Kulturális hírek

  • 1996. július 11.

Belpol

Eurimages-döntések Az Európai Unió filmalapja, az Eurimages legutóbbi strasbourgi döntésén tizenhat európai koprodukciós játék- és három dokumentumfilm elkészítéséhez ítélt meg összesen 27,7 millió francia frank támogatást. A játékfilmek között három magyar részvételű produkció van: 3,15 millió frankot kap az osztrák-magyar-német gyártású Wolfzeit (Farkasok ideje) az osztrák Michael Haneke rendezésében (Eurofilm Stúdió), 2,2, illetve 2,9 millió frankot a német-francia-magyar együttműködéssel tervezett Le déjeuner des canotiers (A csónakosok ebédje) a francia Benoit Ferreux rendezésében és a L´étoile du berger (A pásztor csillaga) Arthur Joffé rendezésében.
Ezek magyar résztvevője az ASP, melynek névadó tulajdonosa, André Szüts a Narancsnak elmondta: mindkét film nagy részét Magyarországon forgatják majd, előbbit a Duna egy olyan szakaszánál, amely emlékeztet a film alapötletét adó Renoir-festményen látható tájra (a történet a kép elkészültének két hónapjáról szól, az operatőr Kende János lesz), utóbbi, Szüts szavai szerint afféle "szürrealista komédia", nem kosztümös, de "nagy díszletépítést igényel".

1988 óta az Eurimages összesen 479 játék- és dokumentumfilmet támogatott 253 millió márkával.

Ravazd 2. Egy évvel az alakuló ülés után, július 13-14-én ismét a Pannonhalma közelében fekvő Ravazd községben találkoznak a Ravazdi Kerekasztalt létrehozó magánszemélyek és szervezetek, hogy felmérjék, történt-e valami azóta, hogy megfogalmazták gondolataikat a "párhuzamos" kultúrával kapcsolatban (MaNcs, 1995. július 13. és 20.). A mostani találkozóról szóló értesítés szerint például a művelődési tárca "fontolóra vette" a nagyobb formátumú rendezvények segítésére szolgáló, több évre szóló, úgynevezett strukturális támogatási rendszer bevezetését szorgalmazó kezdeményezésüket. (Bővebben utólag.)

Díj, díj Kihirdették a világ egyik - ha nem a - leggálánsabban dotált művészeti díja, a 15 millió jennel (126 ezer dollárral) járó japán Praemium Imperiale-díj idei nyerteseit: César francia szobrász, Cy Twombly amerikai festő, Tadao Ando japán építész, Luciano Berio olasz zeneszerző és Andrzej Wajda lengyel rendező. Díjátadás októberben, Tokióban.

Ligeti Györgynek és a katonai diktatúrával anno nyíltan szembeforduló argentin Mercedes Sosának ítélték az UNESCO és az IMC (Nemzetközi Zenetanács) 5 ezer márkával járó 1996-os zenei díjait, mellettük a jelentős kortárs komponisták munkásságának dokumentumait gyűjtő baseli Paul Sacher Alapítvány is ugyanebben az elismerésben részesült.

Kertész a listán Kertész Imre Sorstalanság című regénye áll a Südwestfunk német rádió- és tévéadó júliusi irodalmi listája, a Besten-Liste második helyén; az első Javier Marias műve, a Mein Herz so weiss, a harmadik Volker Braun könyve, a Lustgarten.

Irodalmi műsorok alkonya Elsősorban a pénzhiány (az irodalmi szerkesztőség idén a tavalyi összeg felével gazdálkodhat), másodsorban a Magyar Rádiót pincétől padlásig belengő bizonytalanság, harmadsorban a rádiós műsorstruktúra változása az oka, hogy a szombatonként, a Kossuth adón, a 16 óra előtt eddig hallható, különböző, folyóirat jellegű irodalmi magazinműsorok helyére az inkább hetilap jellegű Irodalmi Újság került. Vége lett így, többek között a Vastag Margónak is, bár mint szerkesztője, Németh Gábor a Narancsnak elmondta, elképzeléseinek egy részét az új műsorszerkezetben is megvalósíthatja majd. Nem szűnt meg viszont a Varga Lajos Márton által szerkesztett műsor, csak átköltöztették a Bartókra.

Indexen az Amerikai Psycho Bret Easton Ellis németül először 1991-ben megjelent regényét - korábbi ítéletét megismételve - néhány hete másodszor is indexre tette a fiatal olvasók lelki üdvéért aggódó német szervezet, a Bundesprüfstelle für jugendgefahrliche Schriften. Kiadója, a Kiepenhauer & Witsch a könyv irodalmi értékeire hivatkozva nyilatkozatban tiltakozott a döntés ellen, s kilátásba helyezte, hogy jogi úton támadja meg azt.

Gyász 41 éves korában meghalt Margaux Hemingway, az író unokája, aki a 70-es években felkapott divatmodellből lett nem túl sikeres színésznő (legismertebb filmje talán a Lipstick). Évek óta küzdött az alkohollal, bulimiával, epilepsziával. Egy barátnője szerint csak mostanában kezdett Hemingwayt olvasni s ezáltal is szembenézni saját családja történetével.

3 Tenor: start! Tokióban, június 29-én, a Nemzeti Stadion 56 ezer nézője előtt megkezdte világkörüli turnéját Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras, akik e hét végén, július 13-án a bécsi Práterben lépnek fel. Körútjuk az eredeti tervek szerint csak Tokiót, Londont, New Yorkot, Münchent és Melbourne-t érintette volna, de a nagy érdeklődésre való tekintettel útba ejtik Bécset, Göteborgot, Düsseldorfot és Torontót is, szilveszterkor pedig a kanadai Vancouvert. A jövő év március elsején, Ausztráliában befejeződő sorozatot becslések szerint 600 ezren látják majd élőben, többmilliárdnyian pedig tévén. (Július 31-én, a Népstadionban Pavarotti helyén Diana Ross és Rost Andrea énekel - ez a koncert hivatalosan nem része a turnénak.)

Mediawave-turnék Barcelona után - ahol júniusban, a kelet-európai fesztiválok közül egyedül a győri Mediawave vett részt meghívottként az Európa Tanács vizuális szekciója által megrendezett Európai Filmfesztiválok Találkozóján -, az ősszel két-három napos vetítéseket tartanak a Mediawave díjnyertes filmjeiből Torontóban, Buenos Airesben, St. Louisban és Chicagóban. Előtte, augusztus 1-10. között pedig román-magyar filmes és színházi tábort szervez a Mediawave Alapítvány egy kis erdélyi szász faluban A részleg operatőre, Dragan Vasile által vezetett bukaresti FAV Alapítvánnyal együttműködve.

Építész-világkongresszus A hét végén ért véget Barcelonában a 19. Nemzetközi Építész Világkongresszus, melynek mintegy tízezer résztvevője olyan témákat vitatott meg, mint a nagyvárosok túlnépesedése, a családok és az egyedülállók lakáskörülményeinek változásai, az építészek képzésének új módszerei. A résztvevők - a hivatalos magyar küldöttség a szakmai szövetséget vezető Böhönyei János és Budapest főépítésze, Schneller István alkotta - több kiállítást is megtekinthettek, például a berlini Potsdamer Platz újjászületéséről, az európai építészet 1984-1994 közötti eredményeiről, a katalán architektúráról, Dalí és az építészet kapcsolatáról.

Fő utcabál Július 13-án, a Bastille 1789-es bevétele ünnepének előestéjén, immár hagyományos, évadzáró utcabált rendeznek a budapesti Francia Intézet előtt. A programot este hétkor a Latin Combo nyitja, majd Bernard Marly tangóharmonikás musette-muzsikája közben, ott helyben, a Fő utcán megdönti a királyságot az istenadta, hogy aztán tűzzel játsszon, Miss Libertét válasszon, camembert-t és croissant-t tömjön magába, s végül a Saint-Just és a Jakobinusok zenéjére táncoljon. (Képünk értelemszerűen tavaly ilyenkor készült; interjúnk Jean-Luc Soulével, a Francia Intézet igazgatójával a 30-31. oldalon.)

A Travolta-affér John Travolta és Roman Polanski hadakozásától hangos e hetekben a filmes sajtó: Travolta, aki a Ponyvaregény óta a legkeresettebb hollywoodi sztárok egyike, a forgatás kezdete előtt néhány nappal végleg kiszállt a The Double (A hasonmás) című produkcióból, hazarepült Párizsból, pedig 17 millió dollárért vállalta el a főszerepet a Polanski által tervezett Dosztojevszkij-adaptációban. Travolta azzal indokolta lépését, hogy a rendező a kész forgatókönyv jó egynegyedét megváltoztatta, ráadásul bekerültek meztelen jelenetek is, ami számára, a Szcientológia Egyház híve számára elfogadhatatlan.

A színész szerződésszegését Polanski természetesen perrel próbálja megtorolni, a Los Angeles-i bíróságon beadott anyag szerint Travolta egyszerűen nem hagyta, hogy a próbákon Polanski őt instruálja. Travolta hazautazása után kis ideig úgy tűnt, Steve Martin potom 12 millió dollárért beugorhat a helyére, ez azonban a női főszerepre felkért Isabelle Adjaninak nem tetszett, s mivel vele, szerződése ellenében, erről nem konzultáltak, ő is otthagyta a produkciót. A 250 fős stábot ezután szélnek eresztették, Polanski az Alpokba utazott kikúrálni magát.

Hogy mindezek ellenére Travoltát komolyan foglalkoztatja a szerep, azt az mutatja, hogy a Polanskival való konfliktust szívesen megoldotta volna akár úgy is, hogy magát a rendezőt vásárolja ki a filmből (állítólag 3,2 milliót áldozott volna rá), ez nem jött össze - de semmi vész, van egy másik terve is, filmre vinni L. Ron Hubbard, a Szcientológia Egyház atyja Battlefield Earth (Földi csatatér) című sci-fijét.

Cyberia

Új CD-ROM-ok: Residents: Bad Day On The Midway; Devo: The Adventures Of The Smart Patrol; Soundgarden: Alive In The Superunknown.

CD-kalózok ellen: hologram Nagy-Britanniában, a Spacehog együttes lemezére nyomott hologramos címkével útjára indult a CD-kalózkodás elleni küzdelem legújabb eszköze: egy walesi és egy newcastle-i cég négy év alatt fejlesztette ki a technológiát, amelynek révén a legális kiadványok megkülönböztethetők a hamisítványoktól. Nagy tételben legfeljebb tíz pennyvel kerülnek többe a hologramos címkével ellátott kompaktlemezek.

Zenei lapok a hálózaton Aki belefáradt az iNteRNeTTón keresztül elérhető Wanted olvasásába (http://www.idg.hu/internetto/zene/wanted.html), az megpróbálkozhat két angol lap elérésével: a Melody Maker a http://www.ipc.co.uk címen, a New Musical Express a http://www.nme.com címen kínálja információi tömkelegét hangban, képben, szövegben. Az NME-site-ra állítólag saját demót is lehet küldeni; jelentkezzék, aki megpróbálta, és sikerült.

Internet-függőség Az iNteRNeTTo mindentudó főszerkesztője, Nyírő András tudósítása szerint a múlt péntek éjjel az Internet két fiatalkorú rabja betört a Műcsarnok Protea termébe és végkimerülésig szörfölt a hálózaton, hétfő reggel találtak rájuk a teremőrök. A büntetőjogi felelősségre vonás helyett nekik fölajánlott hat hónapos kényszergyógykezelés hallatán állítólag inkább azt választották: leülik.

A USA Today arról tudósít, hogy az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérése szerint az Internet-függőség nem csupán a tizenévesek problémája. 369 személyt vizsgáltak meg, akik átlag heti 38 órát töltenek a hálózaton, és megállapították: a hálózat valódi, az alkohol- és drogfüggőséghez hasonló pszichológiai tünetegyüttest alakíthat ki, sokan nem képesek kontrollálni a hálózaton töltött időt akkor sem, ha ez magánéletük vagy munkahelyi kötelességeik rovására megy.

Szabad az Internet-telefon A telekommunikációt felügyelő amerikai kormányhivatal, az FCC elutasította a hasznukat féltő nagy telefontársaságok petícióját, amellyel szerették volna megakadályozni, hogy az Interneten helyi beszélgetés díjáért lehessen távolsági hívásokat lebonyolítani. Az FCC álláspontja szerint nem lehet különbséget tenni a digitális adatok különböző fajtái között, beleértve ebbe az élőbeszédet is.

Figyelmébe ajánljuk