Konzervgyárak támogatásai: Falra hányt borsó

Belpol

- vélelmezte két héttel ezelőtt egy ellenzéki (SZDSZ-es) képviselő. A konzervgyárak egy része ettől függetlenül is sérelmezi, hogy kimarad a tutiból, s egyúttal dömpingváddal illeti egyik - Magyar Fejlesztési Bank-tulajdonú - konkurensüket.
- vélelmezte két héttel ezelőtt egy ellenzéki (SZDSZ-es) képviselő. A konzervgyárak egy része ettől függetlenül is sérelmezi, hogy kimarad a tutiból, s egyúttal dömpingváddal illeti egyik - Magyar Fejlesztési Bank-tulajdonú - konkurensüket.Baj van a konzerviparral - ez tudható, amióta összeomlott a volt szovjet piac; s azóta különféle aktorok a legkülönbözőbb eszközökkel próbálnak segíteni rajta, no meg magukon. Két évvel ezelőtt például vagy félszáz konzervgyár kapott kedvezményes hitelt, hogy enyhíthesse a piaci válság okozta kínjait. A hitelfelvétel bonyolultságára jellemző, hogy az érintett konzervgyárak summa tizenöt banktól összesen 14,5 milliárd forintnyi hitelt vettek fel, mindegyiket más konstrukcióban, lehetőség szerint más és más kormányzati garancia, illetve kamattámogatás mellett.

Más pénzéből

Visszafizetni persze többnyire nem tudták; a gány rajta maradt az államon, amely húzta, halasztotta a dolgot (mármint azt, hogy állja vállalt köteleztettségeit), így hát rendre prolongálta a hitelek visszafizetési határidejét. Tavaly év végén azután a még fennálló rövid lejáratú hitelszerződéseket lecserélték középtávúakra (háromévesekre), ezeknek azonban értelemszerűen szigorúbbak a hiteltörlesztési feltételei is. A hitelcsereügyletből kimaradt vagy tíz, nagyobbrészt külföldi kézben lévő cég, amelyek mellesleg a magyar piac nagy részét is uralják (kéretik a hűtőt kinyitni és olvasni: Deko Food Rt., Globus Rt., Schenk és társai Kft., Székesfehérvári Hűtőipari Rt., Márton Konzerv Kft., Petisfood Kft., Békéscsabai Hűtőipari Rt., Arvit Hűtőipari Rt., Berta Bt., Bogyiszló-vidéki Paprika Kft.). Az agrártárca (FVM) ezt azzal indokolta, hogy tavaly év végén ők már visszafizették az 1999-es hiteleket. Az érintett cégek és az őket képviselő Magyar Tartósítóipari Szövetség szerint viszont nem járja, hogy a pontos adósokat szívassák; meg egyébként is, az eredeti kormányhatározat éppen a pontosan fizetőket preferálta, csupán az új FVM-vezetés interpretációja zárta ki őket a pályázatból. Az érintett társaságok most jogászokat foglalkoztatnak, míg egyes megfigyelők megértéssel nyilatkoznak a tárca húzásáról: a száraz megvonás híján ugyanis a konzervgyárak már csaknem teljesen függővé váltak a számukra kedvezményes, az adófizetők szempontjából viszont kevésbé tuti hitelektől.

Tíz kicsi svarc

Voltak azonban a kormányzatnak és szűkebben az agrártárcának kifejezett liblingjei is: egy 1999-es kormányhatározat a pénzügyi és az agrártárca gondjaira bízott tíz kicsi szabolcsi konzervgyárat, amelyeknek összesen 2,33 milliárd forint államilag garantált hitelt kellett kapniuk. Ezt az összeget az államnak ki is kell perkálnia, mivel - már akkor, a támogatáskor is jól láthatóan - az érintett cégek jó részének soha esélyük sem volt a hitel törlesztésére. A tízből hét a jelek szerint nem tud fizetni: egyikük, a mátészalkai Vega-Food Kft. pedig alighogy felvette a hitelt, taccsra is került: a Magyar Hírlap információi szerint a hitelfelvétel és a felszámolási eljárás kezdete között eltelt bő másfél hónap során 250 millió forint államilag garantált hitel tűnt el az időkapun keresztül.

Az ügyben először a tavalyi fehérgyarmati időközi választások két fordulója között jelentette fel Torgyán József akkori tárcagazdát Szanyi Tibor szocialista képviselő, idén pedig a parlament június 19-i rendkívüli ülésnapján Kis Zoltán szabaddemokrata agrárfelelős intézett azonnali kérdést a jelen lévő Bogár László politikai államtitkárhoz. Miután Bogár a vizsgálat kevéssé előrehaladott voltára való tekintettel nem tudott kielégítő választ adni, Kis felolvasott egy Kovács Zoltán FVM-közigazgatási államtitkár (korábban államtitkár-helyettes, azaz a minisztérium vezetésében az egyetlen állandó bútordarab) által a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak írott levelet, amelyben az államtitkár közli, hogy anno a kedvezményezettek körét a pénzügyminiszter (akkor Járai Zsigmond) és az agrárminiszter (akkor Torgyán) határozta meg, s a minisztérium személyzete ezek után mindent parancsra tett.

Nézni is tereh

És nem akárkik jutottak hitelhez: a tavaly képviselővé választott Lengyel János (FKGP) vezette Vépisz konzervipari szövetkezet, a Balogh Gyula egykori Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisgazda elnök kisebbségi és a Magyar Fejlesztési Bank egyik cége többségi tulajdonában lévő Cser-Food Rt. és további nyolc társa nyúlta-kapta az említett 2,33 milliárd forintos hitelt állami garanciavállalással és 75 százalékos kamattámogatással leöntve (lásd: A kasza egyenes, Magyar Narancs, 2000. április 20.). Kielégítő válasz híján Kis Zoltán írásban is feltette kérdéseit (melyek Járai és akkori főnöke, Orbán Viktor felelősségét firtatják) a miniszterelnöknek és Varga pénzügyminiszternek, amelyeket már meg is küldött Áder János házelnöknek. Válasz persze őszig már aligha érkezik, addig meg a konzervgyárak is el lesznek foglalva a paradicsompürével és a vágott vajbabbal.

A legfrissebb s az ágazat helyzetét hűen tükröző hír szerint a honi vetélytársak jelentősen megorroltak a nyíregyházi - az MFB (illetve annak egyik cége) tulajdonában lévő - Eko konzervgyárra, amely állítólag dömpingáron nyomja a cukorborsót az orosz piacra. Persze egy, az adófizetők pénzét ellenőrizetlenül felhasználó kvázibank sok mindent megtehet: például azt is, hogy a mi pénzünkön nyomja víz alá a konkurenciát azáltal, hogy húsz százalékkal alájuk ígér. A magán- és a közszféra immár széltében-hosszában megtapasztalható szemérmetlen keveredését persze nem csak és nem is elsősorban a konzervgyártók fogják megszívni.

Barotányi Zoltán

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.