzleti körbe. A cégadatbázisban található információk alapján legalábbis erősen valószínű, hogy a holland üzletember kapcsolatban áll a Magyar Villamos Művek Zrt.-t vezető, Nyerges szolnoki üzlettársaként ismert Baji Csabával is. Ligtenberg máig tagja – korábban pedig kézbesítési megbízottja volt – az úgyszintén szolnoki székhelyű Antipode Bútorgyártó és Kereskedelmi Kft.-nek. A cég tagja csupa ismeretlen holland üzletember, akiknek a munkáját egy bizonyos Baji Csabáné 2006 óta „segíti” kézbesítési megbízottként. (Az 1997. évi cégnyilvántartásról és cégnyilvánosságról szóló törvény értelmében a cégeljárásban kézbesítési megbízottat akkor kell bejelenteni, „ha a cégbejegyzési vagy változásbejegyzési kérelemben külföldi jogi személy, vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező természetes személy szerepel”.)

Baji Csabáné 2009 – a cég alapító okiratának átírása – óta már az Antipode Bútorgyártó és Kereskedelmi Kft. egyedüli magyarországi kézbesítési meghatalmazottjaként dolgozik. Pontosan ugyanez a felállás figyelhető meg a szintén szolnoki Antipode Estate Ingatlanberuházó és Üzemeltető Kft. esetében is. Biztosan persze nem tudhatjuk, hogy a szolnoki Baji Csabáné a szolnoki Baji Csaba felesége-e, de gyanúnk mindenesetre megalapozottnak tűnik.

Az aktív üzleti kapcsolat legtisztábban a 20 millió forint alaptőkével bejegyzett Arno’99 Gazdálkodási és Befektetési Tanácsadó Zrt. esetében érhető tetten. Az Arno’99 tulajdonosa 2002 óta Nyerges Zsolt, Petykó Zoltán pedig 2002-től 2005-ig volt részvényes a cégben. Ligtenberg – Nyergeshez hasonlóan – az alapítás éve, 2002 óta van jelen az Arno’99-ben, felügyelő bizottsági tagként. Az Arno’99 egyébként nem teljesen ismeretlen a politikai nyilvánosság előtt: ez a cég alapította 2006-ban az E-OS cégcsoporthoz tartozó E-OS Energiakereskedő Zrt.-t, amely ma már Tóth Marianna, illetve a Nyerges vezette Közgép Zrt. érdekeltségébe tartozik. Tóth Marianna fontos szereplő az érdekcsoport igazgatásában, Simicska Lajossal (és a Pro Aurum Zrt. birtokában lévő Nemzet Kft.-vel) együtt ő birtokolja a B-Reklám Kft.-t, a hátország egyik központi cégét is.

Figyelmébe ajánljuk