Köldökzsinórprogram és a kormány egyéb szülésnépszerűsítő tervei

  • narancs.hu
  • 2018. április 25.

Belpol

Ezekkel az ötletekkel lendítené fel a kormány a gyerekvállalási kedvet egy kiszirvárgott dokumentum szerint.

Orbán Viktornál már a választás utáni első nyilatkozatokban nagy hangsúlyt kapott a demográfiai fellendülés, arról nem is beszélve, hogy megállapodást kötne a nőkkel, mert nyilván csak nekik van közük ehhez az egész népességfogyás, -növekedés, gyerekek meg szülés nevű problematikához.

A konkrét tervek azonban szerencsére és meglepő módon ennél széleslátókörűbbnek, sőt lényeglátóbbnak tűnnek, legalábbis a hvg.hu által közreadott anyag szerint. A cikkben azt a szerkesztőségükbe eljutott dokumentumot elemzik, amelyben az erőforrás-minisztérium összegzi a kormány 2018 utáni demográfiai terveit. Eszerint pedig nagy felismerések és beismerések történtek.

Az eddigi megnyilatkozásokkal ellentétben egészen meglepő, hogy első pontként nem a szüljetek többet! szemléletét éltetik, hanem a lakosság egészségügyi állapotának javítását és a várható élettartam növelését célozzák meg. Ennek kapcsán a cikk még a kritikus számvetést is idézi: „Mind a megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető, mind az időben igénybe vett egészségügyi ellátás segítségével elkerülhető halálozások tekintetében az unió sereghajtói között állunk, és hat év alatt sem tudtuk ledolgozni nagy fokú lemaradásunkat.” A megoldást az intézményfejlesztésben, eszközbeszerzésben, szűrőprogramokban látják.

A várandósság és a szülés körülményeinek javítását szerepeltetik a második helyen, majd ezek után úgy tűnik, hogy a legsűrűbben emlegetett gondok felett sem kívánnak elsiklani:

támogatnák a család és a munka összeegyeztethetőségét, bölcsődenyitásokat sürgetnének, és a távmunkák, a rugalmas és részmunkaidős állások elterjedését.

A családalapítási támogatások célkorosztályát a 25–35 év közti népességben jelöli meg: az első gyerekek születését a mostani átlag 28 éves kor alá szeretnék vinni, elismerve, hogy a korosztály családalapítását lakhatási és pályakezdési nehézségek akadályozzák. Épp ezért a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl további anyagi segítséget is szorgalmaznának.

Döbbenetes, de most az apák is eszükbe jutottak (ha csak egy általános megjegyzés erejéig is): további beavatkozási (ösztönzési) területként említi az anyag a hvg.hu szerint az apák szerepének fokozottabb elismerését, és a főállású anyaság nagyobb anyagi támogatását.

A külföldön élő magyaroknak szólna a kiemelt támogatású ún. köldökzsinórprogram, de bővebb infók erről sincsenek egyelőre.

Figyelmébe ajánljuk