Korózs: „Nem fogják kapni a bölcsődei térítési díjat, nem fognak kapni beiskolázási költséget. Ez itt nemcsak egy kajajegyről szól"

  • narancs.hu
  • 2018. június 25.

Belpol

A szocialista politikus szerint a cafeteriarendszer átalakítása a Bokros-csomagnál is súlyosabb.

Korózs Lajos a HírTv Reggeli járat című műsorában tételesen végigvette, mely területeket érinti a kormány cafetéria-rendszerének átalakítása. „Nem fogják kapni a bölcsődei térítési díjat, nem fognak kapni beiskolázási költséget. Ez itt nemcsak egy kajajegyről szól, vagy egy helyi bérletről, ez a csomag, amikor összepakolja az ember, nagyobb, mint a Boros-csomag volt” – mondta.

A szocialista politikus szerint az alábbi kedvezmények kerülnek veszélybe:

– a pályakezdők és az 55 évesnél idősebbeket érintő  járulékkedvezményének,

– fiatalok lakhatási kedvezménye,

– diákhitel-törlesztésre járó kedvezmény.

A kormány azzal érvel, hogy az így kieső összegeket a munkavállaló a bérekbe visszaépítve megkapja, azonban a szocialista politikus szerint erre semmi garancia nincs. A munkaadók nagy része a 40–44 százalékos adóterheknek köszönhetően maximum „zsebből zsebbe” fogja kifizetni ezt az összeget, ami csak a feketegazdaságot élénkíti.

A kis- és közepes vállalatok jelentős része, a nem tőkeerős cégek, amelyek nem rendelkeznek tartalékkal, kvázi betanított munkásokat foglalkoztatnak, nem fogják tudni ezt a bérversenyt felvenni. De az is előre látható probléma, hogy az intézkedés főleg a szegényebb régióban élőket sújtja majd.

 

A politikus szerint nevetséges az is, hogy a pénzügyminiszter csak a koncepció kidolgozása után hívta egyeztetésre a szakszervezeteket.

Figyelmébe ajánljuk