Kulturális hírek

  • 1996. október 10.

Belpol

Wahorn a WWW-n Szombat délután a Műcsarnok Protea termébe zsúfolódó tévéstábok és érdeklődők szeme láttára, füle hallatára, ha akadozva is, de Internet-kapcsolat jött létre a Los Angelesben élő Wahorn András és a hálózatra feltett képeiből összeálló kiállítást megnyitó Fábry Sándor között. Be volt harangozva valami közös távalkotás Wahorn, illetve fe Lugossy László és Bada Dada között is, ám ők nem jutottak el a Hősök terére - a tárlat az iNteRNeTTo címén tekinthető meg: http://www.idg.hu/internetto/este/wahorn.Tinguely Múzeum A 20.
századi svájci szobrászat egyik legjelentősebb egyénisége, Jean Tinguely (1925-1991) önálló múzeumot kapott Baselben. A Mario Botta tervei szerint épült, városi mecenatúrával megnyílt múzeumot főként a művész özvegye, Niki de Saint Phalle nagylelkű adományából töltötték meg Tinguely munkáival.

Tolerancia-díj pályázat Idén is meghirdeti a Tolerancia-díj újságírói pályázatot az előítéletek feloldásáért az Autonómia Alapítvány Kuratóriuma: ezúttal a személyes és közösségi szolidaritás tényét vagy hiányát ábrázoló, elsősorban tényfeltáró újságcikkek, televíziós, filmes és rádiós műsorok legjobbjait jutalmazzák médiumonként egy-egy 200, 150 és 50 ezer forintos díjjal. A zsűri tagjai: Beke Kata, Bíró András, Donáth László, Fodor Gábor, Jancsó Miklós, Orsós László Jakab és Szénási Sándor. 1995. november 1. és 1996. november 15. között megjelent művekkel lehet pályázni, a benyújtási határidő: november 15. A postacím: Autonómia Alapítvány, 1021 Budapest, Budakeszi út 55/D, P/7., V/2.

Irodalmunk Németországban Seamus Heaney, a tavalyi Nobel-díjas ír költő nyitotta meg Frankfurtban a 48. nemzetközi könyvvásárt, amelynek díszvendége ugyan Írország (a mottó: Írország és diaszpórája), de mivel 1999-ben - Portugália, majd Svájc után - Magyarországé lesz a Schwerpunkt (súlypont), pénteken Magyar Napot tartottak. Magyar Bálint művelődési miniszter találkozott Peter Weidhaas fesztiváligazgatóval, és pódiumbeszélgetésen vett részt Dalos György, Darvasi László, Esterházy Péter és Konrád György társaságában. A magyar kormány garanciát vállalt, hogy 2,5 millió márkát fordít a frankfurti részvételre, s ez a két év múlva esedékes választások után felálló kormányt is kötelezi. A Magyar Napról beszámoló Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke megjegyzi, hogy a nyelvi izolációból elsősorban a német nyelvterületen keresztül vezethet a magyar irodalom útja a nemzetközi elismertséghez.

A német könyvkereskedők idei díját Mario Vargas Llosa, a nemrégiben spanyol állampolgárságot kapott perui születésű író kapta életművéért.

McCartney és a Grateful Dead Paul McCartney ugyan sose látta koncerten a Grateful Deadet, mégis filmet rendezett a zenekarról: Grateful Dead: A Photofilm című tízpercesét a New York-i Filmfesztiválon mutatják be októberben. A mű alapanyagául Paul felesége, Linda Eastman négytekercsnyi, 60-as években készített fotója szolgált.

Brandauer operettje Lehár Ferenc A mosoly országa című darabjával debütált operettrendezőként a bécsi Volksoperben Klaus Maria Brandauer, Szabó István Mefisztó című filmjének főszereplője.

Lexikonárverés Október 12-én délután 4 órakor német, francia, angol, olasz és orosz nyelvű lexikonokat bocsát árverésre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Az összesen 71 tétel között a legrégebbi egy 1801-1804-ben megjelent, háromkötetes német lexikon, a legújabb a tizennyolc kötetes, szintén német Meyers, 1971-1978-ból. A kikiáltási árak 200 forint és 27 ezer forint között ingadoznak, a Nagy szovjet enciklopédia 1949 és 1960 közötti 53 kötetére 5400 forinttól kezdődik a licit. A kalapács alá szánt kötetek a könyvtárban megtekinthetők.

Százszorszép Fesztivál Az Értük-Velük Egyesület október 10-12-én Százszorszép címmel megrendezi az enyhén értelmi fogyatékos általános iskolások kulturális fesztiválját a zánkai Gyermeküdülő-centrumban, ahova mintegy nyolcszáz gyermeket várnak, a hazaiakon kívül németeket, franciákat és kárpátaljai magyarokat is. A találkozó célja, hogy a szórakozás és kapcsolatteremtés mellett felhívják a közvélemény figyelmét az értelmi fogyatékos gyermekek tehetséggondozásának fontosságára, hogy a jelenleginél jobban bekapcsolódhassanak "az épek által képviselt kulturális vérkeringésbe".

Nagylexikon: nagy kérdőjel Lapzártánk napján, október 7-én lejárt az az idő, amely a Magyar Nagylexikon tulajdonosa, a Capital Rt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia és a Művelődési és Közoktatási Minisztérium megállapodása értelmében a lexikon szerkesztőségének megadatott az eredeti tulajdonos, az Akadémiai Kiadó márciusi privatizációja óta, de a szerkesztőség újabb egyhavi haladékot kapott. A Capital Rt. ez alatt az idő alatt próbál megoldást találni a mostani vészhelyzetre, ami azzal állt elő, hogy miután az MKM egyetlen fillért nem ígért a négy kötetig jutott sorozat folytatására, az MTA elnöksége úgy döntött, enélkül ők sem vállalhatják a terheket. Az ötödik kötet nyomdakész, de hogy mi lesz vele, nem tudni - a húszfőnyi szerkesztőség mostantól leltároz.

A vihar kapujában: opera A Stájer Õsz fesztivál megbízásából Mayako Kubo japán zeneszerzőnő operát írt Kurosawa Akira A vihar kapujában című, Akutagava Rjunoszuke elbeszéléséből készült, 1950-es filmjéből: a Rashomont, amelynek librettóját is az 1972 óta Európában élő komponista írta, a grazi operaházban mutatták be.

Gyász 80 éves korában elhunyt Kobajasi Maszaki japán filmrendező, aki 1963-ban a Harakiri, 1965-ben pedig Kwaida című filmjével a zsűri különdíját nyerte el a cannes-i filmfesztiválon.

Két héttel súlyos autóbalesete után meghalt Seymour Cray, aki 1958-ban megalkotta az első, csak tranzisztorokból épített számítógépet, s évtizedeken át az ő cége gyártotta a világ leggyorsabb számítógépeit. 70 éves volt.

Miles és Evans A Columbia/Sony Music hat CD-ből álló dobozban jelentette meg azokat a felvételeket, amelyeket Miles Davis a negyvenes évek végétől 1968-ig Gil Evans hangszerelő közremű-ködésével készített a cég stúdióiban - ebben az időszakban olyan Davis-klasszikusok születtek, mint a The Birth Of The Cool, a Miles Ahead, a Sketches Of Spain vagy a Porgy & Bess. A The Complete Columbia Studio Recordings című album felvételeit feljavított, tisztított hangminőségben tették közzé.

Díj, díj 27 kritikus szavazatai alapján kiosztották a magyar színikritikusok idei díjait: a legjobb új dráma: Parti Nagy Lajos: Mauzóleum (Kamra), legjobb rendezés: Gothár Péter: Albee: Nem félünk a farkastól (Radnóti Színház, Dunaújvárosi Színház) - ebben és az Új Színház Vérnászában nyújtott teljesítményéért kapta a legjobb női alakítás díját Csomós Mari, legjobb zenés előadás: Dés László-Geszti Péter-Békés Pál: A dzsungel könyve (Pesti Színház), legjobb alternatív előadás: Csáth Géza: Zách Klára (Stúdió K), legjobb férfi alakítás: Kamarás Iván (Othello, Budapesti Kamaraszínház). Legjobb mellékszereplők: Lázár Kati (Új Színház: Vérnász, Ivanov) és Holl István (Ivanov), díszlet: Antall Csaba (Ivanov) és Bagossy Levente (Kecskemét: Leonce és Léna), jelmez: Szakács Györgyi (Kamra: Elnöknők; Kaposvár: Az öreg hölgy látogatása).

Iványi Marcell Cannes-ban nagydíjat nyert rövidfilmje, a Szél kapta a portugáliai Figueira da Fozban rendezett fesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját.

A spanyol Imanol Uribe Bwana és az ír Gilles Mackinnon Trojan Eddie című filmje megosztva nyerte az Arany Kagylót, a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját a perui Francisco Lombardi Bajo la piel (A bőr alatt) című műve előtt. A zsűri különdíját a német Helke Misselwitz Engelchen (Angyalkák) című filmje kapta.

Nobel-díj: Szymborska Wislawa Szymborska lengyel költőnőnek ítélte az idei irodalmi Nobel-díjat a svéd Királyi Akadémia. Az indoklás szerint az 1923-ban született Szymborska "ironikus precizitással domborítja ki az emberi valóság részleteinek történelmi és biológiai összefüggéseit". Henryk Sienkiewicz (1905), Wladyslaw Stanislaw Reymont (1924) és Czeslaw Milosz (1980) után ő a negyedik lengyel kitüntetettje az irodalmi Nobel-díjnak. Versei magyarul a Csodák vására című kötetben jelentek meg 1988-ban.

Lindsay Kemp hazatérése Az 1974-es Flowers óta első ízben mutatott be saját produkciót Londonban Lindsay Kemp, az angol színházi világ híresen excentrikus egyénisége: Varieté címmel Georg Büchner Woyzeckjét helyezte a harmincas évek Hamburgjába. A Carlos Miranda zenéjére készült kamaraopera egy kikötői vurstliban játszódik, és noha a sok mozgás mellett ének is van benne, a főszereplőt, a Woyzeckből lett Franz Vogelt annyira kínozza a trapézművész Marie iránt érzett szerelem, hogy meg sem bír szólalni. Maga Kemp is fellép az előadáson, a darabbéli cirkuszi társulat tagjaként.

Nara-szalon Az óbudai Hajógyári-sziget egykori kovácsműhelyének menzájában tartották múlt szerdán a Nara-szalon posztdekadens divatbemutatóját: a férfikonfekció bizarr, mi több, groteszk hatást keltett az ufószerű lények sorfala között; a ruhákat Makány Márta tervezte, a show-t Alföldi Róbert rendezte.

Képköltészet A Budapesti Õszi Fesztivál idejére az Artpool Művészetkutató Központ archívumából válogatott képköltészeti munkákkal - többek között Ernst Jandl, George Maciunas, Václav Havel, Jaap Blonk, Tót Endre és Galántai György műveivel - dekorálta a budapesti Liszt Ferenc tér lámpaoszlopait.

Múzeumi képcsere Minden intézményi önzést legyőzve nagyszabású képcserében állapodott meg két gazdag londoni múzeum: jövő év márciusától a National Gallery tizennégy festménye a Tate Galleryben lesz látható, ennek fejében a Tate ötvenkét művet ad át. Az egyelőre tartós letétként - idővel elképzelhető, hogy örökre - helyet cserélő festmények többnyire a századforduló tájékán születtek, impresszionista és posztimpresszionista francia művészek alkotásai. A két intézmény gyűjtőkörének elválasztásáról szóló megállapodás a korábbi, 1927-es egyezség szerint 1870-re húzott határvonalat 1900-ra tolta ki: ennek értelmében helyet cserélnek egymással többek között Cézanne, Monet, Pissarro és Renoir régebbi és újabb művei, viszont Braque, Matisse és Picasso festményei egy helyen lesznek - mindkét múzeum anyaga egységesebb képet fog mutatni. (Ráadásul a Tate 2000-re a jelenleginél nagyobb épületbe költözik, egy 120 millió fontos beruházással átalakítandó egykori erőműbe, a Szent Pál-székesegyházzal szemközt.)

Múzeumok közti hasonló "munkamegosztás" létezik Párizsban és Madridban is: a Musée d´Orsay és a Centre Pompidou gyűjtőköre közötti határvonal 1910, a Prado és a Centro de Arte Reina Sofia közötti pedig 1881 (Picasso születésének éve).

Cyberia

Folyik a Mitnick-per Elméletileg akár száz évre is ítélhetik Kevin Mitnicket, aki hackertársával, Lewis Depayne-nel együtt ártatlannak vallotta magát a Los Angeles-i tárgyaláson. Mitnicket - aki egy 1988-ban elkövetett számítógépes betörés miatt kapott börtönbüntetése letöltése után, még próbaideje közben, 1992-ben tűnt el az amerikai hatóságok szeme elől - tavaly februárban tartóztatták le egy nagyszabású hi-tech embervadászat után. Többrendbeli telefonos csalással, számítógépes rendszerek elleni támadással, több millió dolláros szoftverlopással és egyebekkel vádolják.

Jogszabályok az Interneten A Kerszöv eddig csak CD-ROM-on forgalmazott adatbázisait (hatályos jogszabályok, cégadatok, telefonkönyv), naprakész frissítést ígérve, elérhetővé tette az Interneten is, de természetesen nem ingyen, csak előfizetők számára. A cím: http://www.kerszov.hu/.

Internet-jogi testület Internet Law & Policy Forum néven globális társaság alakult a hálózat jogi és politikai szabályozása alapelveinek tisztázására. Számos vitás kérdés van (szerzői jogok, domainnevek, szolgáltatók adózása, cenzúra, kriptográfia stb.), ezekről jövő január 16-17-én rendeznek konferenciát Lon-donban. Az új szervezet az Internetben érdekelt nagy cégektől (Oracle, America Online, Netscape, Microsoft, AT & T, IBM) több mint százezer dollárt kapott javaslatok kidolgozására.

USA: kriptográfiai törvény Al Gore alelnök bejelentette: a kriptográfiai technológia exportját szabályozó új törvénytervezet szerint lehetségessé válna az eddig tiltott kivitel, azonban a külföldre kerülő termékekbe olyan "kiskaput" kellene beépíteni, amelynek segítségével, bírósági határozat alapján, az állam vissza tudja fejteni a kódolt dokumentumokat. Az IBM támogatja az elképzelést, s több vezető céggel együtt konzorciumot alapít a megvalósításához szükséges programok kifejlesztésére.

Szabadalmi Hivatal az Interneten Az iNteRNeTTo értesülése szerint a Magyar Szabadalmi Hivatal az Interneten is hozzáférhetővé tette elektronikus adatbázisát. A http://www.hpo.hu/ címen ingyen elérhetők az országban szerezhető iparjogvédelmi formák havi frissítésű adatai.

Figyelmébe ajánljuk