Kötéltánc – Karácsony Zuglója

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. jan. 09., 08:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Budapest egyik legfontosabb kerületében lett polgármester Karácsony Gergely 2014-ben, a képviselő-testületben viszont kiegyenlített a jobb- és a baloldal aránya. Ízelítő.

Az önkormányzati választások tétjét Zuglóban már a szokatlanul eldurvult kampány is jelezte. A botrányoktól hangos Papcsák-korszak után a fideszes Rozgonyi Zoltán alulmaradt a baloldali összefogás által támogatott Karácsony Gergellyel szemben, így a PM megszerezte az egyik legnagyobb budapesti kerület vezetését. A zuglói képviselő-testületben Karácsonynak kilenc baloldali, kilenc fideszes, egy jobbikos, egy LMP-s és egy civil politikussal kell együtt dolgoznia. A XIV. kerület működőképességét azonban annak ellenére sikerült biztosítani, hogy a polgármestert politikustársai lassú, rossz döntéshozónak tartják, aki inkább szimbolikus ügyek jó kommunikálásához ért, a PM-eseknek pedig semmiféle önkormányzati tapasztalatuk nem volt, „még a folyosón is eltévedtek”.

false

 

Fotó: MTI

A kiegyezés

Zuglónak végül egy PM-es, egy szocialista és egy fideszes alpolgármestere lett, így adott esetben a szocialisták nélkül is meglehet a többség egy-egy szavazásnál. Az önkormányzat már az alakuló ülésén duplájára emelte a képviselői fizetéseket. Míg a kerületben az előző ciklusban négy bizottság működött negyven bizottsági poszttal, ma már nyolc bizottság van, 65 poszttal. A tagságért járó tiszteletdíjakat is kétszeresükre emelték úgy, hogy minden bizottsági tagságért külön-külön jár honorárium és az alelnökségekért is négyszeres alapdíj jár. Amikor a tiszteletdíjak emeléséről és a bizottsági helyek bővítéséről kérdeztük Karácsonyt, ő mindössze annyit mondott, hogy „bizonyos kompromisszumokat meg kellett kötni”. A szocialistáké lett az ismét megalakuló Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság, mely 100 millió forint értékhatárig a képviselő-testület bevonása nélkül dönthet a kerület vagyonáról. A bizottság a meghívásos tendereket részesíti előnyben (ilyen az egymilliárd forint értékű parkolóóra-beszerzésre év végén kiírt pályázat is), és hiába írja alá a döntéseket a bizottság elnöke, a törvény értelmében csak a polgármester képviselheti a kerületet. Karácsony lapunknak is elismerte, hogy „volna mit javítani a közbeszerzéseken, lehetne nagyobb a verseny és az átláthatóság”, de a helyzet mások szerint is sokat javult az előző ciklushoz képest. Ahogyan a fizetésemeléseket, úgy a bizottsági helyek szétosztását is, Karácsony kérésére, „nagykoalícióban” szavazta meg az önkormányzat.

Szintén a „megfelelő működés érdekében” tett kiegyezés része volt az önkormányzati cégek felosztása. Így lett a Zuglói Sport Kft. a Fideszé, míg a többi cég, így a legjelentősebb Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató (Zuglói Zrt.) is szocialista irányítás alá került. Az önkormányzati cégek kitűnően alkalmasak nem csupán a káderek foglalkoztatására (így kapott állást egy sor korábbi önkormányzati képviselő, Zuglónak dolgozik például a volt MSZP-szóvivő Török Zsolt, vagy ifj. Harrach Péter, a kerületi Fidesz–KDNP korábbi frakcióvezetője is), de a társaságok saját költségvetésükkel is viszonylag szabadon rendelkeznek.

Várnai László, a CivilZugló képviselője szerint azonban mindezek csak a megegyezés járulékos részei: a 2014. őszi megállapodás lényege az volt, hogy Karácsony nem tesz feljelentést a Papcsák-korszak gyanús ügyleteivel kapcsolatban, cserében pedig a „kerületi Fidesz csak külsőségekben lesz ellenzék”. Az előző ciklus szerződéseit átvizsgáló jelentés egy év alatt, decemberre készült el.

A „nagykoalíciós” megegyezés további részleteiről, Papcsák elszámoltatásának várható esélyeiről, valamint arról, hogy a kiegyezéssel milyen eredményeket tudott elérni a Karácsony Gergely vezette Zugló, az e heti Magyar Narancsban olvashat.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. jan. 09., 08:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra