Kulturális hírek

  • 1996. július 4.

Belpol

Monk mindenütt (kivéve nálunk) Az 1994 őszén Budapesten szerepelt amerikai zeneszerző, énekes, filmrendező Meredith Monk a múlt héten koreográfusi tevékenységéért vehette át az észak-karolinai Durham egyetemén az Amerikai Táncfesztivál Samuel H. Scrippsről elnevezett, 25 ezer dollárral dotált díját.
Két hét múlva, az Európa idei kulturális fővárosaként folyamatos fesztiválban élő Koppenhágában kerül sor legújabb színpadi műve hivatalos premierjére (nyilvános főpróbája májusban volt New Yorkban, s októberben a Brooklyn Academy of Music közönsége is láthatja majd): a szerző szavai szerint a The Politics of Quiet (A nyugalom politikája) "zűrzavaros korunkhoz szóló elégia", "hangulata meditatív, struktúrája ritualisztikus". Az 53 éves Meredith Monk hamarosan két új lemezzel is jelentkezik, egyiket a Catalyst/BMG, másikat az ECM adja ki; életművének dokumentációja egyébként szeptember közepéig a Lincoln Centerben, az előadóművészetek New York-i közkönyvtárában látható.

Gyász 69 éves korában elhunyt Pasquale De Santis olasz operatőr, akinek nevéhez olyan filmek fényképezése fűződik, mint például Zeffirelli Romeo és Júliája (ezért Oscar-díjat kapott), Viscontitól a Halál Velencében, az Elátkozottak, Fellinitől a 8 és fél és a Júlia és a szellemek. De Santis az ukrajnai Lvivben kapott szívrohamot, ahol Francesco Rosi rendezővel forgatott filmet Primo Levi önéletrajzi regénye alapján az amerikai John Torturróval a főszerepben.

Bárka: mehet Mint a múlt héten megkockáztattuk, a fővárosi VIII. kerületi önkormányzat közgyűlése igent mondott a Csányi János nevével fémjelzett színházi kezdeményezés, a Bárka megalapítására és a vele járó kiadásokra. A szavazás rendkívül izgalmasan zajlott, az előterjesztés ugyanis először egy szavazattal kevesebbet kapott a szükségesnél, így az ülést vezető elnök a következő napirendi pontra tért. A színházalapítók keserű kivonulása közepette azonban egy képviselő észrevette, hogy az ő szavazógépe nem működött. Az ügyrendi vitát követően megismételt szavazáskor már meglett a szükséges többség (sőt, még az egyik tartózkodó is az igenlők közé állt). Következhet tehát az Orczy-kerti Nagyterem átalakítása, a társulati munka megkezdése, a fővárosi és minisztériumi támogatás-ígéretek beváltása - s az 1997-es nyitány.

Rudolstadt: Magyar Nap Rudolstadt Thüringiában, az egykori NDK-ban található, Weimar és Jéna közelében. Az itteni Tanz & Folkfest idei Landerspecialja július 5-7. között a millecentenáriumnak köszönhetően Magyarországé: fellép az Ando Drom, Balogh Kálmán és barátai, a Bartók táncegyüttes, a Ghymes, Halmos Béla, a Keleti Szél, a Magyarpalatkai Banda, a Muzsikás Sebestyén Mártával és a Vujicsics, lesz népművészeti vásár és Vasarely-kiállítás. Természetesen a magyarokon kívül - akik közül Balogh Kálmán cimbalmos az ütőhangszer-estben is érdekelt - számos világhírű résztvevője van a fesztiválnak, például Cesaria Evoria (Cape Verde), a Dissidenten (Németország/Marokkó), a Les Misérables Brass Band (USA), a tavalyi Skót Õszön Budapesten szerepelt Shoogleniffty vagy a Master Musicians of Jajouka (Marokkó). A fesztivál tavalyi hangulatát a Rudolstadt ´95 című album őrzi, rajta többek között Mahlathini & The Mahotella Queens, Ali Hassan Kuban, Richard Thompson, Sabri Brothers.

Di Naye Kapelye: brit turné Július 20-án a londoni Barbicanban kezdi első brit koncertturnéját a Di Naye Kapelye. A budapesti klezmer zenekar több fesztiválra is meghívást kapott, augusztus 5-ig biztosan le vannak kötve a fellépéseik, de a rögtönzött hosszabbítás sem kizárt.

Búcsú (a fegyverektől és az FMK-tól) Június utolsó hétvégéjén a szovjet sereg kivonulására (nem) emlékezett a főváros közönsége, midőn a kisföldalatti minden állomásán más-más évszázadba csöppent, a Hősök terén kalapot emelt a hét restaurált vezérnek, akiket a Fesztiválzenekar ünnepi hangversenye köszöntött, különböző tereken különböző népek zenéit hallgatta, a Tabánban pedig, szokás szerint, "alternatív" zenekarokat és bluesistákat.

Képünkön a Búcsú egyik rendezvénye, az Ezredvégi huncutságok egyik pillanata a leendő Kortárs Művészeti Központban. A Liliom utcában álló egykori trafóházban kialakítandó intézmény sorsát érinti, hogy a fővárosi közgyűlés a múlt héten döntött arról, hogy a Fiatal Művészek Klubja alapító okiratát módosítják, székhelye a Petőfi Csarnok lesz az Andrássy úti villa helyett, amelynek eladásából fedeznék a Liliom utcai beruházást. Hogy a gyakorlatban miként és mikortól működne az FMK a PeCsában, azt lapzártakor senki sem tudja, e héten tárgyalnak róla az érintettek. Klötz Ildikó, az FMK vezetője a Narancsnak elmondta, nem tudják elképzelni, hogy a Főváros elképzelései szerint egyes programjaikat a PeCsában, másokat más-más helyeken rendezzék meg. Klötz azt is vitatja, hogy a Liliom utcai épület alkalmas-e, és a tervezett 170 millió forintból átalakítható-e a meghatározott célra.

Ami e pillanatban biztos: az Andrássy úti villát hamarosan meghirdetik eladásra, a Liliom utcai intézmény vezetésére már kiírták a pályázatot, a Búcsú vasárnapján pedig sokan voltak ott - köztük Demszky főpolgármester, akinek nagyon tetszett a hely.

Világzenei élvonal Az európai rádióadók által favorizált világzenei albumok júliusi listája, a Folk Roots nyomán:

1. Ali Farka Touré: Radio Mali (Mali)

2. Guillermo Portabales: El Carretero (Kuba)

3. Schal Sick Brass Band: Majnoun (Németország)

4. Válogatás: Women´s World Music

5. Angelique Kidjo: Fifa (Benin)

6. Soweto String Quartet: Zebra Crossing (Dél-Afrika)

7. Candido Fabre y Su Banda: Son De Cuba (Kuba)

8. Sona Diabate: Gare Gare (Guinea)

9. Transglobal Underground: Psychic Karaoke (Nagy-Britannia)

10. Fela Ransome Kuti: Open & Close (Nigéria)

Dzsessz Budavárban Hármas koncert volt a várpalota Oroszlános Udvarában, a Mike Stern Band, a Larry Coryell, Andy Summers, Trilok Gurtu trió és Bob Berg együttese lépett fel; képünkön ketten a Berg kvartettből.

Prágai élet Nemrég készült el Prágában, a Moldva partján Frank O. Gehry legújabb - Vlado Miluniccsal közösen tervezett - épülete: a Nationale Nederlanden biztosító székháza. (Gehry préselt kartonbútorai egyébként július 28-ig láthatók a budapesti V. A. M. Design Galériában.)

Tavaly év vége óta fogadja a látogatókat a cseh főváros új Modern Művészeti Múzeuma, amelyet Európa egyik első, tisztán funkcionalista stílusú épületében, az Oldrich Tyl és Josef Fuchs által 1926-1928 között emelt egykori vásárcsarnok épületében alakítottak ki. Két föld alatti és nyolc föld feletti szint 20 ezer négyzetméterén állandó kiállítás (klasszikus, nemzetközi, modern anyag, plusz mai cseh művészet), időszakos kiállítások, előadótermek és műhelyek kaptak helyet. A cím: Dukelskych hrdinu 47.

Kahnweiler galériái, művészei címmel látható kiállítás augusztus 18-ig a Nemzeti Galériához tartozó Veletrzni Palac épületében: Picasso, Braque, Gris munkái többek között. A német származású Daniel-Henry Kahnweiler (1884-1979) az első világháború idején kénytelen volt elhagyni választott hazáját, Franciaországot, műgyűjteményét 1920-ban elárverezték, önkéntes svájci száműzetéséből a háború után tért vissza Párizsba. Kahnweiler jóvoltából tett szert jelentős kubista anyagra a Bernben élt, cseh származású Hermann Rupf, s az ő műgyűjteményének egy része a prágai Nemzeti Galériába került - ezt egészítették ki most külföldről kölcsönkért képekkel.

Két Arany Gólemmel távozhatott az első Prágai Filmfesztiválról a spanyol Isabela Croix: A dolgok, melyekről még nem beszéltem című filmje kapta a fődíjként járó nagyobbat, a kisebbet pedig a legígéretesebb fiatal tehetségként ítélte neki a Max von Sydow vezette zsűri. Andrzej Wajdának életművéért adtak Arany Gólemet. A fesztivál magyar résztvevői (Sólyom András: Érzékek iskolája; Jancsó-Makk-Sándor: Szeressük egymást, gyerekek!) nem nyertek díjat.

Új Lynch Négy éve, a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! óta első mozifilmjét forgatja David Lynch: a Lost Highway főbb szerepeit Patricia Arquette, Balthazar Getty és Natasha Gregson Wagner alakítja. Lynch és Barry Grifford forgatókönyve így kezdődik: "21. századi noir horror film. Nyomozás párhuzamos identitásválságok ügyében. Egy világ, ahol vészesen ellenőrizetlen az idő. Rémisztő utazás az Elveszett országúton." Bemutató várhatóan még az idén.

Cyberia

Fotók a hálózatról/ra A technikailag jól eleresztett lapok egyre több fotóhoz juthatnak hozzá - ingyen vagy térítés ellenében - az Interneten keresztül. Az amerikai Kongresszusi Könyvtárban egy 60 millió dolláros program keretében 5 millió képet digitalizálnak. A Bill Gates birodalmához tartozó Corbis, amely nemrég 6 millió dollárért megvásárolta a 16 millió felvételével a világ egyik legnagyobbjának számító Bettmann Archívumot, havi 40 ezer darabos tempóval szkenneli és kategorizálja a képeket, év végére egymillió darab a cél (http://www.corbis.com). A Liaison International 4 millió darabos archívumából egyelőre 2400 érhető el a hálózatról (http://www.liaisonintl.com), de ott van még a Picture Network International (http://www.publishersdepot.com), a Muse (http://www.weststock.com) és a PhotoDisc (http://www.photodisc.com) is.

Illetlenségi törvény: a Legfelsőbb Bíróságra Az amerikai igazságügyi minisztérium megfellebbezi a szövetségi bíróság két héttel ezelőtti döntését, amellyel az alkotmányellenesnek minősítette a Communications Decency Act (CDA) internetes illetlenségeket tiltó rendelkezéseit (MaNcs, június 20.), bár a kormányzat szakértői korábban felvetették az első fokú ítélet elfogadásának lehetőségét. Ám mivel a legfelsőbb bíróság néhány napja érvénytelenítette az 1992-es kábeltévétörvény egyes részeit (amelyek tiltották pornográf anyagok terjesztését a nyilvános kábelhálózatokon), a precedenselvű amerikai jogban ez újabb érv lehet a CDA ellen. A Legfelsőbb Bíróság november-decemberben tárgyalhatja az ügyet.

Regisztrációs vita Az iNteRNeTTo hírlevél (http://www.idg.hu/internetto) értesülése szerint az utóbbi hetekben éles vita alakult ki a hazai hálózati szakemberek között arról, hogy ki és milyen hálózati címet igényelhet. Jelenleg az MTA SZTAKI illetékesei jogosultak a .hu domain (egységes címzéssel ellátott internetes alhálózat) nevek kiosztására, és az általuk kidolgozott szabályozás szerint második szintű domain nevet csak állami szerv, önkormányzat, egyház, vállalat és sajtótermék, illetve bejegyzett jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet igényelhet. A Soros Alapítvány múlt héten megnyílt Kulturális és Kommunikációs Központja, a C3 (http://www.C3.hu) névbejegyzése körül kirobbant botrány során lemondott tisztségéről Kiss Gábor, a domain-regisztráció felelőse, így komoly fennakadások várhatók a nevek kiosztása körül. Minderről bővebben: gopher://HUEARN.sztaki.hu:70/11/listak/lsvarch/HUDOM-L/LOG9606.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.