Kövér László fizetése nő a legtöbbet márciustól, de a többi képviselő sem jár rosszul

  • narancs.hu
  • 2021. február 26.

Belpol

A szektor, amit nem rengetett meg a járvány.

Márciustól 107 ezer forinttal nő a parlamenti képviselők alapilletménye, de van, aki még ennél is jobban jár - írta meg a Blikk.

Vannak szektorok, amiket tehát nem érintett a a koronavírus, a fizetésk ráadásul automatikusan emelkednek, mivel pár évvel ezelőtt a bruttó átlagkeresethez kötötték a parlamenti képviselők fizetését. A KSH adatai szerint ez tavaly 9,7 százaléékkal nőtt, így ezt a plusz emelést megkapják a politikusok is.

A cikk összegzése szerint így a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forintról 1 millió 211 ezer forintra emelkedik. 

Ehhez persze mindenki esetében hozzájön még valami plusz: bizottsági munkáért járó fizetés vagy államtitkári és miniszteri fizetés. Ugyanis az a képviselő,

  • aki csak egy bizottság tagja: 1 millió 453 ezer forintot keres majd havonta; 
  • két bizottsági helyért vagy a törvényalkotási bizottsági tagságért már 1,7 millió forint jár. 
  • A bizottsági alelnökök illetménye több mint 160 ezerrel nő, így meghaladja az 1,8 millió forintot.
  • A frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnökök és jegyzők fizetése: 2 millió 58 ezer forintra jön ki.

Tehát, teszik hozzá: a hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, 2 millió 421 ezer forintot kapnak.

Legjobban Kövér László házelnök jár: neki  290 ezer forinttal nő a fizetése márciustól, így ő ezentúl  3 millió forintnál is többet vihet haza. 

A lap hozzáteszi, nemcsak a fizetés nő, hanem egyéb juttatások is, például albérletre havi 424 ezer forintot költhetnek, irodabérlésre hetvenezerrel több, azaz   848 ezer forintos keretet használhatnak.

Figyelmébe ajánljuk