Kormánypárti főpolgármester-jelöltek: Érte indul, nem ellene

  • Marián Béla
  • 2002. szeptember 5.

Belpol

Bár a tavaszi országgyűlési választásokon Budapesten tarolt az MSZP, a párt főpolgármester-jelöltjének, Gy. Németh Erzsébetnek a dolgok jelenlegi állása szerint csodára lenne szüksége ahhoz, hogy a tizenkét éve regnáló Demszky Gábort legyőzze. Bár az igazi kampány még csak most kezdődik, tény, hogy a közvélemény-kutatási adatok nem sok jóval kecsegtetik a szocialistákat. Demszky támogatottsága mindegyik felmérés szerint negyven százalék feletti, míg Gy. Némethé éppenhogy meghaladja a tíz százalékot.

Bár a tavaszi országgyűlési választásokon Budapesten tarolt az MSZP, a párt főpolgármester-jelöltjének, Gy. Németh Erzsébetnek a dolgok jelenlegi állása szerint csodára lenne szüksége ahhoz, hogy a tizenkét éve regnáló Demszky Gábort legyőzze. Bár az igazi kampány még csak most kezdődik, tény, hogy a közvélemény-kutatási adatok nem sok jóval kecsegtetik a szocialistákat. Demszky támogatottsága mindegyik felmérés szerint negyven százalék feletti, míg Gy. Némethé éppenhogy meghaladja a tíz százalékot.Akét jelölt programja nem tér el markánsan egymástól (infrastruktúra-fejlesztés, nagyberuházások, tömegközlekedés stb.), a meghirdetett célok terén tehát nem sok minden szól Gy. Németh Erzsébet mellett, akivel szemben a leggyakoribb vád éppen az eredeti ötletek hiánya. A szocialista jelölt kommunikációjának fontos eleme, hogy új arcként úgymond frissességet, dinamizmust hozna a város vezetésébe. A sugalmazás szerint ezzel áll szemben Demszky megfáradt, fásult alakja. Mindez egy másik nézőpontból inkább erény, hiszen a jelenlegi városvezető nagy tapasztalattal rendelkezik. Demszky többször fel is hívta a figyelmet arra, hogy az uniós csatlakozással rengeteg teendő jár együtt; a tét óriási, és egy rutintalan főpolgármester könnyen elszalaszthatja a kínálkozó lehetőségeket.

Gy. Némethnek erre is van válasza:

évek óta a fővárosi szocialista frakció vezetője, rutintalannak tehát nemigen mondható. Az MSZP-s jelölt azt is szereti hangsúlyozni, hogy parlamenti képviselőként - a legnagyobb kormánypárt reprezentánsaként - jóval nagyobb az érdekérvényesítő képessége, mint Demszkynek.

Többször hallhattuk az MSZP országos kampányában, hogy 2002 a nők éve. Gy. Németh Erzsébet jelölése is belehelyezhető e törekvésbe. A női értékeket hangsúlyozó üzenetek (empátia, kompromisszumkészség) már a kampány legelején megjelentek. A Marketing Centrum felmérése szerint azonban a fővárosi szavazók 54 százaléka szívesebben szavazna férfi főpolgármester-jelöltre; női jelöltet mindössze 18 százalékuk preferálna (a fennmaradó rész nem válaszolt). Budapest női szavazóinak körében sem más e mutató: 45 százalékuk választana férfi főpolgármestert, és csak 28 százalékuk nőt.

A támogatottság mellett az ismertség hiánya is komoly gondokat okozhat Gy. Némethnek. Míg Demszky ismertsége és népszerűsége hosszú idő óta jónak mondható még országos szinten is, a szocialista jelölt ennek a közelébe sem került soha. Az elmúlt hetekben több próbálkozása is volt, hogy változtasson e helyzeten. Először egyeztetésre hívta a főpolgármester-jelölteket egy közösen elfogadandó választási etikai kódex miatt. A húzás bizonyos értelemben be is vált: Gy. Németh Erzsébet neve bekerült a szélesebb köztudatba, ám magát a kezdeményezést jóindulattal sem lehet sikeresnek nevezni: Demszky például el sem ment a találkozóra. Az viszont már visszatetszést is keltő kampánylépés volt, amikor a jelölt asszony Placido Domingo koncertjén köszöntőt mondott.

A hendikep ellenére Gy. Németh Erzsébet nyilatkozataiban eltökélten ismételgeti: "Nem lépek vissza senki javára, és el fogom nyerni a főpolgármesteri posztot!" Demszky Gábor erre rendre úgy reagál, hogy ő Schmitt Pált tekinti egyetlen valódi riválisának. Elemzők szerint a szocialista kandidátus visszaléptetése bizonyosra vehető; jelölésének igazi oka az, hogy tudatosítsa a választókban: ha a pártnak nincs is esélyes főpolgármester-jelöltje, az MSZP attól még nagyon is van, érdemes tehát a szocialisták kerületi és fővárosi listáira szavazni. Ha az MSZP-nek Budapesten sikerülne hoznia a parlamenti választások eredményeit, az a párt komoly erősödését jelentené a helyi önkormányzatokban.

Gy. Némethet több szocialista politikus is esélytelennek tartja. (Jellemző, hogy Medgyessy Péter részt sem vett a jelölt asszony kampánynyitóján - viszont tárgyalt Demszkyvel az MSZP esetleges visszalépéséről.) Demszkynek eddig soha nem volt országosan ismert és kedvelt kihívója. A szocialista pályázó mostani kiválasztása láthatóan nem kívánt szakítani e "hagyománnyal".

Egyes hírek szerint a jelölt aszszony a kormánykoalíció nehéz napjaiban - Medgyessy titkosszolgálati múltjának kiderülésekor - maga ajánlotta fel visszalépését, ha ez az ország kormányozhatóságának az ára. Akkor erre nem volt szükség: ám azóta e lehetőség realizálását egyre több prominens szocialista képviselő nyilatkozata sejteti. Szili Katalin házelnök például nemrég azt mondta: ha a kampányfinisben az erőviszonyok indokolják, akkor megteszik a politikailag megfelelő lépést annak érdekében, nehogy Schmitt legyen a nevető harmadik. Ez egyébként aligha zavarná össze a fővárosi szocialista szavazókat: ők már évek óta - a Reagan-demokraták mintájára - afféle Demszky-szocialistákként viselkednek: mindig balra szavaznak, kivéve, ha főpolgármester-választás van.

Demszky Gábor támogatottsága

körükben most is Némethének a háromszorosa - és ezen valószínűleg az a kampányfogás sem javít, hogy a szocialista jelölt elsőként gyűjtötte össze a hivatalos jelöléshez szükséges kopogtatócédulákat.

Mindenesetre lényegesen megkönnyítené a kormánypártok dolgát, ha szavazóikat nem osztaná meg az MSZP és az SZDSZ jelöltje. A sokak szerint vélelmezett háttértárgyalásokról Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője (és országgyűlési képviselő) mindenesetre azt nyilatkozta a Narancsnak: "Semmilyen egyeztetés nincs ebben az ügyben. A két frakció közötti párbeszéd már régóta megszűnt. A visszaléptetés az MSZP felelőssége, de számomra úgy tűnik, ez nem sorsdöntő kérdés, hiszen Demszky Gábor e nélkül a gesztus nélkül is győzni fog. Gy. Németh Erzsébet versenyben maradása legfeljebb szorosabbá teheti Demszky és Schmitt csatáját, de igazi kockázatot nem jelent." Más forrásaink is megerősítették: nincsenek tárgyalások ez ügyben.

Ha a szocialisták jól taktikáznak, és Gy. Németh révén sikerül lényegesen megerősíteniük az MSZP pozícióit a városházán, akár abszolút többségbe is kerülhetnek. Kérdés, hogy az SZDSZ ilyen körülmények között is csatlakozna-e hozzájuk. Bőhm válasza egyértelmű: "Nem tartom valószínűnek ezt a forgatókönyvet, de ha mégis így alakulna, akkor az MSZP egyedül fogja vezetni a fővárost." Ez különleges helyzetet teremtene, hiszen Demszky és az MSZP-frakció a főváros kormányozhatósága érdekében együttműködésre lenne kényszerítve.

A jelenlegi helyzet szerint

Demszky újabb győzelme

a legvalószínűbb (figyelembe véve azt a tényt is, hogy Csurka indulásával a jobboldal sem egységes). Ugyanakkor, bármilyen fura is, az SZDSZ-ben sem teljes az egyetértés Demszky Gábor személye körül. Már az újraindulás bejelentésének sietős módja is azt az érzetet keltette, hogy Demszky ily módon akar elébe menni a párt hivatalos álláspontjának. Rövid ideig tartó pártelnöksége jócskán megtépázta a politikus népszerűségét, amit az is jól mutat, hogy a főpolgármester ötvenedik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a párt egyetlen vezetője, meghatározó politikusa sem tette tiszteletét.

Ha a párton belül volt már erősebb is Demszky pozíciója, a külső körülmények szerencsésen alakulnak a számára: Gy. Németh bármikor visszaléphet a javára, ezzel végleg kiütve a Csurka által is legyengített Schmittet, és a szocialista szavazók is gond nélkül voksolnak rá. Az sem mellékes, hogy a szabaddemokrata városvezetőnek sikerült távol tartania magát az elmúlt hetek ügynökvitáitól, és abból sem származhat baja, hogy csaknem minden felújított út átadása a kampányidőszak csúcspontjára lett időzítve. Még a dunai áradás is Demszky malmára hajtotta a vizet: az ilyesfajta középsúlyú krízisek különösen alkalmasak egy vezető imázsának az erősítésére (lásd Gerhart Schröder esetét). Demszky is a helyén volt. Sőt: ő állt elő azzal az ötlettel is, hogy az elmaradt légi és vízi parádén megspórolt pénzt az árvízkárosultaknak kell kiutalni, míg az elhalasztott tűzijátékról úgy nyilatkozott, hogy azzal az ár elleni sikeres védekezést ünnepeljék.

Bugyinszki György

Koalíciós kötélhúzások Budapesten

A kezdetben egyértelműen szerelemházasságnak tűnő fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíción először 2000-ben, az úgynevezett kábelügy kapcsán jelentek meg az első repedések. A vita akkor viszonylag könnyen elsimult. Korántsem ment ilyen simán a megegyezés a hannoveri villamosok vásárlásának kérdésében. Az MSZP- és a Fidesz-frakció által támogatott beruházástervezet 68 darab használt, átlagosan 24 éves szerelvény megvételéről szólt, mintegy 4,3 milliárd forint értékben. Az SZDSZ ezt határozottan ellenezte, mondván, inkább új járgányokra volna szükség. Demszky az egyik közgyűlés szünetében kijelentette: a feloldhatatlan ellentétek miatt a koalíciós szerződést megszűntnek tekinti. Az ügy aztán Kovács László közbenjárására egy héten belül mégiscsak rendeződött: végül az SZDSZ is megszavazta a "hannoveri" javaslatot. Demszky később a történteket úgy értékelte, hogy a Fidesz ármánykodása - megpróbált éket verni a fővárosi koalíciós pártok közé - okozta az egész csetepatét.

Villamosügyekben, úgy látszik, nincsen szerencséje a fővárosi MSZP-nek és SZDSZ-nek. Idén éppen az országos kormánykoalíció megszületésével egy időben bontakozott ki újabb konfliktus a két párt között a 69-es villamos pályarekonstrukciója miatt. Demszky szerint a szocialisták kampánycélokból erőltették a költséges felújítást. De az SZDSZ ismét engedett: a 350 milliós tételt végül forrásátcsoportosítással teremtették elő.

Legutóbb a Városháza átépítése miatt keletkezett újabb feszültség a két frakció között. A munkálatokat irányító Vagyonkezelő 2000 Kft. üzleti tervét ugyanis a szocialisták nem fogadták el, mondván, hogy az egész projekt előkészítetlen. Az építkezés így leállt, a Városháza falain belül hatalmas gödör csúfoskodik. Május végén az SZDSZ a MIÉP segítségével döntött a kft. felszámolásáról; a fővárosi ellenzék szerint mindez 1,5 milliárdos veszteséget okozott Budapestnek. A Főpolgármesteri Hivatal ugyanakkor egy jóval alacsonyabb, félmilliárdos összegről beszél. A főpolgármesteri kampányban is fontos téma ez az ügy: Demszky a következő ciklusban mindenképpen befejezné az átépítést, Gy. Németh viszont a tömbberuházás felülvizsgálatát ígéri.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.