Konrád György visszaküldte Orbán Viktort a falujába

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehetőleg önként.

Interjút készített a HVG Konrád Györggyel, aki elmondta, hogy csak „demokratikus ellenzéki munkája folytatásaként politizált, a hatalom mindig taszította”. Konrád elmesélte, hogy Göncz Árpádot a köztársasági elnökségre, Demszky Gábort a főpolgármesterségre, Darvas Ivánt a képviselőségre beszélte rá, és szerinte beváltak, de megjegyzi azt is, hogy a mostani rezsimnél jobbat, polgári demokráciát reméltek a rendszerváltástól.

Az interjú során szóba kerül Orbán Viktor is. Konrád a Nagy Imre-temetésről azt mondja, hogy tudta, Orbán abban állapodott meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. „Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát” – jegyzi meg Konrád György, aki szerint a magyarokat nagyobb erő húzza az Európai Unióhoz, mint a diktátorokhoz. „Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceauşescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen” – teszi hozzá.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 45 Cyrano
  Cyrano
  2018. január 06., szombat 20:18
  galambócskám, magának, okulásként (bár erős kétségeim vannak.):

  https://orulunkvincent.tumblr.com/post/169385076513/vekerdy-tam%C3%A1s-%C3%ADrja
 2. 44 szegedi789
  szegedi789
  2018. január 06., szombat 19:41
  43
  Pontosabban: nagy összeborulásos retorika.
 3. 43 szegedi789
  szegedi789
  2018. január 06., szombat 19:40
  Ruata, én nem a gyászolókról írtam, hanem azokról, akik még mindig vígan olvasták a nem tudom milyen operatívjelentéseket ellenzékről, az eseményekről... Jobboldal itt hol van ????? Főleg horthysta ? Főleg ezen mit értsünk ? Bethlen, Gömbös, Szálasi ? Nem mindegy. Arról nem is beszélve, hogy az emdéef, meg későbbi kiválók, meg úgy az egész jobboldaliság olyan lett , amilyen... Hát, khm-khm, mintha Kádár-rendszernek is lett volna szerepe...
  Történelmi pártok miért nyiffantak ki kapásból a rajtnál ????
  Óvatosabban a dobálózással, rumata...

  A nagy összeborulás szerintem hazug, és max. egy jól körülhatárolható politikai tábor érdekét szolgálta, de '94-re szakszerű kormányzás, kevesebb maszlag meg, gondolom elkezdődött... Khm-khm. Egy demokráciában, főleg ha sose volt olyan huzamosabb idejű bizonyos helyen, azért az viták, szembenézés, uram bocsá', felelősségre vonás, nem megsporólható.
  Akkor is, ha ezzel a maszlaggal jössz.

 4. 42 szegedi789
  szegedi789
  2018. január 06., szombat 19:27
  Na, a galamb, aki mergvédi a fenhéjázó libeerálisoktól, pontosabban kétfarkú kutyáéktól és hgv.hu-tól a válogatottat, na végre , egy jó írást ajánl. Jón itt tartalmasat, elgondolkodtatót, elemzőt értek.

  De, pszeudo vérnéni, többet is idézz, ha kérletlek .... !

  Úgy jó. Mert a forráskritika lebuktat... Mint mindig...

  Tehetséges politikus nincs. Kapásból. Kellenek az évek, szocializáció, ranglétrán emelkedés, intézményrendszer, intellektuális hátország, szakértők, na szóval ilyenek, olyanok, tehát egy létező közeg. Mert kujtoroghat, a néni az erdőben, tehetséges politikust nem fog találni.

  Max. Lázár Jani elzavarja a vadászkastélya közeléből . . .
 5. 41 Rumata
  Rumata
  2018. január 06., szombat 18:51
  #30 szegedi789:

  "de azért ez a beszéd kellett egy olyan politikai térben, ahol épp az államszocialista vezetés egy nagy nemzeti összeborulásos álszent politikai tömegrendezvényt óhajtott..."

  Nem, egyáltalán nem kellett.

  Főleg, mivel a Nagy Imre-temetés nem valamiféle hamis "nagy nemzeti összeborulást", hanem a régóta mindenki által vágyott a társadalmi megbékélést szolgálta.

  Mint ahogy arra sem volt szükség, hogy a szintén a társadalmi békét szolgáló történelmi albizottsági döntést ("56 népfelkelés volt") a párttitkár Grósz helyett a horthysta jobboldalt az MDF-be szervező intrikus Pozsgay jelentse be, ezzel azt a hazug látszatot keltve, mintha ezt nem Grósz akaratával egyezően, hanem annak ELLENÉBEN tette volna.

  Ezek a húzások mind az ország népének megosztását és a zavarkeltést szolgálták, ami kezdettől fogva a magyar jobboldal célja volt.

  A helyes megoldás igenis a "nemzeti összeborulás" lett volna, mivel az ország nem bosszúhadjáratot és gyűlölködést, hanem csupán egy szakszerűbb kormányzást és kevesebb ideológiai maszlagot remélt a rendszerváltástól.

  Ehelyett kaptuk a jobboldal jóvoltából a nemzetrontó, dilettáns Antall-kormány gazdasági és ideológiai ámokfutását.

  - - -

  Annak idején Orbán beszédét hallgatva nekem egyből az jutott az eszembe, hogy ezt a ripacs fajankót valaki nagyon nyomhatja, és biztos nem jár egyenes úton.

  Orbán ugyanis messze nem volt olyan súlyú politikai szereplő, akinek szót kellett volna adni a Nagy Imre-temetésen.

  Arról nem is beszélve, hogy mivel Gorbacsov már korábban bejelentette és megkezdte a közép-európai szovjet csapatok kivonását, és már mindenki várta a teljes csapatkivonásról szóló magyar-szovjet megállapodás megkötését, visszataszító ripacskodás volt Orbán részéről az oroszok "kiküldése".

  Különösen annak fényében, hogy a szovjet csapatok 1957 után kizárólag csak Kádár akaratából tartózkodtak itt (Hrucsov már 1957-ben felajánlotta Kádárnak a csapatkivonást), tehát Kádár 1988-beli leváltása után az égvilágon semmi akadálya nem volt az oroszok távozásának.
 6. 40 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2018. január 06., szombat 18:39
  37 yoyo

  Nem baj, csak nyugodtan, addig elolvassuk, hogy mit írt Békegalamb.
 7. 39 galambocskám
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 18:23
  Bár a tehetséges politikus nem kinevelendő hanem megtalálandó. De különben stimmel.
 8. 38 galambocskám
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 18:14
  https://merce.hu/2018/01/06/szellemi-igenytelenseg-konrad-gyorgytol-bayer-zsoltig/


  "....a politikai változások nem előzmények nélkül történnek meg. Ahhoz politizálni kell, ideológiai alapokat, intézményeket felépíteni, megépíteni azokat a fórumokat, ahol az elégedetlenség felszínre törhet, kinevelni azokat a politikusokat, akik irányítani tudják ezt az elégedetlenséget. A Konrádéihoz hasonló hamis illúziókkal pont az a probléma, hogy a politika megtanulását és megértését, és ezzel pont a cselekvést lehetetlenítik el."

  Ezzel teljes mértékben egyet lehet érteni. Értek is.
 9. 37 yoyo
  yoyo
  2018. január 06., szombat 18:12
  hóvarjú, Cyrano, tiszapolgári,
  szeretnék rendesen válaszolni, rengeteg mondanivalóm volna, de nem érek rá.
 10. 36 hóvarjú
  hóvarjú
  2018. január 06., szombat 16:03
  yoyo

  Cyranóval és korábbi Önmagammal értek egyet. Szerinted például Mécs Imrében (és másokban is) nem lett volna bátorság az Orbánénál jóval keményebb beszédet mondani?! De tartották magukat az előzetes megállapodáshoz. Az pedig, hogy nem terjedt el akkor az orbáni trollkodás mítosza, az annak köszönhető, hogy a demokratikus oldalon sokan még lánglelkű liberálist láttak benne.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tamás Gáspár Miklós írása
Még nyolc év?
Az új generáció
Ifjú oligarchák a NER-ben
Interjúk
Adam Michnik, Papp Réka Kinga és Nógrádi Noá, Fejérvári Zoltán
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra