Kiderült, miért tiltották ki a Toroczkaival és a Betyársereggel flörtölő brit szélsőjobbosokat Magyarországról

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. június 15.

Belpol

Extremista és paramilitáris stopot szeretnének a magyar hatóságok.

Szerdán a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a TEK képviselője egyebek mellett arról tartott tájékoztatót, hogy miért tiltották ki Magyarországról azt két brit állampolgárt, akik kiutasításáról a magyarnarancs.hu számolt be elsőként még május végén. Jim Dowsonról és Nick Griffinről van szó, akiknek a tavalyi feltűnéséről szintén mi számoltunk be elsőként. Az akkori apropó az volt, hogy egy ún. „lovagrend” árnyékában ásotthalmi ingatlanokat próbáltak kiközvetíteni nyugat-európaiaknak, amelyben a Jobbik alelnöke, Toroczkai László is a segítségükre volt. Toroczkai megjelent a két többszörösen elítélt brit fajvédő lovagrendjének egyik zártkörű rendezvényén is.

Az elmúlt két évben nemcsak a britek tűntek fel Magyarországon. Márciusban adtunk körképet azokról a nyugat-európai szélsőségesekről, akik ilyen-olyan okokból Budapesten telepedtek meg.

Közülük Dowson és Griffin főképp azzal tűnt ki, hogy feltűnően keresték a kapcsolatot a magyar szélsőjobb felé, és ebben Toroczkai csak a kezdet volt. A Betyársereggel nemcsak fotózkodtak, de rendőrségi mellényt is adományoztak nekik, Dowson többször is járt a (Gárda utódjának tekinthető) Magyar Önvédelmi Mozgalomnál, sőt, a Dowsonék központjának tekinthető Teréz körút 24. szám alatti  lakásba beengedte azt az Identiteszt, amely a Betyársereggel júliusban új szélsőjobboldali politikai mozgalmat indít.

Középen Dowson és Tyirityán

Középen Dowson és Tyirityán

 

Dowson a 444-nek nemrég arról beszélt, hogy „a Hatvannégy Vármegye Mozgalom öt tagja is neki dolgozik, a fiatalok Patriotic News Agency nevű közösségi médiahálózatban vesznek részt főállású szerkesztőként”. Dowsonról télen a New York Times is úgy írt, mint a trumpista-putyinista álhíroldalakat működtető spindoctor, akinek szerepe volt abban, hogy Trump lett az USA új elnöke, és nem Hillary Clinton. Ebben tehát a Jobbik által támogatott Hatvannégy Vármegye fiataljainak is szerepe lehetett.

De térjünk vissza a kitiltáshoz!

A TEK részéről dr. Bodnár Zsolt főigazgató-helyettes tartott részletes tájékoztatót a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén arról, hogy mi is áll a két kitiltás mögött. Szél Bernadett-tel az ülés után beszéltünk, ám az LMP társelnöke jelezte, nincs felhatalmazva arra, hogy részletekbe menően beszéljen arról, mi hangzott el az ülésen.

Azt azonban elmondhatta Szél, hogy a tájékoztatás szerint a kiutasítás mögött az a szándék húzódott meg a hatóságok részéről, hogy megakadályozzák a Nyugatról Keletre áramló szélsőségeseket, illetve azok térnyerését Magyarországon.

Ez a mondat elsőre talán sovány információnak tűnik, ám pár dolog mégis kiderül belőle.

Például most ismerte el először egy nemzetbiztonságért felelős szerv hivatalosan, hogy igenis aggasztó, ha sok nyugati szélsőjobboldali települ Magyarországra. És most lett hivatalos az is, hogy mindezt a magyar kormány sem akarja, ezért pedig határozott lépésekre is képes.

Dowson a 444-nek beszélt arról, hogy közel 30 nyugat-európai magyarországi letelepedését segítette eddig – ami vagy igaz, vagy nem, de alighanem kitiltása az ilyenfajta szervezkedéssel is összefügghet. Ahogy azzal is, hogy Dowson nemcsak magyar paramilitáris csapatokkal kereste a kapcsolatot, hanem például bolgárral is – érdeklődésünkre Szél nem cáfolta, hogy ilyen szempont is szerepet játszhatott a kitiltásban.

Csak ízelítőként álljon itt Dowson egyik utolsó Facebook-bejegyzése:

false

 

A TEK Dowson kitiltásával kapcsolatban azt írta a magyarnarancs.hu-nak: „a Terrorelhárítási Központ a jogszabályban rögzített feladatkörében eljárva folyamatosan ellenőriz minden olyan személyt és intézményt, akik és amelyek kapcsán felmerülhet a terrorcselekmény vagy azzal összefüggésbe hozható bűncselekmény gyanúja, valamint azt vizsgálja, hogy egy adott személy Magyarország területén való tartózkodása jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. A TEK eljárásainak célja, hogy minimálisra csökkentsék azoknak a személyeknek a számát, akik biztonsági szempontból bármilyen kockázatot jelenthetnének Magyarország számára.” (A nyugati szélsőjobboldaliak szolgálati megfigyelése és visszaszorítása természetesen nem nélkülözheti azt a szempontot sem, amire a tavalyi bőnyi lövöldözés után derült fény: amikor orosz titkos ügynökök jöttek a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz kiképzésre, akkor a magyar szolgálatok valamiért nem voltak ilyen éberek.)

A nyugati szélsőjobboldaliakkal kapcsolatos nemzetbiztonsági vizsgálódás egyelőre nem zárult le.

Figyelmébe ajánljuk