Konrád György visszaküldte Orbán Viktort a falujába

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehetőleg önként.

Interjút készített a HVG Konrád Györggyel, aki elmondta, hogy csak „demokratikus ellenzéki munkája folytatásaként politizált, a hatalom mindig taszította”. Konrád elmesélte, hogy Göncz Árpádot a köztársasági elnökségre, Demszky Gábort a főpolgármesterségre, Darvas Ivánt a képviselőségre beszélte rá, és szerinte beváltak, de megjegyzi azt is, hogy a mostani rezsimnél jobbat, polgári demokráciát reméltek a rendszerváltástól.

Az interjú során szóba kerül Orbán Viktor is. Konrád a Nagy Imre-temetésről azt mondja, hogy tudta, Orbán abban állapodott meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. „Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát” – jegyzi meg Konrád György, aki szerint a magyarokat nagyobb erő húzza az Európai Unióhoz, mint a diktátorokhoz. „Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceauşescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen” – teszi hozzá.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15 yoyo
  yoyo
  2018. január 06., szombat 07:55
  szovjet csapatok azonnali távozásának nagy nyilvánosság előtti követelése vs. háttérben lefolytatott, puha diplomáciai cserebere - talán érzékelhető a különbség SZIMBOLIKUS jelentősége.

  Erre akkor nagy szükség volt.
  Szerintem egyébként például Mécs Imrének akkor, ott nagyot dobbant a szíve. Szerintem neki ez nem egy becsvágyó törtető gesztusának tűnt.
 2. 14 galambocskám
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 06:47
  A szovjet csapatok Orbán általi kikergetése - és a torgyán általi kikergetése, a stb.-ik általi kikergetése - azért volt hamis mert Németh Miklós már megállapodott erről Gorbacsovval.

  De zavarta az ilyesmi a hős rendszerváltókat?

  Elvégre a szintén hős szdsz is akkor tartott népszavazást a munkásőrség feloszlatásáról amikor már nem létezett munkásőrség.

  Egyáltalán: tele lettünk antikommunista hősökkel minekutána Gorcsabov és Németh Miklós segítségével a szociálistának mondott rendszer végelgyengülésben kimúlt.
 3. 13 yoyo
  yoyo
  2018. január 06., szombat 06:47
  Szerintem a "ne provokáljuk a szovjeteket" bölcsnek gondolt megalkuvás volt, ahogy abban az időben sokféle más bölcs megalkuvás keringett, például mindenekelőtt a lájtos népnemzeti szocialista megoldás (Lakitelek + Pozsgai = demokratikus Magyarország).

  Hogy végül máshogy alakult, abban komoly szerepe volt a megalkuvások elleni erős igyekezetnek a szadesz és a fidesz részéről.
  És még egy: már csak az kellett volna ennek a puhapöcs országnak, hogy az összeesküvésszerű rendszerváltás a "szovjetek provokálása nélkül" történjen.
 4. 12 galambocskám
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 06:41
  Buggyant tík is talál szemet. Tényleg fohászkodom hogy a Török Szultán legyen a miniszterelnök.

  Isten őrizz az ellenzéki felhozataltól.
 5. 11 yoyo
  yoyo
  2018. január 06., szombat 06:39
  Orbán woodoozgatása tart már egy ideje: a nép elkergeti, a rendszer összedől.
  A nép pedig nem kergeti, hanem pénz gyűjt a számára a Brüsszel ellen vívott szabadságharcához, a rendszer se omlik, de ha omlana, se volna se megoldás, se gyönyör.

  Az értelmiségtől joggal volna várható, hogy lépjen túl ezen a babonaságon, szabaduljon meg a hiedelmeitől.
 6. 10 szegedi789
  szegedi789
  2018. január 05., péntek 21:13
  9
  Szerintem még bőven egy (erős szimbolikával bíró) politikai tettként értékelhető. Bár a mitológiáját utálom.
 7. 9 szegedi789
  szegedi789
  2018. január 05., péntek 21:06
  Ha csak ez az egy sérelem lett volna...

  Bááár , nem mentegetve, de azért kontextus kicsit bonyolultabb volt ennél. Pl. állampárt mennyire szerette volna "nemzeti megbékélés" c. maszlagba csavarni. És csavarta is. Vagy az intenzív belügyi jelenlét, a rakás ügynök a téren, a médiában, a színfalak mögött. Mondhatni egy utolsó főpróba és megmérettetés. Mondjuk jól is hangzana ez utóbbi mondatocskám, ha lett volna '90 után lusztráció, aktanyilvánosság, és nemcsak elkenő törvények... (Ld. az új Ungváry-könyvet.)

  Na, ebből csak azt akartam kihozni, hogy OV mitológia ide vagy oda, ennél voltak százszor-ezerszer súlyosabb húzásai Viktornak. És persze, nem egy ifjú párt ifjú politikusa küldte haza az oroszokat. Tárgyalás és diplomácia nem megspórolhato, sajna -bajna. Meg a geopolitikai realitások.

  (Utólag , na melyik migránsszakértő prof. neve merült is fel kapcsolatként az '56-os Intézet forrásközlésének hála ? Persze tudom, jogilag el lett sikálva... )
 8. 8 hóvarjú
  hóvarjú
  2018. január 05., péntek 20:41
  5

  Nem rosszindulat, hanem tény, hogy a felszólalók és a szervezők előzetesen abban állapodtak meg, hogy a szovjeteket nem "provokálják", Orbán ezt a megállapodást megszegte, a fidesz ebből mitológiát kreált, ma azt mondanánk Orbán trollkodott, néhány éve ez még köztudott volt (mármint a megállapodás felrúgása), ma már úgy tűnik a fideszes értelmezés "Orbán bátorságáról" átment a köztudatba.
 9. 7 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2018. január 05., péntek 20:24
  5: A faluba való visszavonulás víziója pedig egy naiv ábránd Konrádtól

  Szerintem nem naiv. De ha az is, százszor inkább a naiv ábrándok, mint a körzővel-vonalzóval körülhatárolt, hűvös józanság.

 10. 6 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2018. január 05., péntek 20:16
  4

  Megjátssza itt a hülyét, közben meg imádkozik, hogy Lázár Jamesz legyen a miniszterelnök, és akkor maga elmondhatja, hogy négy miniszterelnökbe volt szerelmes, Németh Miklósba, a Thatcherbe, a gátlástalan Orbánba és az antiheikenista Jameszba, ez magyar Guinness rekord.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tamás Gáspár Miklós írása
Még nyolc év?
Az új generáció
Ifjú oligarchák a NER-ben
Interjúk
Adam Michnik, Papp Réka Kinga és Nógrádi Noá, Fejérvári Zoltán
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra