Közel 300 milllióból építenek fűvédő rendszert stadionokban

  • narancs.hu
  • 2021. március 23.

Belpol

Azért, hogy cirkuszi előadásokat lehessen ott tartani. 

Közel nettó 300 millió forintból építenek ki fűvédő rendszert sportlétesítményekben, hogy cirkuszi produkciókat lehessen ott tartani - írja az Átlátszó

A pályázat a kevésbé izgalmasan hangzó „Felszerelések szabadtéri és fedettpályás labdajátékokhoz” kategóriában található meg az uniós közbeszerzési értesítőben, az ajánlatkérő az állami tulajdonú Előadó- és Cirkuszművészeti Eszközkezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft., a leírásban pedig stadionokról van szó.

A hirdetmény szerint a nemzeti cirkuszcég cirkuszi, színházi és koncert-produkciókat kíván megvalósítani sportlétesítményekben, és ezek a létesítmények nem meglepő módon

füves pályával rendelkeznek, amit le kell fedni az előadások miatt.

A munkát nettó 288 135 500 forintért a békéscsabai Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nyerte el.

A szöveg szerint "rendkívül nagy körültekintést igényel a stadionokban, sportlétesítményekben a füves pálya állagának megóvása", a színház és koncert produkciók technikai kiszolgálásához biztosítani kell színpad, díszlet, fénytartó-, hangtartó szerkezeteket, nézőtéri székeket, valamint személyi és közönségforgalmi járásokat.

"Ezekhez az igényekhez szükséges egy védelmi rendszer, amely megvédi a füvet a mechanikai hatásoktól, különböző időjárási viszonyok között. Az állag megóvásnál elsődleges, hogy a fű milyen időtartamig van letakarva, illetve, hogy a takaráson keresztül szellőzik-e."

A nemzeti cirkuszcég tavaly december közepén tette közzé az ajánlattételi felhívást, abban az olvasható, hogy a beszerzés a „Nemzeti identitás erősítését célzó programokról szóló” 2019-es kormányhatározat szerinti „Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában”-program keretében valósul meg.

A fűvédő rendszerhez fűvédő modulokat és az azokat tároló kalodákat kell biztosítani. Ezeknek az eszközöknek a közúti szállítását az ajánlatkérő végezné, amihez három darab szállító járművet kíván beszerezni. Elvárás az ajánlattevő részéről az eszközök üzembehelyezése, kapcsolódó munkák elvégzése és ajánlatkérő részére a szakszerű használathoz szükséges oktatás tartása. 

A nyílt eljárásra két ajánlat érkezett be, a másik ajánlattevő egy szentendrei cég, a Cory Car Kft. volt. A nyertes békéscsabai Filó és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 1991-ben alakult, a tulajdonosa Filó Attila és Filó Tünde, a cég főtevékenysége a cégadatbázis szerint a fémszerkezetek gyártása 

Hogy mely stadionokról van szó, az nem derül ki a hirdetményből. 

Figyelmébe ajánljuk