Karácsony Gergely: Úgy tűnik, képtelenek vagyunk együttműködni

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 20.

Belpol

Tüntettek az Orbán-rezsim ellen Budapesten.

Az Együtt által rendezett ellenzéki tüntetést Horváth Kristóf (Színész Bob) nyitotta meg egy kis slammeléssel, majd színpadra szólította Kósa Lajos volt osztálytársát, a Mediaworkstől kirúgott Porcsin Zsoltot, aki a sajtószabadság fontosságáról beszélt, illetve a vidéki lapok helyzetéről. Véleménye szerint meg kell erősíteni a szabad sajtó megmaradt bástyáit.

A rendezvényen több politikus és expolitikus is beszédet mondott. Vágó Gábor a korrupcióellenes szövetség alapítójaként arról beszélt, hogy ma már pártállamban élünk, amiről úgy gondoltuk, hogy ’89 után lebontottuk, azt most újjáépítették. A jelenlegi rendszert a félelem rendszerének nevezte, és hangsúlyozta, hogy az együttműködést és a közéleti beszédet a mindennapok során kell bemutatni. „Áldozni kell anyagilag és időben a demokráciára.” Vágó szerint, aki nem tud együttműködni a másikkal, az a pártállamot építi.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is 1989-ről beszélt, mint mondta, akkor azt hittük, hogy a Szent István-i álom teljesült be, ma viszont a hatalom nem mindenki álmát képviseli. A politikus az ellenzéki összefogásra is kitért. „Túl sokat viaskodunk egymással, sokszor úgy tűnik, képtelenek vagyunk együttműködni, de nincs sok idő, hogy rendezzük a sorainkat.”

A KDNP-ből kilépett Lukácsi Katalin pedig arról beszélt többek között, hogy a kormány csak a saját médiájához szól, az ellenzéki újságírókat el akarja hallgattatni, s azzal, hogy nem válaszolnak a kérdéseikre, megalázzák őket. Lukácsi hangsúlyozta, hogy most különösen fontos támogatni a független sajtót előfizetés formájában.

Az eseményről az Együtt videót is készített, amelyet itt tekinthet meg.

Együtt

A függetlenség napja, kiállunk a szabadságunkért!

 

Figyelmébe ajánljuk