Kárelhárítás Pakson: Papíron megvan

  • Fonyó Attila
  • 2003. szeptember 4.

Belpol

üA paksi atomerőműben áprilisban történt üzemzavar kárelhárítására orosz céget jelölt ki a vezetés. Időközben elkészült a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálati jelentése, megváltozott az atomtörvény, az Energia Klub pedig a legfőbb ügyészt bombázza feljelentésekkel.

üA paksi atomerőműben áprilisban történt üzemzavar kárelhárítására orosz céget jelölt ki a vezetés. Időközben elkészült a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálati jelentése, megváltozott az atomtörvény, az Energia Klub pedig a legfőbb ügyészt bombázza feljelentésekkel.Apaksi atomerőmű vezetése az orosz TVEL céget kérte fel az atomerőmű kettes blokkjában történt üzemzavar következményeinek a felszámolására. A 4,55 millió dolláros ajánlatot tevő társaság mind a műszaki paramétereket tekintve, mind árban megelőzte a másik pályázót, az üzemzavart okozó tisztítótartályt szállító német-francia Framatome ANP-t. "Azzal, hogy a Framatome nem nyert, talán tisztul a kép. Mindazonáltal az atomerőmű egyszer nem tudott magyarázatot adni, hogy egyáltalán miért indulhatott a tenderen az üzemzavart bizonyítottan okozó cég" - mondta az Energia Klub egyik munkatársa. Perger András a TVEL tendernyeréséről is szkeptikusan fogalmazott: "Nem lehet tudni, mi van pontosan az ajánlatban, s mire vonatkozik a 4,5 milliós ár."

Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű Rt. kommunikációs igazgatója tájékoztatása szerint a "TVEL ajánlata

a teljes körű kármentesítésre

vonatkozik, amihez ők szállítják az összes szükséges eszközt, és az effektív helyszíni munkavégzést orosz szakemberek fogják elvégezni". A paksiak az engedélyezési eljárást, illetve a munka biztonsági felügyeletét és koordinálását végzik, és ők biztosítják a víz alatti vizuális technikát és annak kezelését.

Maga a kármentesítési folyamat viszonylag könnyen leírhatónak tűnik, s az atomerőmű honlapján csinos animáció is található róla. A tíz- méteres vízoszlop alján fekvő tisztítótartályban lévő sérült fűtőelemek elhelyezkedését, sérülésük mértékét július folyamán több kamerás vizsgálat is belőtte. A fűtőelemeket kézi irányítású manipulátorokkal feldarabolják, és az erre a célra készített tokokba zárják. Eltávolításuk után a tisztítótartály aljára került urántörmeléket kiszivattyúzzák, majd betokozzák; a tokok mennek a kiégett fűtőelemek tárolására szolgáló pihentetőmedencébe, az oroszok meg haza. A műveletek végén leengedik a vizet, s az üres tisztítótartályt többszörös vegyi sugármentesítési eljárás után várhatóan feldarabolják, és a mérések alapján kis vagy közepes aktivitású hulladékká minősítik - immár a hazai szakemberek.

Aszódi Attila miniszteri biztos több biztonsági kockázatra is felhívta a MaNcs figyelmét. A fűtőelemek darabolásánál a legnagyobb biztonsági kockázat az, hogy egyre nagyobb felületen érintkezhet az üzemanyag és a víz, így több radioaktív anyag léphet ki: ezért meg kell oldani az ott dolgozó személyek sugárvédelmét, illetve a vízkezelő rendszereket alkalmassá kell tenni a lokális vízelvételre, hogy semmi se kerüljön ki a levegőbe. Ha a neutronokat elnyelő bórsav-koncentráció elég magas, akkor nem jöhet létre szubkritikus állapot, azaz láncreakció. A lényeg: tartani kell a 16 g/kg bórkoncentrációt (jelenleg 20 g/kg), aminek nem nagy átlagban, hanem nagyon kis területre is érvényesnek kell lennie.

Az urántörmelék kiszivattyúzásánál arra kell figyelni, hogy a rendszer egyetlen pontján se jöhessen létre kritikus uránkoncentráció, azaz úgy kell méretezni a csőrendszert, a szivattyúkat, a szűrőket, hogy esetleges ülepedés esetén se történhessen ez meg. Az üres tartály megtisztítása nem okoz komoly biztonsági kihívást, a tokok tárolása és folyamatos hűtése azonban nagy figyelmet igényel.

Különféle variációk

vannak a 2. blokk újraindítására. Az alapeset az, hogy csak a teljes kárelhárítást követően indítják újra a reaktort. Az engedélyezési eljárás azonban több hónap, a felkészülési idő fél év, maga a kivitelezés újabb két hónap - a bevételkiesés pedig napi 50 millió forint. Az atomerőmű vezetése ezért több lehetőségben gondolkodik: például abban, hogy az engedélyezési eljárás és a felkészülés időszakára beindítják a 2. blokkot új fűtőelemekkel, majd a mentési munkálatok idejére újra leállítják. Ez a megoldás mindenképpen bonyolítaná az üzemeltetési feladatokat és a biztonsági előírások betartását. A NAÜ kemény hangú, mind a Framatome-ot, mind a Paksi Atomerőmű Rt.-t, mind az engedélyeket kiadó Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) elmarasztaló jelentése, valamint számos civil szervezet (Energia Klub, Greenpeace) is kifogásolta, hogy a termelési szempontokat a biztonságiak elé helyezik.

Az engedélyezési eljárás és a biztonsági szabályok érvényesítése ugyanakkor szigorodni látszik. A besorolási irányelvek a munkálatok megkezdéséig nem változnak, a szerkezetek többsége 2-es, illetve 3-as biztonsági fokozatba kerül. A minden nukleáris létesítmény biztonságát felügyelő Országos Atomenergia Hivatal közben dolgozik a besorolási irányelvek szigorításán. Lux Iván, az OAH Nukleáris Biztonság Igazgatóság megbízott vezetője arról tájékoztatott, hogy az amúgy ötévente esedékes felülvizsgálatban érvényesítik a NAÜ ajánlásait. A biztonsági besorolási irányelvek jogszabálynak számítanak, ezért megváltoztatásuk időigényes, de az OAH a "tanulságokat figyelembe véve" fogja az engedélyezést végezni. Hatályba lépett törvényi változás viszont már az, hogy az atombiztonságért ezentúl nem a gazdasági, hanem a belügyminiszter a felelős.

A felelősség kérdését

feszegeti továbbra is az Energia Klub. A civil szervezet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, közérdekű üzem működésének megzavarása és "visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetésével" bűncselekményi tényállásának gyanújával fordult a legfőbb ügyészhez. "Nem tudjuk megítélni, milyen eredménye lesz ennek - mondta Perger András - A lényeg, amit mi kinyomoztunk, azt a NAÜ jelentése is megerősítette." A paksi atomerőmű honlapja szintén hivatkozik a dokumentumra: az elmarasztalást elismeri, de hangsúlyosabb a pozitív megállapítások ismertetése.

A Paks környéki hírek és csatározások a lakosságot is megérintették. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka továbbra is hisz abban, hogy Pakson szigorúak a biztonsági előírások, de megrendült a bizalmuk abban, hogy ezeket megfelelően be is tartják, tartották. Az erőmű élettartamának 2017 utáni meghosszabbításának egyre kisebb a támogatottsága, viszont annak az elfogadottsága, hogy jelenleg szükség van atomerőműre, nem változott.

Fonyó Attila

Figyelmébe ajánljuk