Kulturális hírek

publikálva
1996/37. (09. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Könyvek a punkról Húsz évvel a történtek után, csaknem egyidőben jelent meg két, autentikus szerzők jegyezte könyv a punk New York-i, illetve londoni kezdeteiről. Please Kill Me: The Uncensored History Of Punk (Kérlek, ölj meg: a punk cenzúrázatlan története) címmel Legs McNeil és Gillian McCain írta meg a história New York-i oldalát.

Annak idején, 1975-ben McNeil indította útnak a Punk című fanzine-t, amely magát a punk szót bedobta a köztudatba. McCain akkoriban az ottani Szent Márk templom költészeti programjait szervezte, elsőként adván fellépési lehetőséget a verseit gitárkísérettel előadó Patti Smithnek, a könyv címét adó kérést pedig eredetileg a Television egyik tagja viselte a pólóján. A londoni színtér eseményeit And God Created Punk (És Isten megteremté a punkot) címmel Mark Perry eleveníti fel Erica Echenberg korabeli fotóival: a szerző húsz éve, Mark P. néven csinálta a mozgalom első számú londoni fanzine-jét, a Sniffing Glue-t, majd az Alternative TV-vel zenélt. És hogy a magyar punktörténet se maradjon önálló kötet nélkül, azon Pozsonyi Ádám, az Anyátok, a Gecizők, majd a Tekintetes Úr együttes és a Genyó Szívó Disztroly fanzine feje dolgozik.

Johanna nőpápa A Liv Ullmann főszereplésével készített 1972-es verzió után egy hollywoodi stúdió, a Ted Turner érdekeltségébe tartozó Fine Line Features készül filmre vinni Johanna nőpápa történetét, aki a 9. században, a legenda szerint, önmagát férfinak kiadva állt a katolikus egyház élén. A filmet Donna Woolfield Cross Pope Joan című regénye alapján forgatják majd, aminek jogaiért százezres nagyságrendben fizettek, már megjelenése előtt, dollárban.

Skinheadek Sopronban A várakozások ellenére balhé nélkül zajlott augusztus végi soproni skinhead-találkozó, a Fehér Egység Fesztivál szervezője, Ajkai Zsolt a Narancs tudósítójának elmondta: a külföldi "testvérek" részvételével rendezett találkozón - koncertek híján, amire nem kaptak engedélyt - rengeteget politizáltak, megbeszélték, hogy "a politikusok közül kire lehet számítani a jövőben", fociztak, kötélhúztak, szkandereztek és "szervezetlenül ugyan, de körülnéztünk a városban". A helyszínül szolgáló kempingbe egyébként a szervezők csak azt engedték be, aki aláírt egy Szabó Alberttől elhatárolódó nyilatkozatot.

Meglőtték 2Pac Shakurt Las Vegasban, Mike Tyson boxmeccse után (a kihívó, Bruce Sheldon két percig sem bírta) a helyszínről távozó 2Pac Shakurt több lövéssel súlyosan megsebesítették: a nehézsúlyú világbajnokhoz hasonlóan börtönviselt rappert, aki már túlélt egy hasonló támadást New Yorkban, kórházban ápolják, a tettes nyomát bottal ütik.

Bowie a hálózaton Telling Lies című új számát kizárólag (legalábbis elvileg, egyelőre) az Interneten jelenteti meg David Bowie: letölthető a http://www.davidbowie.com címről, három verzióban.

László Gyűjtemény Kedden kiállítás nyílt a Műcsarnokban, ahol a második világháború óta Svájcban élő gyűjtő, műkereskedő, művészeti kiadó (amúgy Szondi-tanítvány) László Károly kollekciójának körülbelül harmadát mutatják be. A képünkön látható gyűjtő szeretné, ha a teljes anyagot - legnagyobb része a világháborúk közti időszakot fogja át, Nagybánya, Nyolcak, Kassák-kör, szecesszió, art deco stb., de eljut a pop artig is - Magyarországon helyezhetné el, előbb letétként, majd ajándékként: erről április végén szerződést írt alá Budapest illetékes főpolgármester-helyettesével, Schiffer Pállal, aki a főváros nevében vállalta, hogy - ha lesz rá lehetőség - kialakítják a gyűjtemény fogadására alkalmas helyet. Addig is, első lépésként - egyben az adakozási kedv élesztgetéseként - itt e tárlat (október 6-ig), amit előreláthatólag tavasszal követ a Kiscelli Múzeumban létrejövő, új, állandó kiállítás, a gyűjtemény mintegy kétszáz darabjából.

Könyves tüntetés: elmaradt Elmaradt a pénzüket (203 millió forintot, plusz 350 millió forint kamatot) 1992 óta hiába követelő könyvkiadók szeptember 6-ra meghirdetett tüntetése az ÁPV Rt. székháza előtt, mivel az utolsó pillanatban megegyezés született a privatizációs ügynökség és a kiadók képviselői között, tájékoztatta a Narancsot Lantos Kálmánné (General Press). Elmondása szerint "nagyon korrekt" volt az ÁPV Rt. vezérigazgatója, Kocsis István, aki "megfelelő garanciákat" adott az ügy rendezésére - hatott tehát az ÁPV-re a sajtóban gyakorolt nyomás, a tüntetés réme. Lapzártánk napján, hétfőn tárgyalások kezdődtek a számszaki és jogi formulák kidolgozására, ami hetekig is eltarthat.

Japán nyomatok A millecentenáriumi év kulturális rendezvényeinek sorában erős a japán jelenlét: most - pontosabban szeptember 22-ig - a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumban láthatók 1950 és 1990 között készült japán nyomatok, 46 művész 75 alkotása, a Japán Alapítvány gyűjteményéből; a képek Budapestről Debrecenbe utaznak majd, ahol szeptember 27. és október 12. között a Déri Múzeumban állítják ki őket.

Ravazdi hajó Szombat este, ítéletidőben, a Dunán hajóztak az alternatív kultúra kifejezést a párhuzamossal felváltani igyekvő, eredetileg Ravazdon szerveződő kör tagjai és vendégeik vagy százan. Meghívottjuk, Radó Péter szociológus a nonprofit-törvény előkészületeiről szólva elmondta, úgy néz ki, a kapható támogatás mértékét maga a tevékenység, nem pedig az azt végző szervezet jellege határozza majd meg. A civil szféra számára rendkívül fontos törvény várhatóan nem ütközik majd erős politikai ellenállásba, de hogy mikor kerülne parlament elé, arról nem esett szó. A millecentenáriumi ünnepségeket értékelvén a ravazdiak kiemelték, hogy miközben az előző kormányzatnak ideológiai zavarai voltak a történelemmel, a mostani láthatóan nem gondol róla semmit, nem hordozott valós üzenetet az eseménysorozat (még egy amnesztiára sem futotta, ami pedig hagyomány). A működő ravazdi szervezetek (KVB, Fonó, Tilos Rádió stb.) beszámoltak még az eltelt évről; zenélt a Vidámpark és a Csókolom.

Christóék tervei A Reichstag tavalyi beburkolásáról szóló film berlini bemutatója alkalmából a Spiegel megkérdezte Christót és erősen nyomuló nejét, Jeanne-Claude-ot, mi lesz a következő munkájuk: az Over The River (egy folyóágy befedése valahol a Vadnyugaton), a The Gates (15 ezer, sárga függönnyel fedett kapu a New York-i Central Parkban) vagy az, hogy 40 ezer olajos hordóból piramist építenek Abu Dhabiban. A válasz: a piramis tervét jegelték, a Közel-Keletnek most (is) megvan a maga baja, semmi szüksége még Christóékra is, a Reichstag sikere miatt viszont New Yorkban előtérbe került a Kapuk korábban elég hevesen ellenzett terve. 1999 előtt azonban aligha fognak bele bármibe is - egyrészt időre van szükségük, másrészt rengeteg adósságot kell törleszteniük a Reichstag miatt. Ami biztos: októberben Herzog német elnök magas állami kitüntetésben részesíti Christót.

Velence: eredmények A vasárnap véget ért 53. Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt az ír Neil Jordan Michael Collins című filmje kapta, főszereplőjéé, Liam Neesoné lett a legjobb férfi alakítás díja, a legjobb női alakítást pedig a négyéves francia Victoire Thivisol nyújtotta Jacques Doillon Ponette című filmjében. A Roman Polanski vezette zsűri különdíját a grúz Otar Joszeliani francia koprodukcióban készült munkája, a Brigands nyerte. Életművéért jutalmazták Arany Oroszlánnal Dustin Hoffmant (a képen Robert De Niróval), Robert Altmant, Vittorio Gassmant és Michele Morgant.

Õszi Fesztivál Lapunk megjelenésének napján, sajtótájékoztatón ismertetik a szeptember 27-től október 13-ig tartó Budapesti Õszi Fesztivál műsorát: a részletekről a jövő héten, most csak annyit, hogy a programok között ezúttal a színházé a főszerep, de a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kap a dzsessz is (Dresch Mihály vendégeként fellép például Roscoe Mitchell, az Art Ensemble of Chicago szaxofonosa).

Stones: cirkusz Októberben, a New York-i Filmfesztiválon kerül először közönség elé a The Rolling Stones Rock & Roll Circus című egyórás film, amelyet 1968-as elkészülte óta csak a beavatottak legszűkebb köre láthatott. A Beatles egy évvel korábbi Magical Mystery Tourjához hasonlóan eredetileg ezt is szórakoztató, év végi tévéshow-nak szánták, de mindmáig sem televízióban, sem moziban nem mutatták be. Michael Lindsey-Hogg rendezte (akárcsak a Beatles két évvel későbbi Let It Be-filmjét), 1968. december 10-11-én egy cirkusznak berendezett tévéstúdióban vették fel, cirkuszi direktorként Mick Jagger konferálja a produkciókat, artisták, törpék, bohócok mellett a Jethro Tullt, Marianne Faithfullt, Yoko Onót, a John Lennon, Cliff Richard, Eric Clapton és Mitch Mitchel alkotta alkalmi supergroupot és a Who-t. Maga a Stones hat számot ad elő: Route 66, Confessing The Blues, Jumping Jack Flash, Parachute Woman, You Can´t Always Get What You Want, Sympathy For The Devil.

Cyberia

Köz-Hely Klubdélután Bár a Köz-Hely Egyesület a Nyilvános Számítógép-hálózatokért alakulása, tavaly nyár óta az Internet-szolgáltatók piaci versenye legyalogolta a virtuális társaság eredeti célkitűzését (az olcsó Internet-hozzáférés megteremtését), azért klubként tovább működik: Mészöly Suzanne felkérésére havonta egyszer, péntekenként 17-20 óra között találkoznak a C3 Silicon Műhelyében (Országház u. 9.), első ízben szeptember 13-án. Szakmabelieket és más érdeklődőket egyaránt szívesen látnak.

A gyermekpornó ellen A gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó világkonferencia alkalmával bejelentették: a Save The Children norvég tagszervezete létrehozott egy cyberosztagot, amely pedofil anyagok után szörföl a hálózaton, s a veszélyesnek látszókra felhívja a rendőrség figyelmét.

Ázsia Miközben az ASEAN-országok nem tudtak közös alapelveket találni az Interneten megjelenő információk korlátozására (Szingapúr cenzúrapárti, a Fülöp-szigetek a gondolatszabadság híve), a kínai kormány kötelezte az ország Internet-szolgáltatóit, tegyenek elérhetetlenné mintegy száz - zömmel tajvani, hongkongi és amerikai - web-helyet (köztük van a Wall Street Journal, a CNN, a Washington Post, a Playboy és a Penthouse is).

Domain-bál az Interneten A Matáv és a Juventus Rádió támogatásával október 12-én, öt év szünet után, a KFT koncertet ad a Budapest Sportcsarnokban, amit az Írisz Multimédia Kft. élőben közvetít a hálózaton. Megjelent egy ritkaságokból összeállított CD (Bábu vagy), s működik, bár még nincs egészen kész a zenekar Internet-kiadványa (http://www.kft.hu) - ennek bejegyzéséről Kovács Kálmán, a KHVM politikai államtitkára elmondta, nem ment simán.

Az iNteRNeTTo minisztériumi forrásból származó értesülése szerint rendelettel készülnek szabályozni a domain-névregisztrációt, melynek mikéntjében Kiss Gábor (SZTAKI) lemondása óta nem tudnak megegyezni a szolgáltatók, akik pénteken ismét megpróbálnak közös nevezőre jutni - ha nem megy, a KHVM rak rendet. A regisztráció körüli teendőket ideiglenesen végző Horváth Nándor elmondta: jelenleg mintegy 40-50 név vár bejegyzésre, az átfutási idő 2-4 hét. A kft.hu bejegyzése során megkeresték a KHVM-től, gyorsított is valamelyest az ügymeneten, de saját megfontolásból, s nem felső utasításra, mint a C3.hu esetében, ugyanis a KFT a C3-mal, a Soros Kulturális és Kommunikációs Központtal ellentétben rendelkezésre bocsátotta a mai szabályozás szerint szükséges iratokat.

publikálva
1996/37. (09. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra