Karácsony és Vadai összehajtott egy DK-s jelölt miatt

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Belpol

A Fejér megyei 1-es választókerületben induló Ráczné Földi Judit múltja a vita tárgya.

Egy offshore-céggel hozta hírbe a a Válasz Online a Fejér megyei 1-es választókerületben induló országgyűlési képviselőjelöltet, Ráczné Földi Juditot (Demokratikus Koalíció). Eszerint idén július 26-án szállt ki a jelölt az általa vezetett Alba Autómosó Kft.-ből egy olyan, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozás (Minos King Global Business LLC.), melynek Ráczné az aláírási joggal rendelkező képviselője. A hivatalos szlovák nyilvántartás szerint továbbra is ő maradt a delaware-i vállalkozás képviselője.  Ennek azért van jelentősége, mert a képviselőjelölt is aláírta épp 2021. július 26-án azt a nyilatkozatot, amely szerint offshore vállalkozás nincs az ő vagy a családja tulajdonában – írja a hvg.hu.

A DK-s politikus azt mondta, nincs és nem is volt offshore tulajdona, nem tudja, hogy került a neve a szlovák cégnyilvántartásba, a Válasz Online azonban folytatta a sztorit, egy dokumentumot hozva nyilvánosságra.

Ezek után Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, nem szavazna a DK jelöltjére. Szerinte „erre is jó az előválasztás. Ez a fájdalmasabb része, de megúszhatatlan. Az a tisztulási folyamat, amelyen át kell esni ahhoz, hogy minden jelöltünk hitelesen mondhassa magáról, és mi is mondhassuk róluk: méltóak a változást akaró többség bizalmára.”

Karácsony megjegyzésére Vadai Ágnes, a DK alelnöke válaszolt. Azt írta, ő vezette a pártban az integritási bizottságot, amely a jelöltek biztonsági ellenőrzéséért felel, és aki ismeri őt, tudja, hogy ilyen ügyekben nagyon szigorú. Kijelentette, Ráczné Földi Judit „minden szükséges dokumentumot be fog nyújtani, ami igazolni fogja a vádak hamisságát.”

Vadai furcsállja, hogy Karácsony meg sem várja a vizsgálat eredményét, hanem máris a jelölt kizárását követeli:  „hát ez nehezen fér össze azzal a demokrácia-felfogással, amit az ellenzék eddig képviselt.” Vadai leszögezi, a DK-nak nem kenyere a házmestertempó, és megemlíti, hogy a Karácsony által támogatott pécsi jelölt, Mellár Tamás a pécsi pride-ot polgárpukkasztó rendezvénynek nevezte, egy másik párbeszédes jelölt, Dorosz Dávid pedig még Karácsony helyetteseként a költségtérítés egy részét „Orbit rágóra, pizzára, müzliszeletre, tortára” költötte.

A leadkép forrása Ráczné Földi Judit Facebook-oldala

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk