Kulturális hírek

  • 1996. október 31.

Belpol

Szecesszió - a 20. század hajnala A századik évébe lépett Iparművészeti Múzeumban a fenti címmel nyílt - és az ezredfordulóig látható - nagyszabású kiállítás, az európai iparművészet stíluskorszakait bemutató sorozat lezárásaként: a saját gyűjteményt a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum korabeli japán művészetét reprezentáló anyag egészíti ki.
Egyúttal külön kiállítás mutatja be az Iparművészeti Múzeum - a londoni és a bécsi után Európa harmadik ilyen intézménye - Lechner Ödön tervezte palotájának építéstörténetét, többek között 150 eredeti kiviteli rajzzal.

A századforduló pezsgésének, a szecessziós művészet formagazdagságának bemutatásához egy évvel ezelőtt Csináljunk együtt kiállítást! jelszóval kezdett támogatókat keresni az Iparművészeti Múzeum - hiába: a külföldi marketingszakemberek által jól kitaláltnak minősített akció hamvába holt, az intézmény egyik illetékesének szavaival "a magyar valóság még nem tart itt".

Második Látás/Straight Edge Immár másodszor jelent meg egybekötve a 14. számánál járó Második Látás és a 7. számához érkezett Straight Edge, Rácz Mihály, illetve Vizler Tibor műve. A megszokott szekérderéknyi hangzóanyag-recenzió mellett többek között exkluzív Swans-interjú. Ráadásul mindkét fanzine felkerült az ABCD CD-ROM-magazin legújabb számára, így a szövegek egy része hangmintákkal együtt élvezhető.

Gyász 97 éves korában elhunyt Patkós Irma színművész: az utóbbi évtizedekben nyugdíjasként számtalan kedves öregnéni-szerepben nyújtott emlékezetes alakítást.

Meghalt Kurucz D. István festőművész: egész életművén egyetlen motívum vonult végig, az Alföld, leginkább ezt festette, ritkábban a síkságon élő parasztembereket, -asszonyokat.

Donovan visszatérése Csaknem húszévi szünet után új albummal jelentkezett Donovan: a 60-as évek második felében brit Bob Dylanként feltűnt, most ötvenéves skót énekes Sutras című - buddhista és hindi tradíciókra utaló - dalgyűjteményét az American Recordings (a Run DMC és LL Cool J felfuttatása óta ismert Rick Rubin cége) adta ki, amely nemrég Johnny Casht is ereje teljében lévő előadóként tudta piacra dobni. A magát akusztikus gitáron kísérő Donovan mögött Tom Petty és a Red Hot Chili Peppers néhány zenésze szolgáltat diszkrét háttért.

Birkás Bécsben Három kiállítóhelyiségben is láthatók (voltak) mostanában, Bécsben Birkás Ákos munkái, azok a bizonyos fejek, amelyeket hosszú ideje fest: október 26-án zárt kiállítása a Galerie Knollban, 31-én zár a Galerie Curtzeben, s november 10-ig tart nyitva a Museum Moderner Kunstban.

Toleranciaprogram: tanárképzés Szemtől szembe önmagunkkal és történelmünkkel - a holocaust és az emberi viselkedés címmel háromnapos képzést hirdet középiskolai történelem-, társadalomismeret-tanárok és osztályfőnökök számára a Soros Alapítvány. A hasonló című tananyagot az Egyesült Államok számos középiskolájában oktatják, ennek magyar adaptációja hamarosan könyv alakban is megjelenik. A képzésre a CEU Központi Kollégiumában (Kerepesi út 87.) kerül sor november 8-10-én. További információ és jelentkezési lap kapható a Soros Alapítványtól (1525 Bp., Pf. 34.; tel.: 315-0303/710, fax: 315-0201).

Partizánok Jean Foutrier francia festő 1956-os forradalom ihlette, Partizánok című kiállításának képei a Műcsarnokban láthatók november 10-ig.

Paul, az állatvédő "Mielőtt vásárolna, hadd mutassuk be eleven róka-, nerc- és mosómedve-kollekciónkat. El fog képedni, és ezreket őrizhet meg" - ezzel a szöveggel jelent meg a The New Yorker magazin október 14-i számában egy bizonyos Paul´s Fur cég hirdetése, amely az érdeklődőknek ingyenes "szőrmevideókat" ígért. Mint kiderült, a megőrizhető ezrek nem dollárok, hanem állatok: a videókon hódok fulladnak meg víz alatti csapdákban, nercek nyakát törik, rókákat ütnek agyon árammal, Paul pedig nem más, mint Paul McCartney, aki a PETA, az állatokkal szembeni etikus bánásmódért kampányoló szervezetet támogatandó, nevét adta a félrevezető hirdetéshez a nemes cél érdekében: fölnyitni a szemeket.

Filmes hírek Gothár Péter Hagyjállógva Vászka című filmje közönségdíjat kapott a 32. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Wings Of Courage (A bátorság szárnyai) címmel mutatták be a francia Jean-Jacques Annaud amerikai filmjét a 30-as évek francia légi pionírjairól. Egy kritika szerint a cselekmény lapos, mint a palacsinta, a látvány viszont káprázatos, a mindössze 40 perces, 70 milliméteres film a Sony Imax-technika csodája. Antoine Saint-Exupery szerepében Tom Hulce dacol a gravitációval.

Hazai pályán, német mozikban bukott nagyot Volker Schlöndorff filmje, a Michel Tournier Rémkirály című regényéből forgatott Der Unhold. A rendező azonban nem csügged, új filmet tervez Dumme sterben nie aus (Az ostobák soha ki nem halnak) címmel egy James Hadley Chase-krimiből.

Mandela címmel bemutatták a dél-afrikai Jo Menell és Angus Gibson filmjét a dél-afrikai elnökről: korrekt, hivatalos életrajz.

Ethan Hawke, a Nyakunkon az élet és a Mielőtt felkel a nap főszereplője The Hottest State (A legforróbb állapot) címmel szerelmes regényt írt: a 25 éves színész ezekben a hetekben turnézik könyvével Amerikában.

Los Angelesben forgatja új filmjét Wim Wenders: a The End Of Violence (Az erőszak vége) főszereplői: Andie MacDowell, Bill Pullman és Gabriel Byrne.

Danny Boyle, a Trainspotting rendezője Utah államban kezdte meg új filmje, az A Life Less Ordinary (Kevésbé közönséges élet) forgatását: szerepet kapott benne a Trainspottingból ismerős Ewan McGregor mellett Cameron Diaz, Holly Hunter és Ian Holm.

Integrációs pályázatok: döntés A FEFA (Felzárkózás az Európai Felsőoktatáshoz Alap) felhívására 49 intézmény 17 integrációs pályázatot adott be (MaNcs, október 3.), közülük nyolcat minősítettek támogatandónak: Debreceni Egyetemi Szövetség, Szegedi Universitas, Egyesült Kecskeméti Főiskola, Békéscsabai Alföldi Főiskola, Bajai Eötvös József Főiskola, Soproni Egyetem, Budapesti Egyetemi Szövetség, Semmelweis Egyetem. A nyertesek 300 millió forintot kaphatnak, s egy lépés előnyt szereztek a további intézményi átalakulást segítő világbanki kölcsönökért folyó versenyben.

Mitterrand orvosa: pénzbírság Bírósági döntés értelmében dr. Claude Gublernek 340 ezer frank kártérítést kell fizetnie Francois Mitterrand rokonainak, s könyve továbbra is indexen marad. Emlékezetes, a néhai francia elnök egykori háziorvosa Le grand secret című könyvében megírta, hogy Mitterrand rákbetegségét több mint tíz éven át eltitkolták a francia nép elől. Januárban, megjelenése után egy nappal be is tiltották az addigra már 40 ezer példányban elkelt könyvet (ami hamarosan felkerült az Internetre is), szerzője pedig az orvosi titoktartás megsértése miatt négy hónapi felfüggesztettet kapott.

Noteboom Budapesten Irónia és melankólia címmel, a Holland Kulturális Fesztivál keretében találkoztak holland és magyar írók és költők a hét végén a budapesti Merlin Színházban. A felolvasó- és vitaestek között Louis Andriessen és Peter Schat kortárs zenéje szólt. Képünkön Földényi F. László beszélget az egyik legismertebb holland íróval, Cees Noteboommal, akinek Szertartások című, magyarul épp tíz éve megjelent regénye alapján film készült, s ezt is vetítették a Merlinben.

Fekete festő a Fehér Házban Az amerikai elnökválasztási kampány egyik röpke epizódjaként Hillary Rodham Clinton bejelentette: első alkalommal vettek képet egy fekete művésztől a Fehér Ház gyűjteménye számára. Mostantól tehát a Zöld Szalont díszíti Henry Ossawa Tanner 1885-ben festett tájképe, a Sand Dunes At Sunset, Atlantic City (Homokdűnék naplementekor Atlantic Cityben), amelyet kétévi keresgélés után százezer dollárért vásároltak meg.

Szuperkoncert: elszámolás Három hónappal José Carreras, Placido Domingo, Diana Ross és Rost Andrea Népstadion-béli fellépése (MaNcs, július 18.) után lezárult a Price Waterhouse cég által végzett, a szervezők tételes elszámolását kiegészítő revizori vizsgálat: e szerint a Szuperkoncert veszteséges volt, s mivel megrendezéséhez a revízió értékelése szerint korrekt elszámolást bemutató Ostermann Formula 1 Kft. az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumtól 160 millió forint, nyereségből visszafizetendő kölcsönt kapott, azt nem kell visszafizetnie. Ezzel kapcsolatban a Price Waterhouse illetékese tájékoztatta a Narancsot arról, hogy a bevételek között számításba vették a befolyt televíziós jogdíjakat is (lapunknak a szervező Frank Tamás még nyáron nyilatkozta, hogy kilenc ország tévétársaságai vették meg a közvetítés jogát), tehát ezzel együtt lett veszteséges az esemény.

Díjazott fotósok Az esztergomi Bolt Galériában november 5-ig látható a X. Esztergomi Fotóbiennálé díjazottjainak kiállítása, Balla András, Balla Gergely, Barta Zsolt Péter, Bozsó András, Eck Imre Gábor, Hajdú József, Herendi Péter, Lengyel András, Rosta József és Síró Lajos képei.

Gyász Október 22-én, 45 éves korában elhunyt Gémes Péter Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Iparművészeti Főiskola tanára. A varsói főiskolán litográfiát tanult, aminek legfelkészültebb hazai mesterévé vált. A "kőre" rajzolás során tökéletesre fejlesztett festékszórásos technikát hazatérve, megfelelő lehetőségek híján, papírra készült sorozatokban folytatta tovább. Elszomorítóan rövid alkotói időre kényszerítette a halálos kór, amellyel reménytelen küzdelmet vívott. Minden felhasználható energiáját új, egyedi, a fotónegatív felhasználási lehetőségeit kutató és megvalósító műveire használta. Kizárólag fekete-fehér, nagyméretű alkotásai az elmúlás allegóriáival az életről, halálról szólnak, józan, örök érvényű költőiséggel. Művei, többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a stuttgarti Staatsgalerie-ben és II. János Pál pápa vatikáni gyűjteményében láthatók. Képünkön a Hérakleitosz-tanulmány V., 1989-ből.

Cyberia

Internet Archívum Brewster Kahle 35 éves komputerzseni, a Thinking Machines Corp. milliomos alapítója elhatározta, begyűjti az Interneten jelenleg fellelhető összes adatot, hogy a jövőnek megőrizze "digitális örökségünket". Eddig fél terabyte (féltrillió karakternyi) adatot rögzített egyenként 2 terabyte (2 millió megabyte) adat tárolására képes készülékein. 2-10 terabyte-ra becsüli az Internet mostani méretét, s ezt az egyébként állandóan változó adatállományt szeretné az év végére begyűjteni.

Webről CD-re Webterületeket CD-re archiváló programot dobott piacra az Elektroson: a Webgrabber a Netscape Navigator 3.0 böngészőprogrammal együttműködve lehetővé teszi a hálózati területek szöveges, grafikus és audió tartalmának letöltését és azonnali lemezre írását, a merevlemezre való mentés kiiktatásával.

Elektrobűnözés: új törvény Clinton amerikai elnök aláírta az Electronic Espionage Act nevű törvényt, amely szigorúbb hatósági fellépést tesz lehetővé a számítógépes bűnözés ellen, s megpróbálja felszámolni az ilyen bűncselekmények jogi megítélését túl bonyolulttá tevő joghézagokat.

Számítógépes eutanázia Hamarosan hozzáférhető lesz az Interneten a világ első legális aktív eutanáziájához felhasznált számítógépprogram: dr. Philip Nitschke ausztrál orvos, aki a múlt hónapban komputer közreműködésével halálba segített egy rákbeteget, úgy döntött, közkinccsé teszi a módszert. A számítógépes eutanázia lényege, hogy a komputer három kérdést tesz fel a betegnek, és ha az ilyen módon is megerősíti szándékát, intravénás úton halálos mérget juttat a szervezetébe.

HVG-befektetés a CompuServe-be Az iNteRNeTTo tudósítása szerint a Heti Világgazdaság Rt. többségi tulajdonhányadot vásárolt a CompuServe hazai csatlakozási pontjait üzemeltető Middle Europe Networks (MEN) Kft.-ben, 30 millió forinttal emelte a részvénytársasággá alapítandó, eddig amerikai többségű cég alaptőkéjét. A CompuServe 5,3 millió előfizetőjével a világ második legnagyobb online, tehát saját hálózati rendszerrel működő szolgáltatója (nálunk négy éve működik, 2400 előfizetője van), s az idei harmadik negyedévben a várakozásnál is nagyobb veszteséget produkált (részvényenként mínusz 22-27 cent).

Business Online Alighogy előrukkolt próbaszámával a Magyar.Net (az első "rendes" szám jövő év elején várható), újabb Internetre figyelő hazai magazinról érkezett hír: a BonLine kiadó Business Online címmel indít színes lapot, amelyet Vértes János Andor főszerkesztő irányításával állít elő a szabadidős magazinnak szánt Internet Kalauz című havilap készítőivel részben azonos gárda.

Figyelmébe ajánljuk