Közölte a kormány, hogy honnan kerültek ki idő előtt a KSH-adatok

  • narancs.hu
  • 2023. március 1.

Belpol

"Nyilvánvaló tévedésből" egy kormányközeli intézethez. 

Mint arról beszámoltunk, a Portfolio.hu egyik hétvégén olyan levelet kapott a Makronóm Intézet kommunikációs cégétől, amelyben az intézet makroelemzési vezetője a „friss KSH kiskereskedelmi adatokat” kommentálta úgy, hogy a KSH ezen adatai csak napokkal később váltak nyilvánossá, magyarul az intézet napokkal korábban hozzájutott azokhoz. Arról is írtunk, hogy az intézet erősen kormányközeli. 

A HVG később kiderítette, hogy a Makronóm Intézet és munkatársai ezer szálon kötődnek György László kormánybiztoshoz, György László, akkori gazdaságstratégiáért felelős államtitkár ugyanis korábban számos helyen dolgozott együtt a Makronóm jelenlegi munkatársaival. Az Intézet egyébként 2020-as megalakulása után alig néhány nappal máris 1 milliárd forintot kaptak az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM). 

A kormány honlapjára kedd este felkerült egy közlemény, amelyben azt írják, tőlük szivárgott ki a Makronóm Intézethez napokkal korábban a KSH-adat: 

"2023. február 3-án a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos titkárságának munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy – akkor még embargósnak minősülő – KSH adatot. Hozzáférését a hasonló adatokhoz azonnali hatállyal megvonták."

A gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos tavaly december elseje óta pedig György László, vagyis az az ember, aki korábban számos Makronóm-munkatárssal dolgozott együtt, most pedig az ő titkárságáról került ki az adat. 

Bár a kormányzati közlemény "nyilvánvaló tévedésről" ír, korábban Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője, a KSH korábbi elnöke lapunknak korábban arrül beszélt, hogy

"a Makronóm Intézet levele önmagában arról árulkodik, hogy ez rutinszerű. Nem egyszeri, véletlen kiszivárogtatásról van szó, hanem kiszivárogtatási metódusról, amit mindenképpen ki kell vizsgálni, és föl kell számolni."

Mellár a parlamentben kedden napirend előtti felszólalásában rá is kérdezett arra, hogy vajon nem György László államtitkárt védik-e azzal, hogy nem indít a rendőrség nyomozást a statisztikai adatszivárogtatás ügyében, mert a szálak hozzá vezetnek. Mellár a parlamentben nem kapott választ, a kormány azonban szerdán kiadta a fent idézett közleményt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.