Ki lehet Martonyi János utóda? - Külügyes könyöklés

  • Tamási Paula
  • 2011. április 7.

Belpol

Martonyi János külügyminiszter londoni tartózkodása idején cáfolta, hogy távozna posztjáról a magyar uniós elnökség lejárta után, és hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé a minisztérium is. Mindeközben diplomatáink kaptak egy hivatalos kommunikációs javaslatot, hogy mit mondjanak, ha olyan provokatív kérdéseket tennének fel nekik, mint például "Mit tud Budapest felmutatni az uniós elnökség eredményeként?".

Az ajánlott válasz: "A soros elnökség nem látványpékség." Ha pedig valaki netán belpolitikai vonatkozású kérdéseket feszegetne, akkor - a Külügyminisztérium írásos tanácsa alapján - így kell felelniük: "Ne mossuk össze a fehér ruhát a színessel."

A megfélemlített külügyi apparátus nem mer nyilatkozni, de azért van véleménye, és vannak információi. És egyre gyakrabban teszik föl a kérdést, persze leginkább csak önmaguknak: ha Martonyi János nem megy, akkor mi magyarázza a tülekedést a székéért? Lehet, hogy a következő kommunikációs utasításban már erre is lesz frappáns mirelittanács.

Zsoltisták vs. jánosisták

A Bem rakparton nyílt titok, hogy Martonyi János nemrég igen kellemetlen beszélgetést folytatott Orbán Viktorral: a külügyminiszter formálisan továbbra is a lojalitásáról biztosította a kormányfőt, de egyúttal kifejtette nem túl hízelgő véleményét arról a politikáról is, amit ő maga követhetetlennek, kaotikusnak és Magyarország érdekeivel ellentétesnek tart. Ha egy kívülálló faggatná Martonyit a beszélgetésről, minden bizonnyal letagadná: egyrészt a már említett kényszerű lojalitás miatt, másrészt jól felfogott érdeke miatt - hogy mást ne mondjunk, virágzó gazdasági ügyleteit Orbán éppúgy eltaposhatja, mint azokét, akik nem voltak hajlandók feudális pártrendszeréhez igazodni. De tapasztalt túlélőként esetleges távozását Martonyi még a saját javára is fordíthatja, ha összeomlik Orbán rendszere, maga alá temetve mindenkit, akinek nem volt esze vagy szerencséje időben kiszállni.

Martonyi addig is megpróbál észrevétlen lenni, él a magyar uniós elnökség felkínálta lehetőségekkel, és olyasféle - legjobb esetben is csak szimbolikus - látogatásokkal igyekszik magát távol tartani az Orbán-keverte válságtól, mint legutóbbi egyiptomi útján, melyet egy teljesen értelmetlen líbiai határszemlével kötött egybe.

A miniszteri távozás lebegtetése felborította a Külügyminisztériumon belüli erőviszonyokat, mindenki igyekszik megerősíteni a pozícióját, helyzetbe segítve vazallusait. Abban mindenki egyetért, hogy az utódlásért folytatott harc két tábor, a martonyisták és a némethzsoltisták között zajlik. Megtehetik: hiszen a magyar külügyet nem nyomasztja az EU-elnökség sok ügyes-bajos dolga - azok intézését ugyanis az unió már egyáltalán nem bízza Budapestre.

A külügyminiszter-utódként korábban emlegetett Győri Enikő pozíciói meginogtak. Bár ma már nincs ember Magyarországon, aki ne tudná, hogy uniós sikertelenségünkért Orbán és a szűkebb Fidesz-vezetés okolható, a frusztráltság az elnökség levezénylésével megbízott Győri tekintélyét tépázta meg a leginkább. Orbán én-mentő, a bajokat másokra hárító dühét is főként rajta - és persze a minisztériumon - vezeti le, mivel úgymond képtelen volt "visszaverni a bírálatokat", és megőrizni "elnöki tekintélyünket". A jelek szerint Győri Enikő beszorult abba a pufferzónába, ahol azok időznek, akikre a szemben álló két tábor nemigen tart igényt.

A külügyminisztériumi belháború meglehetős kíméletlenséggel folyik. Martonyi szeretne úgy távozni, hogy eddigi bizalmi emberei meghatározó szerepben maradjanak: most azért küzd, hogy a következő külügyminisztert Prőhle Gergelynek hívják, ami minden bizonnyal javára válna Magyarországnak, de - tekintettel az előzményekre és a borítékolható folytatásra -, aligha válna javára Prőhle Gergelynek.

Ki jön a házacskámba?

A legmeglepőbb, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani: a zsoltistáknak tulajdonképpen Németh Zsolt a jelöltjük a miniszteri posztra. Az államtitkár feltűnése azért váratlan, mert őt bár meghatározó külügyesnek, ám mégis örök másodiknak könyvelte el a közvélemény. Nem véletlenül: egyrészt ősfideszes, akinek "mérhető" befolyása van a pártban, tehát Orbán nem csicskáztathatja oly' könnyedén, mint az új jövevényeket. Ráadásul atlantista is, ami a miniszterelnök szemében több mint bűn; markáns nacionalizmusa ugyanakkor nem éppen külügyminiszteri erény. Némethnek sikerült a diplomáciai kulcspozíciókat még azt megelőzően megszereznie az emberei számára, hogy Martonyi észbe kaphatott volna. A fontosabb főosztályok élén, sőt a miniszteri kabinetben is szövetségesei a hangadók - sőt Martonyi miniszteri döntéseinek a legfőbb kritikusai is ők maguk. A Némethhez hű diplomaták járnak az élen abban, hogy a minisztert és embereit tegyék felelőssé a sorozatos uniós kudarcokért - mintha a bírálók nem is tartoznának az apparátushoz.

A minisztériumon belül köztudott, hogy a parlamenti államtitkár erőltette át azt a határozatot is, hogy váljanak meg a titkosszolgálat korábbi tisztjeitől, akik utóbb a külügyben csináltak karriert. Németh Zsoltot nem elsősorban a múlt hordalékainak eltakarítása izgatta, hanem inkább az a lehetőség, hogy ezzel épp azt a Martonyit kompromittálhatja, aki aligha állna ki egy tüzetesebb átvilágítást. E feltételezést támasztja alá az a cinikus hangú levél is, amit Németh Zsolt küldött március 11-én (az iraton hibásan 2010 szerepel) az Információs Hivatal főigazgatójának, melyben jelezte: a minisztérium "semmilyen formában nem kívánja megszüntetni azon munkatársak szolgálati jogviszonyát, akik jelenleg is az IH munkatársai, függetlenül attól, hogy ők mikor kerültek a hírszerzés állományába". Értsd: függetlenül attól, hogy voltak-e "szigorúan titkos" tisztek valaha, vagy sem.

A többi feltételezett külügyminiszter-utódról forrásaink annyit jegyeztek meg, hogy azok a "Fidesz körüli fontoskodók" vágyálmait jelenítik meg. Például azt, hogy Szájer József uniós képviselő lépne Martonyi örökébe. Vagy azt, ha a diplomáciai szakmát londoni nagykövetként épp most tanuló volt Mol-vezér, Csák János lenne az utód: ő manapság Orbán bizalmasának számít, kinevezésével pedig a külügyre szállna azoknak a keleti gazdasági céloknak a megvalósítása, amikbe Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek eddig rendre beletört a bicskája.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.