Konrád György: „Ha tükörbe nézne, látná, hogy lejárt az idő”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 08., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem ő az első, aki a napokban felveti a kormányfő lemondását.

Az Egyenes beszéd tegnapi adásának egyik vendége Konrád György volt, az író pedig keményen nekiment Orbán rendszerének. Szerinte

egyre inkább érezni a náci beszéd bűzének a beáramlását,

s a miniszterelnök utóbbival próbálja megtartani a szavazóit. „Ha egy kicsit tükörbe nézne ez az ember, akkor látná ugyanazt, amit láttak már nagy politikusok is: hogy lejárt az idő” – mondta Orbánra utalva Konrád, aki szerint a kormányfő már nem tud újakat mondani, csupán újabb gyűlöletkampányokra futja. Konrád György úgy látja, ha ismét megválasztják Orbánt, egyre rosszabb lesz, mert valahogy kimanőverezi magát az Európai Unióból, ebben az esetben pedig „a hatalma nagyon meghosszabbodhat”.

Konrád néhány nappal ezelőtt levelet írt Orbánnak, amelyben a címzettet a rendszerváltás utáni időszak legkártékonyabb magyar politikusának nevezte, és azt írta:

„A legderekabb hazafias cselekedete az lenne, uram, ha lemondana az állásáról.”

Nem Konrád György az első, aki az elmúlt napokban arról beszél, hogy Orbán Viktornak le kellene mondania. Solymosi Frigyes kémikus, az első Orbán-kormány tudományos tanácsadó testületének tagja, aki tavaly a szervezet szervilizmusa miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből (PBK), csütörtök este arról értekezett a Hír Tv Egyenesen című műsorában, hogy Orbán Viktor elfáradt, távoznia kell, és átadni az ország vezetését Navracsics Tibornak. Solymosi megemlítette, hogy ő már ezt korábban is felvetette Orbánnak.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 08., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23
  Cheyenne
  2017. április 09., 16:06
  @ kovács

  A fideszpropaganda logikája nem goebbelsi. Ő teljesen más retorikát alkalmszott, sokkal közelebb állt Tertullianus hatásos, de üres és könnyen cáfolható kereszténység dicsőítéséhez.
  Ez a propaganda még cssk putyini sem, mert az orosz se bíbelődik az operett demokráciával.

  A fideszkommunikáció lépésről lépésre követi Netanjahu stratégiáját: állandó háborús helyzet, ezért a demokrstikus nyugati értékek álarca mögött egy tekintélyuralmi, teokratikus, civilmentes hatalmi centrum létrehozását. Ez nem nácizmus. Ez a parlamentáris diszletek között létrehozott türannosz-rendszer.
 2. 22
  Cheyenne
  2017. április 09., 15:59
  @kovács

  Én annyit tettem szóvá, hogy egy liberális végvárnak (merem remélni, hogy a Mancs még az), felesleges újraközölni egy ATV-s beszédet. Mert a leközéssel a szerkesztőség állást foglal, hogy lám-lám, "A" KONRÁD hogymegmondta stbstb..

  Csak éppen ezakonrád enyhénkínosan, szelektíven és pontatlanul nácizik,ert ha igen akkor magát is ugyebár. S ettől olyan szemellenzős, elfogult lesz ez a kioktatás. Ráadásul nevetséged, mert egy nácibűzös figurát támogatni menekültek megalázásában, majd nácizni, háát rémkínos. Wittgensteinnel: Konrádnak hallgatnia kellett volna, mert már réges régen képtelen relevánsan megnyilatkozni.
 3. 21
  Kovacs
  2017. április 09., 13:59
  yoyo 15" ami mellett nem lehet elmenni, az a fidesz-propaganda logikájának a nácik propagandájához való hasonlatossága."
  Nem bizony. Mert mit kezdjünk egy ilyen mondattal, hogy a Fidesz nem náci, csak náci praktikákat alkalmaz. Hellyel-közzel. Ahhoz "hasonlatosan". Azzal pedig én is nehezen tudnék megbarátkozni, hogy a hitleri nácizmus NEM egyedi, egyedülálló jelenség. Volt. VOLT!
 4. 20
  Kovacs
  2017. április 09., 13:45
  tiszapolgári 13:" És abban viszont igaza van Cheyenne-nek, hogy talán keveset teret kellene engedni neki."
  Persze. Csak NEKÜNK, különösen NEKEM engedjenek terepet! Mit mondjak, nagyon szép gondolat menet.
 5. 19
  rworse
  2017. április 09., 13:17
  Megjegyzendő persze, hogy Konrád se nácizott most, "csak" a náci beszéd bűze beáramlásának egyre inkább való érzetéről beszélt.
 6. 18
  rworse
  2017. április 09., 13:13
  tiszapolgári, 13

  Tudjuk, tudjuk, hogy milyen traumák, milyen történelem, de ez nem jogosít fel senkit, semmire. Traumák miatt sem megengedett náciznia ott, ahol (még?) nincs náci. Ezzel nem azt mondom, hogy te "megengeded" neki, hanem azt mondom, hogy megértőbb vagy vele, mint szerintem kellene.
  Ráadásul, akkor nem marad szavunk Novák Elődökre, Szabó Albertekre..., hehe.
 7. 17
  yoyo
  2017. április 09., 12:26
  12-es, Cheyenne, ja, hadakozik a saját - múltbéli és jelenkori - démonaival, és groteszk ellentmondásokba keveredik.
  Sajnos a média imádja az ilyen megszólalókat, részükről bizonyos kérdésekben szinte garantált a zavarbaejtő nyilatkozat, így a komoly figyelem és visszhang.
 8. 16
  yoyo
  2017. április 09., 12:08
  (belső ellenség természetesen a párton, a mozgalmon belül)
 9. 15
  yoyo
  2017. április 09., 12:06
  ami mellett nem lehet elmenni, az a fidesz-propaganda logikájának a nácik propagandájához való hasonlatossága.

  Az uszító antiszemitizmus nem az egyetlen lehetséges főcsapás, de annak sémái, "esztétikája", fokról fokra emelt indulati töltése elég rendesen benne van ebben a migránsozós, civilezős, idegenhatalmazós, sorosozós retorikában.
  A politikai propaganda nem tartozik a szemérmes műfajok közé, de az ilyen szintre emelt nyílt hazudozás, gyűlöletkeltés régesrég kilépett a demokrata szellemiség keretei közül.

  Amúgy a fideszet nem tekintem nácinak, egyszerűen arról van inkább szó, hogy minden eszközt megengedhetőnek tartanak a hatalom megtartása érdekében, és ezért képesek olyan módszerekhez folyamodni, amiről tudható, a zsigeri indulatok felkeltésére pompásan alkalmasak, még ha felelősségtudattal rendelkező ember számára ezek a módszerek teljességgel elfogadhatatlanok is.

  Lehetne azon izmozni, hogy miért nem bolsevik és miért náci propaganda.
  Egyrészt a kettő sok szempontból hasonlít. Másrészt a komcsi terror előszeretettel kereste a belső ellenséget, itt ilyen ugye teljességgel lehetetlen, másrészt sajnos a magyar társadalom széles köreiben értő fülekre találnak a finom indirekt utalások, a bankár, a bróker, az értelmiségi, a globális pénztőke, a liberális, stb. kiválóan érthető cimkék, és nem az elsődleges jelentéstartalmuk miatt.
 10. 14
  tiszapolgári
  2017. április 09., 11:13
  Cheyenne

  A 13-as elküldése után vettem észre, hogy válaszoltál, kérlek vedd úgy, hogy neked írtam.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra