Kulturális hírek

  • 1996. szeptember 26.

Belpol

Párhuzamosok találkozása Párizsban Szeptember 30. és október 6.
között, a Magyar Intézet és a Fleche d´Or Café szervezésében, az említett helyen Magyar Parallel Kulturális Hetet tartanak: egy-egy este a Balázs Béla Stúdió filmjeié, az 1956 és a francia közvélemény kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésé, a Vákuum TV-é, Szelevényi Ákos kvartettjéé, a Tilos Rádióé, a Manier Stúdió divatbemutatójáé, illetve Lajkó Félixé. Egész héten át táplálják a testet meleg magyar koszttal, a szemet pedig Aatoth Franyó Franciaországban élő festő és Somlósi Lajos párizsi illetőségű fotós képeivel.

FMK-közlemény A Fiatal Művészek Klubjának vezetősége az alábbiak közreadására kérte szerkesztőségünket: az FMK elnézést kér Király Tamástól, amiért tévedés folytán feltüntették a nevét a Varázsló című darab stáblistáján.

Superman nősül Miközben Superman moziinkarnációja, a fejtől lefelé bénult Christopher Reeve a gyógyulásért küzd és az általa alapított kutatási emlékérmét első ízben egy svájci idegsebésznek, Martin Schwabnak adta át, az igazi Superman, azaz Clark Kent, és szíve hölgye, Lois Lane, akik ugyan a képregényben 1938 óta randevúzgatnak, de hivatalosan csak hat éve jegyesek, hamarosan kimondják a boldogító igent. Október 6-án, az ABC tévében, illetve a három nappal később megjelenő, The Wedding Album című comics-különszámban kerül sor az ünnepélyes aktusra.

Egy éve MÁS Az elmúlt hetekben ünnepelte egyéves születésnapját az egri MÁS Klub: 260 rendezvényükön (rengeteg koncert mellett alternatív diszkók, kiállítások, városi amőbabajnokság, Fegyvertelen Erők Napja stb.) mintegy 25-30 ezer vendég fordult meg. Rácz Mihály klubvezető önértékelése szerint sikerült a kulturális sokszínűség jegyében, erőszakmentes területként, a szórakoztatóipari rablógazdálkodást elkerülve működniük.

O. J.: második menet Egy évvel az után, hogy O. J. Simpsont felmentették a vád alól, hogy 1994-ben megölte volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak barátját, Ronald L. Goldmant, Santa Monicában újra bíróság elé állt az egykori futballsztár, akit most az áldozatok családja citált a tárgyalóterembe. O. J. ezúttal a szabadságát már nem veszítheti el, a pénzét viszont igen, annál is inkább, mert a mostani, polgári per eljárási szabályai számára sokkal kedvezőtlenebbek a büntetőperénél: nem tagadhatja meg a tanúvallomást, az ítélethozatalnál pedig nem szükséges mind a tizenkét esküdt egybehangzó véleménye, hogy felelős-e a gyilkosságokért, elég kilenc esküdt szava. Változnak a szereplők is: mind a vádat, mind a védelmet mások képviselik, s más a bíró is, Hiroshi Fujisaki, aki Lance Itótól eltérően nem engedte be a tárgyalóterembe a kamerákat.

Oasis-story A múlt heti Narancsfül-Wanted híroldalán még arról írtunk, amilyen zűrösen indult, olyan fergeteges sikerrel folytatódott az Oasis amerikai turnéja, azóta viszont változott a kép: a "belátható jövőben" aligha fognak koncertezni - tette közzé a brit zenekar kiadója, a Creation, miután az észak-karolinai Charlotte-ban tartandó show előtt a képünkön látható Noel Gallagher gitáros fogta magát, és hazarepült, s a többiek is hamarosan követték. Noel hazautazását - és így az amerikai turné félbeszakadását - az váltotta ki, hogy Charlotte-ban "csúcstalálkozót" tartottak, s Noel és öccse, az énekes Liam összeverekedett, alig bírták szétválasztani őket. Ettől kezdve újra az Oasisszal telt meg az angol sajtó, az érintettek hevesen cáfolják a feloszlás hírét, a fiúk édesanyja is megszólalt, mondta, beszélt velük, együtt maradnak. Nyilatkozatot adtak ki a zenészek is, hitet és kitartást kértek rajongóiktól, azt állítva, új lemezen dolgoznak. Eközben, már ami a statisztikát illeti, az Oasis (What´s The Story) Morning Glory című lemeze lehagyta a Beatles Sgt. Pepperét és minden idők legkelendőbb brit albumává vált (Nagy-Britanniában 3,15 millió eladott példánynál tart, Amerikában 3 millió fogyott el belőle).

Világfa-siker A német lemezkritikusok idei harmadik negyedévi díját nyerte el Lovász Irén Világfa című albuma, amelyet Rosebuds In A Stoneyard címmel terjeszt külföldön a lemezt hangszerelő Hortobágyi László önálló produkcióit is forgalmazó német kiadó, az Erdenklang. (A német sajtón kívül az amerikai Rolling Stone magazintól is elismerő kritikát kapott népzenei lemezről, illetve hányatott hazai sorsáról lásd a MaNcs február 15-i számát.)

Rybczynski-életmű Zbigniew Rybczynski, a Tangó című, 1983-ban Oscar-díjat nyert animációs film rendezője műveit vetítik szeptember 27-29. között a Toldi moziban; a nyitó díszelőadáson jelen lesz a lengyel rendező is.

Díj, díj A Legjobb Pavilonért járó Arany Oroszlánt a japán Katsuhiro Miyamoto kapta a Velencei Építészeti Biennálén: a japán tervező némileg kiforgatva, szó szerint vette a biennálé meghirdetett témáját ("az építész mint szeizmográf"), és a tavaly januári kobei földrengés romjaival töltötte meg a teret. Mint korábban megírtuk, életművéért három veterán építész, az amerikai Philip Johnson, a brazil Oscar Niemeyer és az olasz Ignazio Gardella kapott Arany Oroszlánt. (Lásd még: 30-31. oldal.)

Scott Hicks ausztrál rendező Shine című filmje nyerte a 21. Torontói Fesztivál fődíját, a dán Lars von Trier cannes-i nagydíjas Breaking The Waves és az ír Neil Jordan Velencében nyertes Michael Collins című alkotása előtt.

Eszenyi Enikő rendezése, a Szlovák Nemzeti Színház Ahogy tetszik című előadása nyerte a szlovák kritikusok legjobb rendezésért adott díját.

Kiosztották az idei Szép Ernő-díjakat: posztumusz elismerést kapott Páskándi Géza, az elmúlt évad legjobb drámája Esterházy Péter: Búcsúszimfóniája lett, eddigi drámaírói munkásságáért pedig Nagy András kapta az elismerést.

Sebretesz Ezzel a címmel állította ki legújabb munkáit a budapesti Vízivárosi Galériában Fazakas Péter és lapunk grafikusa, Tooth Gábor Andor. Megtekinthető október 4-ig.

Spanyol filmes vita Miguel Angel Cortés spanyol kulturális államtitkár összerúgta a port a filmesekkel, amikor kellemetlen bejelentését (hogy állami támogatást a jövőben csakis a jegybevétel alapján kaphatnak majd) egy kellemetlenkedő megjegyzéssel fűszerezte (hogy az elmúlt tizenhárom év, azaz a szocialista kormányzat ideje volt a spanyol filmtörténet legrosszabb korszaka). Pedig ekkor nyert Oscart José Luis García (Találkozás és búcsú) és Fernando Trueba (Belle Epoque), csinálta meg a maga Carmenjét Carlos Saura (Antonio Gades koreográfiájával és Paco de Lucia zenéjével), indult Pedro Almodóvar nemzetközi díjakkal (Velence, Felix) övezett karrierje, világsztárrá téve Antonio Banderast is, és nyert Velencében Bigás Luna (Sonka, sonka). A politikus később korrigált, nem művészileg, hanem gazdaságilag, a filmipar állapotára értette, ám így is aligha moshatja le magáról, hogy Almodóvar szerint ő lenne "a spanyol film hóhéra".

Konferenciák: 1956; Prenatális dimenziók Az 1956-os magyar forradalom a világpolitikában címmel nemzetközi konferenciát rendeznek szeptember 26-29. között a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében: lesz kerekasztal-beszélgetés 1956 örökségéről, előadásokat tartanak levéltári források alapján a szovjet politika és a magyar válság kapcsolatáról, az 1956-os kelet-európai válságról, illetve annak nemzetközi visszhangjáról.

Szeptember 27-29. között nemzetközi kongresszust rendeznek Budapesten Megtermékenyítéstől a társadalomig - Az ember, a kultúra és a társadalom prenatális dimenziói címmel; a cél: vitát nyitni az anya-magzat kapcsolatnak a személyiségfejlődésre, kultúrára és társadalomra gyakorolt hatásáról.

Laurie Berlinben A berlini Sonanbiente Fesztivál zárásaként adta elő The Speed Of Darkness című új műsorát Laurie Anderson, akinek Whirlwind című hanginstallációját a Művészeti Akadémián állították ki. A fesztiválhoz kapcsolódó tárlaton szerepelt, mások mellett, Nam June Paik és Brian Eno is.

Tony Cragg A mai brit szobrászat egyik legegyénibb képviselője, Tony Cragg munkásságáról ad áttekintést a Műcsarnok szoborcsarnokában november 10-ig nyitva tartó kiállítás. Ez alkalomból a Magister Artium Honoris Causa címet adományozta Tony Craggnek a Magyar Képzőművészeti Főiskola Egyetemi Tanácsa.

Cyberia

ABCD 96/2 Megjelent az ABCD multimédia-magazin idei második száma, benne, többek között Esterházy Kis Magyar Pornográfiájának interaktív változata (filmhíradó-részletekkel, bírósági ítéletekkel megspékelt anekdoták az 50-es évekből), Kondor Béla Sámsonnak levágják a haját című rézkarcának elemzése, Egely György kutatócsoportjának vizsgálatai, információk tömkelege a szerzői jog és az új médiák kérdésköréről, Forma-1, népzenetár, Bertalan László tanulmánya, Vágvölgyi B. András New York-i videófelvételein Allen Ginsberg (a teljes tartalomjegyzék az iNteRNeTTóban olvasható (http://www.idg.hu/abcd/). A lapot bemutató sajtótájékoztatón jelentették be az ABCD-t is előállító Inenon multimédia-fejlesztő műhely megalakulását, amely kulturális (film, népzene, néprajz, jazz) és társadalomstatisztikai (Magyarország Politikai Atlasza) adatbázisok kiépítésével foglalkozik, címe: http://www.idg.hu/inenon.

Másolásvédelem a Weben Olyan szerzőijog-védő rendszert fejlesztett ki a Prism Resources, amely lehetővé teszi, hogy a tartalomszolgáltatók megakadályozzák a World Wide Weben elhelyezett dokumentumok lemásolását. Részletek a http://www.prismrsc.com címen.

ISDN Internet-szolgáltatás Két cég is kínál hang, fax és adatok gyors átvitelére, akár élő videókonferenciák lebonyolítására is alkalmas ISDN- (Integrated Services Digital Network) vonalakat hazánkban, az Elender és az MCI. Utóbbi a Matávval közösen építi ki a nemzetközi ISDN-vonalakat, mert a Matáv már Debrecent, Győrt, Miskolcot, Kecskemétet, Nagykanizsát, Sopront, Pécset és Székesfehérvárt ellátta ilyen kapcsolattal. A Matávnál megrendelhető ISDN-vonal kiépítési költsége duplája egy telefonvonalénak, használati díja pedig a mindenkori távbeszélődíj 140 százaléka.

Hackerek a CIA szerverén A CIA kikapcsolta www-kiadványát (http://www.odci.gov/cia), mert a múlt csütörtökön ismeretlen hacker(ek) tört(ek) be a rendszerbe, és a maguk szövegeit helyezték el ott Üdvözöljük a Központi Butasági Ügynökségnél címszó alatt. A támadás hasonlított az amerikai igazságügyi minisztérium gépe ellenihez. Lapzártánk napján, hétfőn úgy festett, a Power Through Resistance nevű svéd hackercsoport hajtotta végre az akciót, egy svédországi bírósági eljárás miatti felháborodásában. Mivel a megváltoztatott CIA-lap - nemzetközi és svéd hackerkiadványokra kötött linkekkel - mintegy 12 órán át élt, több másolat is készült róla, lapzártakor ezek egyike (http://www.skeeve.net/cia/) még megtalálható volt, másokat hamar eltávolítottak.

Élő egyház; élő cenzúra Franciaországi látogatásán avatta fel II. János Pál pápa a Francia Katolikus Egyház internetes kiadványát: http://www.cef.fr/.

Szingapúrban életbe lépett az Internet-cenzúra: egyelőre azonban még csak a pornográf kiadványok elérését tiltották le a helyi felhasználók elől (750 ezer háztartásból 150 ezer fér hozzá a hálózathoz).

Figyelmébe ajánljuk