Kiss Péter hagyatéka – Bukhat-e a Fidesz Újpesten?

Belpol

A vasárnap Újpesten 13 jelölt versenyez az alapvetően szocialista beállítottságú választókerület országgyűlési képviselőségéért. Ez tán az utolsó esély a kétharmad megdöntésére.

November 23-án, vasárnap időközi választást tartanak Újpesten. A főváros 11. választókerületének lakosai a Kiss Péter szocialista képviselő júliusban bekövetkezett halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői poszt sorsáról dönthetnek. A választókerület Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét fedi le, a választáson 78 ezer ember vehet részt, s 13 jelölt közül választhatnak. Ehhez képest a vasárnapi voksolásról elég keveset hallani, pedig némi tétje azért van: baloldali győzelem esetén meginoghat a Fidesz kétharmada. Kiss Péter halála és Navracsics Tibor brüsszeli száműzetése miatt az Országgyűlés létszáma jelenleg 197 fő. Ha vasárnap Újpesten a szocialista jelölt nyer és a január elején esedékes veszprémi időközin (Navracsics körzete) is a baloldal kap több szavazatot, a Fidesz sűrűn ünnepelt kétharmada elvész. Az újpesti voksolás tehát mindenképpen kulcsfontosságú – ha másért nem, a remény fenntartása érdekében.

Kiss Péter

Kiss Péter

Fotó: MTI

Ha megnézzük a korábbi választások eredményeit, a szocialisták nyugodtabban vághatnak neki a vasárnapnak, bár nagy kérdés, hogy az eddigi győzelmek a pártnak, vagy Kiss Péter személyének köszönhetőek-e. A képviselő ugyanis 1994-től egyetlen megszakítással folyamatosan nyerni tudott a körzetben, 2010-ben ugyan kiütötte a fideszes Wintermantel Zsolt, de idén áprilisban visszaszerezte képviselői székét. A választókerületek 2011-es átrajzolása előtt Újpest és Káposztásmegyer alkotott egy választókerületet, míg Újpest egy kisebb része (Istvántelek) Rákospalotával együtt egy másikat – itt indult és nyert Kiss. A másik választókerület szintén balra húzott, 2002-ben és 2006-ban is szocialista győzelem született (Csizmár Gábor, MSZP), a fideszes képviselő ott is csak 2010-ben tudott nyerni.

Újpest sosem volt vörös

A 2010-es nyertes száll versenybe most vasárnap is: Dr. Hollósi Antal az újpesti Károlyi Sándor Kórház Általános Sebészeti Osztályának orvosa és osztályvezető főorvos-helyettese. Hollósi megkeresésünkre válaszolva elmondta, hogy „az önkormányzati választások eredményei és a közvélemény-kutatások egyaránt nagyon biztatóak, ráadásul Újpest az elmúlt négy évben lendületes fejlődésnek indult, ami elsősorban annak köszönhető, hogy egységes a városvezetés.” (Újpesten 2010 óta a fideszes Wintermantel Zsolt a polgármester.) A kerület balra húzását csupán városi legendának tartja, szerinte ugyanis „Újpest sosem volt vörös. Itt a baloldaliság a múltban sokkal inkább szociáldemokrata értékeket jelentett. Az utóbbi idők eredményei és a mostani felmérések pedig azt jelzik, hogy itt is erősödik a polgári oldal és gyengül a baloldal” – mondta és hozzátette, ennek a választásnak komoly tétje van, olyan jelöltre pedig nem érdemes szavazni, akinek nincs reális esélye nyerni és bejutni az országgyűlésbe.

Ingyen a wifit!

Esélytelenből azonban van bőven, a 13 jelöltből 5 független, és ott van még a Munkáspárt jelöltje, Janoviczki Imréné is, róluk vajmi keveset tudni; nem különben Tanay Gáborról, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) jelöltjéről, a (kamu)párt Facebook-oldalán szó sem esik Újpestről, honlapjuk pedig egyáltalán nem is érhető el. A Zöldek Pártja áprilisi indulója Máté Zsigmond lett volna, de a nyilvántartás szerint nem indulhatott. Az időközin maga a párt elnöke, Ács László méretteti meg magát, elmondása szerint a választás a demokrácia ünnepe, melyen minden olyan pártnak kötelessége elindulni, akinek van mondanivalója. Neki például az ingyen wifi, a párt ugyanis azzal kampányol, hogy ha megnyerik a vasárnapi választást, ingyen internet lesz egész Újpesten. A plakátkampány mindenesetre jól sikerült, egy helyi lakos véleménye szerint a zászlószerű, ingyen wifit hirdető plakát a legjellegzetesebb az egész kampányban.

Kiss Péter

Kiss Péter

Fotó: MTI

A sornak ezzel azonban még nincs vége, itt van ugyanis a néhány hete még a belváros polgármesteri székéért jelentkező Schmuck Andor és vele a szociáldemokraták. Schmuck 1994 és 1998 között Újpesten volt önkormányzati képviselő, elmondása szerint a kampány során sok ismerőssel találkozott, hiszen 15 évig a kerület lakosa is volt. Ő ingyen wifit nem ígérne, sokkal inkább az ellenzék tutyimutyiságára és a kormánypárt arroganciájára játszik. „Nem lennék meglepve, ha megnyerném” – mondta. Egy helyi lakos is rögtön Schmuck nevét említette, amikor a kampányról kérdeztem, benne azonban az a kérdés merült fel, egyáltalán komolyan vehető-e ez a figura.

„Tekintettel a köztünk lévő rettentő jó kapcsolatra”

Az LMP a fiatal szociálpolitikusát, Kanász-Nagy Mátét indítja, a Jobbik pedig a korábbi válogatott labdarúgót, Vecsés csapatának jelenlegi edzőjét, Urbán Flóriánt. Urbán nem tagja a Jobbiknak, de elmondása szerint teljes mértékben azonosulni tud a párt elveivel. A focistamúltat meglovagló kampányban Urbán lila mezben mosolyog jóságosan a választópolgárokra, sokat mesél a pályán töltött éveiről, csapatjátékról és az edzői hivatásról, majd hozzáteszi: „a szívem ma is lila-fehérben dobog.” Erre rátesz még egy lapáttal a Barikád címlapján, mikor is az alkarjára tetovált „Újpest: egy város, egy csapat, egy szerelem, egy élet” mondattal kínálja magát. Vona Gábor ezerrel nyomul a kampányrendezvényeken és Urbán mellé felzárkózott Pörzse Sándor, a Barikád főszerkesztője is, mint kampányfőnök. Urbánt sokszor nem is hagyták szóhoz jutni az efféle eseményeken, ha mégis, akkor is maradtak a sport témakörében. Ha például a geopolitika vagy az oktatás kerül elő, Urbán helyett Vona beszél. Szerettük volna mi is megkérdezni Urbánt a terveiről és Újpest jövőjéről, ő azonban Pörzséhez irányított minket, aki viszont „tekintettel a köztünk (feltehetőleg a Barikád és a Magyar Narancs között) lévő rettentő jó kapcsolatra” nem kívánt nyilatkozni.

Kiss Péter szelleme

Ha a szocpárt jelenlegi népszerűsége nem is, de Kiss Péter emléke javíthatja a baloldali jelölt, Horváth Imre esélyeit. A 70 éves induló az országos politikában kevéssé, helyi szinten jobban ismert: a legutolsó három választáson önkormányzati mandátumot szerzett Káposztásmegyeren. Horváth évtizedekig határőrként dolgozott, részt vett továbbá egy KGB-kiképzésen, amiért a jobboldal neki is ment, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke szerint azonban ez csak a szokásos fideszes stílus, a jobboldali karaktergyilkossági kísérlet volt, a vádakról sorra derültek ki, hogy mind tévesek és koholtak. „A politikával szembeni általános elégedetlenség, az apátia ilyenkor még inkább érezhető, mint általános választáson. A lakosok ismerik és szeretik Horváth Imre munkásságát, nagyon sokban hasonlít ahhoz, ahogyan Kiss Péter szolgálta kerületét” – tette hozzá Kunhalmi, aki több ízben együtt kampányolt Horváthtal, a hajrában pedig még a mostanában a nyilvánosságot kerülő Mesterházy Attila is megjelent. A választókerület angyalföldi részén Tóth József polgármester segítette Horváth kampányát.

Az azonban feltűnő különbség, hogy míg tavasszal Kiss Péter az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP támogatásával indult, addig Horváth neve mellett csupán az MSZP logója díszeleg. Ez azért lehet, mert ahogy Kiss esetében a jelöltet a szocialisták nevezhették meg – az év eleji megállapodás szerint –, úgy a megüresedett helyet betöltő jelöltet is ők állíthatták. Most azonban a többi párt nem lépett fel támogatólag, melyet Kunhalmi úgy kommentált, hogy „az MSZP ebből nem csinál ügyet. Halljuk a DK, az Együtt és a PM szavait is, de azt gondoljuk, nem elsősorban a pártközpontokban dőlnek el ezek a kérdések” – mondta, majd hozzátette, november 23-án a Fidesz-politikáról és a választókerület jövőjéről döntenek az emberek, az pedig egyetlen pártnak sem lehet érdeke, hogy a választók otthon maradjanak. „Szerintem biztos az MSZP győzelme. A nevét sem tudom a jelöltnek, de még így is” – zárta mondandóját egy helyi lakos, alátámasztva ezzel a már sokszor elismételt, a kerület szempontjából alapvető kérdést: vajon elég lesz-e Kiss Péter öröksége a szocialisták győzelméhez? A válaszig már csak egyet kell aludnunk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.