Konrád György: „Ha tükörbe nézne, látná, hogy lejárt az idő”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 08., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem ő az első, aki a napokban felveti a kormányfő lemondását.

Az Egyenes beszéd tegnapi adásának egyik vendége Konrád György volt, az író pedig keményen nekiment Orbán rendszerének. Szerinte

egyre inkább érezni a náci beszéd bűzének a beáramlását,

s a miniszterelnök utóbbival próbálja megtartani a szavazóit. „Ha egy kicsit tükörbe nézne ez az ember, akkor látná ugyanazt, amit láttak már nagy politikusok is: hogy lejárt az idő” – mondta Orbánra utalva Konrád, aki szerint a kormányfő már nem tud újakat mondani, csupán újabb gyűlöletkampányokra futja. Konrád György úgy látja, ha ismét megválasztják Orbánt, egyre rosszabb lesz, mert valahogy kimanőverezi magát az Európai Unióból, ebben az esetben pedig „a hatalma nagyon meghosszabbodhat”.

Konrád néhány nappal ezelőtt levelet írt Orbánnak, amelyben a címzettet a rendszerváltás utáni időszak legkártékonyabb magyar politikusának nevezte, és azt írta:

„A legderekabb hazafias cselekedete az lenne, uram, ha lemondana az állásáról.”

Nem Konrád György az első, aki az elmúlt napokban arról beszél, hogy Orbán Viktornak le kellene mondania. Solymosi Frigyes kémikus, az első Orbán-kormány tudományos tanácsadó testületének tagja, aki tavaly a szervezet szervilizmusa miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből (PBK), csütörtök este arról értekezett a Hír Tv Egyenesen című műsorában, hogy Orbán Viktor elfáradt, távoznia kell, és átadni az ország vezetését Navracsics Tibornak. Solymosi megemlítette, hogy ő már ezt korábban is felvetette Orbánnak.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 08., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  tiszapolgári
  2017. április 09., 11:04
  rworse

  Nem, én Cheyenne-nel ellentében érteni vélem Konrád nácizását. Ezzel nem azt állítom, hogy Konrád jogosan náciz le nem nácikat, hanem azt, hogy mindannyian tudjuk, milyen okok és traumák miatt lát nácit a rossz, gonosz, kirekesztő, agresszív stb. emberekben.
  Konrád György valamikor nagyon pontosan fogalmazott, ez ma már nincs mindig így, és időnként az értékítélete is cserbenhagyja. És abban viszont igaza van Cheyenne-nek, hogy talán keveset teret kellene engedni neki.
 2. 12
  Cheyenne
  2017. április 09., 10:53
  Vagy: hogy a posztmodern kelgyó enfarkába harapjon: Konrád György vérbeli náciként nyílvánult meg Orbán embertelen, menekültellenes politikájának támogatójaként.

  Tessék: ez a színvonal.
 3. 11
  Cheyenne
  2017. április 09., 10:43
  @tiszapolgári

  Vagy nem tudod, mi a nácizmus, vagy oly mértékben tágítod a jelentését, hogy meg is szünteted azt. Egyik se túl jó dolog. Nem véletlen, hogy Konrád se mondja, miért, mitől náci Orbán, értse mindenki, ahogy akarja. Náci, mert csak. Mert azt mondom. Ahogy Erdogan nácizza Merkelt vagy ahogyan a csalódott demokraták nácizták W. Busht és nácizzák Trumpot jelenleg.
  Ez a nácizás azért kontraproduktív, mert összemos. A tényleges náciknak kínál fedezéket. De dogmatizmusod miatt nem akarod ezt látni, ahogy Konrád se.
  Persze Konrád ad egy fura csavart a dolognak: Orbán szögesdrótjai, gumibotjai nem juttatták eszébe a náci módszereket. Elvi szinten egyetértett vele. A CEU bezárása, ami antidemokratikus tekintélyelvű rendszerek, emberek sajátja, egyből náci jey lesz.

  A baj, hogy nem az. A civilszféra kivégzése ipeg Netanjahu és Putyin modjára, eszközeivel történik. A nácik nem így csinálnák.
 4. 10
  rworse
  2017. április 09., 10:29
  A nácizással (kommunistázással) kapcsolatban sem az az érdekes, hogy kontraproduktív-e. Az az érdekes, hogy igaz-e.
  Orbán nem náci, még mindig nem az. De a fasisztasághoz igen közel áll - amikor éppen úgy látja jónak. Én mostantól maffiavellistának fogom nevezni.


  tiszapolgári

  Cheyennel vitatkozván ugyanazt mondod, mint Cheyenne. Ő is azt mondja, hogy az nácizzon, akinek oka van rá, és olyanokra nácizzon, akik kiérdemlik, de akkor nácizzon. Azt is mondja, hogy ha nem indokolt, akkor ne tessék nácizni. Én hozzáteszem, hogy ne azért ne tessék, mert kontraproduktív, hanem mert ha nem indokolt, akkor nem igaz.
 5. 9
  tiszapolgári
  2017. április 09., 09:49
  Cheyenne: a nácizás kontraproduktív

  Jó, de akkor ezt Elie Wieselnek is meg kellett volna mondani, Wiesel úr, az ég áldja meg, ne tessék már annyit nácizni, mert kontraproduktív.
  Vagy Grünwald bácsinak: Grünwald bácsi, most már igazán leállhatna ezzel az auschwitzozással meg az elgázosított mamájával, mert kontrapruduktív.
  És persze üzenjük mindenkinek, akinek a veséjét lerúgta valami ávós barom: tessenek kitalálni valami új sztorit, amit az utókor nem tart kontraproduktívnak!
 6. 8
  yoyo
  2017. április 09., 07:29
  Konrád György hetet-havat összehord, immár hosszú ideje, bölcs és értelmes dolgokat zavaros baromságokkal vegyítve. Már előre félek, miket fog mondani.


 7. 7
  Cheyenne
  2017. április 09., 06:16
  A legnagyobb baj a a nácizással van. Kontraproduktív, ráadásul, kb. az a szint, mikor Erdogan nácizik. A nácizmus pontosan leírható ideológiai erőszakrendszer. Orbánnak annyi köze van hozzá, amennyire Carl Schmidtet alkalmazza. De ugyebár a 68-as nemzedék is rajongott Schmidt-ért. Konrád azt mond, amit akar, a baj, hogy még mindig ennyire figyelnek rá. Konrád menekültellenssége (miazhogy!!) éppen a humánum tagadása volt. Most meg nácizza a putyinista Orbánt.. Mintha a szókészletében nem találna megfelelő szidalmat, ezért előhúz egy baromságot. A veszélye ennek az, hogy tönkreteszi a szó jelentését. Nácit akkor kell mondani, amikor. Nem lehet mindenki náci, akit rühellünk, mert a sok náci között akkor nem látszanak az igaziak..
 8. 6
  rworse
  2017. április 08., szombat 22:23
  1-eske

  Konrád véleményterrorja?! Maaaargiiit!
 9. 5
  szegedi789
  2017. április 08., szombat 20:53
  Mi az kérem, atv-hírtv duó már orbán lemondatásban is versenyre kelt ?? ?

  Az meg nem oldana meg semmit, ha Konrádnak (is) csöndbe kéne maradni. Nem tagadom, az utóbbi időkben engemet is feldühített nevezett írónk állásfoglalásai, kellően át nem gondolt közéleti szerepvállalásai, főleg, miután a kerítés ügyben ő is hasonló "taktikát" választott, mint fideszes propaganda, miszerint ő itt a hős lényeglátó, aki elnyomó "polkorrekt", "liberális" véleményhatalom elnyomásának dacára kimondja az "igazságot" (tutit)... Miközben, hányan is voltak akik hangosan ellentmondtak embertelen kerítésnek ? Ők mekkora közhatalommal is bírtak ? Háát, igen...
  De ez a "takarodjon megmondóember Konrád" c. felszólítással nem tudok mit kezdeni. Konrád közéleti befolyása '80-'90-es évek fordulójához képest már rég a múlté. Atv rendszeres vendége, oké, ez tény. De hányan is néznek egy Egyenes beszédet ? Mekkora az a közeg, amelyhez eljut egy megnyilvánulása ? Amikor online médiában ilyen típusú felszólításokba ütközök, és persze Konrád Heller Ágnes mellett az örök tag az obligát névsorokban, mindig jót mulatok magamban, hogy aki ilyeneket ír, annak véletlenül nincs -e nagyobb közönsége, mint pl. Konrádnak közéleti megnyilvánulások terén ... Kicsit megváltozott a világ ... Lehet, hogy nácizás már nem segít ... És persze mindig rossz olyat olvasni, amely nem következik egy életműből...
 10. 4
  Kovacs
  2017. április 08., szombat 20:14
  Igen Cheyenne, de ez nem úgy működik, hogy Konrád György nem mondhat semmit. A drótkerítés támogatása miatt megkapta a magáét. (tőlem is). Inkább a megfogalmazás "A legderekabb hazafias cselekedete az lenne, uram, ha lemondana az állásáról.”kicsit a TGM javaslatára hasonlít, amikor a filozófus azt ajánlotta Orbán Viktornak, hogy vigyen virágot Bara József (akit a rendőrök agyonvertek) sírjára. Megkésett, erőtlen, gyenge...esetleg "halszagú"?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra