Fedél alatt ünnepelt az Együtt és a Párbeszéd

  • narancs.hu
  • 2017. október 23.

Belpol

És elmondták, milyen Magyarországot szeretnének.

'56 két nagyon fontos üzenetét leginkább Bibó István személyén és szellemi örökségén keresztül tudjuk bemutatni – kezdte ünnepi beszédét Karácsony Gergely.

A politikus szerint sajnálatos, hogy az elmúlt 60 év nem volt elegendő arra, hogy '56 a közös nemzeti emlékezet részévé váljon. A pártok megkérdőjelezik, adott esetben besározzák az emlékét, és a miniszterelnök is arra használja az ünnepet, hogy az '56-ot eláruló saját politikáját igazolni tudja.

'56 nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy nagyon sokszínű volt, nincs egy vezéralakja, de nagyon sok hőse volt, köztük például a forradalmár pesti fiatalok, valamint a reformkommunisták, akik felismerték, a rossz oldalon állnak, s a zárkában, az akasztófa alatt is kitartottak álláspontjuk mellett; vagy azok a polgári demokraták, akik megpróbálták Magyarországot egy sokszínű demokrácia felé vinni; ott vannak benne a falusi plébánosok akik a legtöbb esetben csitították az indulatokat, és ott vannak benne nagyon sokan, akiket megpróbálnak majd kiradírozni a történelemkönyvből. Szerinte Bibó volt az, aki megtestesítette azt a politikát, miszerint 56 nem egy ideológia.

A társelnök szerint 1956 megmutatta, hogy "bármilyen erősnek hiszi magát egy hatalom", nincs annál nagyobb erő, mint ha a sokszínű polgárok képesek összefogni; akkor a hatalom egy perc alatt összeomolhat. Ez pedig, úgy vélte, napjaink ellenzéki politikusai számára is fontos tanulság.

Karácsony Gergely kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedekben kiderült, önmagában a szabadság és a demokrácia nem teremt igazságosabb társadalmat. Márpedig 1956 éppen arról szólt, hogy a három fontos értéket, a nemzeti önrendelkezést, a demokráciát és a társadalmi igazságosságot egyszerre kell tudni képviselni. A Párbeszéd és az Együtt azt a politikát képviselik, hogy az ellenzék a két rossz út közül a "helyes utat, a középutat" válassza – mondta. Hogy ezen pontosan mit értett, azt megtudhatja az alábbi vidóból:


Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta: az Együtt abban hisz, hogy 2018 tavaszán "okos együttműködéssel meg lehet roppantani az Orbán-rezsimet, meg lehet akadályozni, hogy újabb Orbán-kormány alakuljon", s minden pillanatban – a Párbeszéddel közös szövetségben – tisztességgel tekintenek az '56-os sokszínűségre. Olyan politikai közösséget szeretnének teremteni, amelyben a magyar nemzet semelyik politikai pártját – még radikális alternatívával – sem tagadják ki, egészen addig, amíg az a másik szabadságát nem számolja fel. Olyan Magyarországot szeretnének, amelyben a demokrata ellenzéken belül elfogadják a liberális demokráciáért küzdő versenytársakat, a jobb- vagy baloldali, zöld vagy radikálisabb csoportokat, mozgalmakat és pártokat.
Szigetvári Viktor a beszédében megdöbbentőnek nevezte, hogy van olyan demokrata politikus, aki az ellenforradalmi propagandák kliséivel próbált készülni az ünnepre. Az Együtt politikusa megjegyezte, minden forradalomban vannak hibák, de elfogadhatatlannak nevezte, hogy "leegyszerűsítően, hergelő módon a valóság sokszínűségét tagadó módon" emlékezzen valaki a nemzeti ünnepen.

A Párbeszéd eredetileg a Bibó-szobornál tartotta volna koszorúzással egybekötött megemlékezését, a szakadó eső miatt azonban rendezvényét áthelyezték egy, a Parlamenthez közeli kávézóba. Az eseményről készült videó megtekinthető itt:

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.