Karácsony: "Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön"

  • narancs.hu
  • 2021. április 11.

Belpol

A főpolgármester szerint a kormány megszegi a korábbi megállapodásukat.

"Bemutatom a Budapesti Diákvárost. Mi ilyen tervek megvalósulását szeretnénk ott, ahol a kormány kínai hitelből, a magyar adófizetők kárára és a kínai vállalatok hasznára, a kínai befolyásszerzés szolgálatára kínai elit kampuszt akar. Mi több mint tízezer magyar diáknak biztosítanánk olcsó lakhatást, a kormány a magyar adófizetőkkel fizettetné meg a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati terjeszkedés árát" - írja Karácsony Gergely vasárnap a Facebook-oldalán.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a Direkt36 nyomán, a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszáért az Orbán-kormány feláldozta annak a budapesti kollégiumvárosnak a tervét, amely nyolc-tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna helyet.

A lap által megszerzett, a február 24-i kormányülésen készült emlékeztető szerint ugyanis a kormány arról döntött, hogy „az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”. A minisztériumi előterjesztés és a kormánydöntés szerint ráadásul a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

A dokumentumok szerint a kínai kivitelezőnek, a több országban korrupcióval és kémkedéssel meggyanúsított Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatnak attól sem kell tartania, hogy nyílt versenyben másik cég nyeri meg a beruházást, a kormányzati dokumentumok szerint ugyanis „a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

Ezért Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Palkovics László innovációs- és technológiai miniszternek.

"A projekt előkészítése a legutóbbi időkig rendben haladt, épp most zárult le az országban egyedülálló értéket képviselő ipari műemlék, a Nagyvásártelep megújítására kiírt nemzetközi tervpályázat. Amikor is robbant a bomba: a Kormány a Diákváros teljes területét a kínai elit egyetemnek, a Fudannak akarja átadni. Ezzel a beruházás kizárólag egy magánegyetem céljait szolgálná közpénzből. Mert nem csak a területet adja át, de fel is építi, majd át is adja az egyetemet és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményeket a kínaiaknak" - írja Baranyi, hozzátéve, hogy mindebből Budapest többi egyetemének, az oda járó diákoknak, egyáltalán a városnak semmilyen haszna nem lesz.

Karácsony most megosztotta a világhírű norvég építész iroda, a Snohetta készítette terveket arról, hogy milyen is lehetne a Budapesti Diákváros Ferencvárosban. "Sok zöld, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek, modern környezet. Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Mi erről kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés."

Mint írja, a kormány megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten. "Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön. Nem akarjuk, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának. Nem akarjuk, hogy az az egyetem, ahol a marxizmus oktatása kötelező, ahol a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt utasításait kell követni elfoglalja a Diákváros helyét. Nem akarunk és nem fogunk asszisztálni ahhoz, hogy a kormány a magyar adófizetők kárára szolgálja ki a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyás növelését Európában. Amit a kínai egyetemre akarnak költeni, költsék a magyar felsőoktatás fejlesztésére."

A főpolgármester azzal zárja posztját, hogy ragaszkodnak a Diákvároshoz és minden erejükkel meg fogják akadályozni "a kormány újabb esztelen beruházását".

Figyelmébe ajánljuk