Kiderült: mégsem lesznek „vármegyei jogú városok”

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Belpol

A hagyományőrzésnek is van határa. 

A HVG figyelt föl arra, hogy pénteken este egy kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy a Modern Városok Program megvalósításáról szóló jogszabályban „a ’vármegyei jogú’ szövegrészek helyébe a ’megyei jogú’ szöveg lép”.

Azt, hogy miért döntött így a kormány, csak a rendelet indoklásából lehet majd megtudni, arra pedig még várni kell. Az mégis kikövetkeztethető ez alapján, hogy a megyei jogú városokat nem fogják hivatalosan vármegyei jogú városoknak nevezni. 

Magyarországon huszonöt megyei jogú város van: Baja, Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Érd, Esztergom, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg. Közülük tizennyolc vármegyeszékhely.

Az Alaptörvény 2022 nyarán módosult úgy, hogy a megye helyett a vármegye elnevezést állították vissza.

E változás miatt nemcsak a megyék határán lévő táblákat, intézmények névtábláit, hanem jogszabályok százait is át kellett írni. A vármegyei jogú városi titulus mellőzéséről beszámoló Szegeder dokumentálja a vármegyésítés pillanatnyi állását is, bemutatva, hogy már a megyei rendőr-főkapitányság Facebook-azonosítója is megváltozott az új rendnek megfelelően.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.