Kulturális hírek

  • 1996. november 7.

Belpol

Ír nyelv: feltámasztás? Október végén működni kezdett Írország első gael nyelvű tévéállomása, a Teilifis na Gaelige, mely a központi kormányzattól kapott évi 15 millió dollárnak megfelelő költségvetésből gazdálkodhat. Dublin évi 40 millió dollár értékű támogatást nyújt a Galway-öbölnél fekvő Gaeltacht-vidéknek is, iparfejlesztés, munkahelyteremtés céljából.
Nem csak azért irányul ide a segítség, mert a 17 százalékos országos átlagnál itt 3 százalékkal nagyobb a munkanélküliség, hanem mert remélik, a gazdasági fejlődés abban is segíthet, hogy az eddiginél is jobban életre kapjon az országban leginkább itt használt eredeti nyelv, a gael. Írország 3,5 millió lakosának csak három százaléka beszéli első nyelvként, s mindössze 30 százalék érti valamennyire a gaelt, amelyet a 19. század vége óta csaknem teljesen kiszorított az angol.

Mediawave ´97 Belépett a cyberkorba a jövőre hetedszer megrendezendő Mediawave: a Fényírók Fesztiválja immár az Interneten is megközelíthető, sőt a szervezők külön jó néven veszik, ha valaki a hálózaton keresztül nevezve megkönnyíti a dolgukat (http://www.interlog.com/"filmgyor), van már e-mail-címük is (Mediawave [at] arrabonet [dot] gyor [dot] hungary [dot] net), mindazonáltal a versenyre szánt alkotások hagyományos postán való elküldése megspórolhatatlan (9028 Győr, Soproni u. 45.). A jövő április 28-május 3. közötti nemzetközi fesztiválra három kategóriában (általános; kisebbségi; porlepte dobozok) lehet nevezni január 5-ig. Bővebb információ és nevezési lap a fenti címeken.

Gyász 90 éves korában elhunyt Marcel Carné francia filmrendező. A 60-as évek új hulláma az ő moziját is múlt időbe tette, de költői realizmusként leírt munkássága így is a filmművészet klasszikusai közé helyezi. Leghíresebb művét, az 1946-ban, Velencében díjazott Szerelmek városát (Les enfants du paradis) állandó munkatársa, a költő Jacques Prévert forgatókönyve alapján készítette. Utolsó filmjét 1977-ben Biblia címmel forgatta, 1992-ben szerette volna filmre vinni Maupassant Legyecskéjét, de betegsége miatt a produkció mögül kihátrált a pénz.

88 éves korában meghalt Michel Gyarmati, aki 1992-ig a párizsi Folies Bergere művészeti igazgatója volt. A Balassagyarmaton született, Budapesten képzőművészeti diplomát szerzett díszlet- és jelmeztervező 21 éves korában ment Párizsba, s hamarosan a revünél dolgozhatott, ahova aztán pozíciójánál fogva évtizedeken keresztül rengeteg magyar turistát engedett be ingyenjeggyel.

Bluesfesztivál A pilisvörösvári Mafioso Records egész napos nemzetközi bluesfesztivált rendezett vasárnap a Kertészeti Egyetemen. Itt ünnepelte tizedik születésnapját a rendező lemezkiadó sztárja, a Palermo Boogie Gang, amely ez alkalomra hozta ki Anniversary című új CD-jét. Nem hiányozhatott a sorból az osztrák Ripoff Raskolnikoff sem, a főszereplő azonban Junior Wells volt: a második világháború utáni chicagói blues egyik kulcsfigurája, a blues-szájharmonika egyik legnagyobb mestere, aki az évtizedek során többek között Muddy Waters, Elmore James és Buddy Guy társaságában játszott.

Díj Last Orders (Utolsó rendelések) című regényével a 47 éves Graham Swift nyerte a legrangosabb brit irodalmi díjat, a 20 ezer fonttal járó Booker-díjat, amelyet idén 28. éve ítéltek oda. A döntőbe jutott hat regény közül, Swifté mellett, Margaret Atwood Alias Grace című művének adták a legtöbb esélyt a fogadóirodák: aki erre tett, minden fontjára hármat kapott vissza.

Filmes hírek Európa-szerte arat a mozikban a német Roland Emmerich amerikai szuperprodukciója, A függetlenség napja, csak Izlandon nem, ahol a helyi hős, Fridrik Thor Fridriksson új filmje, a Devil´s Island (Ördögsziget) vetítése első tíz napjában húsz százalékkal több pénzt hozott a kasszába (képünkön egy kocka a rendező 1995-ös Cold Fever című munkájából). Eközben Emmerich végleg beleegyezett abba, amit még nem tudott egészen biztosra mondani a vele készült exkluzív interjúnkban (MaNcs, október 6., Biciklitolvaj melléklet): jövő év elején forgatni kezdi Hollywood első Godzilla-filmjét.

Martin Scorsese filmet forgat Frank Sinatra életéről, az énekes lánya, Nancy Sinatra könyve, a Frank Sinatra, Baritone alapján.

Hamarosan visszatér a vászonra John Cassavetes Gloriája, egy remake formájában, amelyben Sharon Stone lesz Gena Rowlands. A színésznő egyúttal a The Enemy Within (A belső ellenség) című action thriller főszerepére is leszerződött.

Lehet, hogy hamarosan két mozi-Janis Joplint is világra hoz Hollywood: az egyik rendező, Nancy Savoca jelöltje Lili Taylor, a másik, Marc Rocco a sikeres énekesnőben, Melissa Etheridge-ben reinkarnálná Janis Joplint.

Új produkcióba fogott Ingmar Bergman: saját nagybácsijáról, Carl Akerblomról rendez tévéfilmet, akit ugyanaz a Boerje Ahlstedt személyesít meg, mint aki Carl bácsit játszotta a Fanny és Alexanderben.

A Walt Disney stúdió tízmillió dollárért vette meg Michael Crichton tizenegyedik regénye, az Airframe megfilmesítésének jogát. Crichtonnak eddig hét könyvéből készült film, közülük a Zaklatás 3,5 millió, a Jurassic Park 2 millió dollárt hozott neki.

Klösz-Lugo Lugosi Lugo László újra végigjárta és végigfényképezte Budapestet, pontosan azokból a nézőpontokból, ahol anno Klösz György is leszúrta a kameráját. Az így készült felvételekből összeállított, Félúton című kiállítása november 10-ig látható a Budapest Galéria Lajos utcai Kiállítóházában.

Habeas Corpus-estek Szerdánként, este hattól nyolcig, a Café Miróban előadás- és vitasorozatot rendez a Habeas Corpus Munkacsoport tudományos és közéleti egyesület a kanadai nagykövetség támogatásával. A vitaestek jövő tavasszal folytatódnak; a mostani témák:

nov. 13.: Fridli Judit: Közegészségügyi érdek és személyiségi jogok az AIDS kérdésében

nov. 20.: Braun Róbert és Halmai Gábor beszélgetése: Faj, nem, család, rend

nov. 27.: Társadalmi vagy individuális probléma-e a dohányzás? Vita Kolláth Györggyel, a nem dohányzók védelmét célzó törvénytervezet készítőjével

dec. 4.: Kósa Eszter, Sükösd Miklós: Test és szexualitás Japánban.

Hyde Park, Budapest Csütörtök délutánonként, 18.30-kor, alkalmanként két-két iskolaműhely bemutatkozásával folytatódik a Nyitott Pedagógiai Műhely Hyde Park című programja, legközelebb, november 7-én a Gyermekek Háza és a Jena Plan, november 21-én a Komprehenzív iskola és a Közgazdasági Politechnikum számol be arról, mit hogyan. A további program: dec. 5.: Magyar British International School és Habakukk ált. isk.; jan. 16.: Logos ált. isk. és Városmajori gimn.; jan. 30.: Autizmus Kutatócsoport. A találkozók helye: 1011 Bp., Corvin tér 8. Bővebb információ: 160-8290, 319-0764.

Shakespeare, első kiadás A Sotheby´s New York-i árverésén 250 ezer dollárért kelt el Shakespeare drámáinak első gyűjteményes kötete, amelyet 1623-ban adtak ki Angliában.

O. J.: majdnem live Egy Los Angeles-i kábeltévé minden este előfizetői szobájába varázsolja az O. J. Simpson ellen folyó polgári pert, amelyet pedig a tavalyi büntetőeljárással ellentétben nem közvetíthet élőben a televízió. Az E! Entertainment Television majdnem tökéletes megoldást talált: a tárgyalási napokon általában este tíz körül elkészülő hivatalos jegyzőkönyvet azonnal kezelésbe veszik, kiválasztják a legizgalmasabb részeket, a stáb azon tagjai, akik jelen voltak a tárgyalóteremben, beleírják, ki, mikor, milyen gesztusokat tett, s az így rohammunkával elkészült forgatókönyv alapján, az ügy szereplőire nagyon hasonlító színészek másnap egyórás bírósági drámát kerekítenek a Santa Monica-i tárgyalóteremre tökéletesen hasonlító díszletben, súgógép segítségével, természetesen.

Bajorok kontra szcientológusok Elsőként Bajorországban hoztak rendeletet arról, hogy novembertől kezdve minden helyi vagy tartományi közszolgálati állásra jelentkezőnek nyilatkoznia kell, van-e kapcsolata a Szcientológia Egyházzal, amelyet a német hatóságok szerint nem annyira vallási, mint inkább gazdasági, uralmi célok vezetnek. A Kohl kancellár vezette CDU egész Németországban szeretné a közszolgálaton kívül tudni a Szcientológia Egyház híveit. A szcientológusok természetesen diszkriminatívnak, sőt a náci zsidótörvényekhez hasonlatosnak tartják a bajor rendelkezést.

Sting Vietnamban Sting az első igazán nagy, külföldi popsztár, aki Vietnamban fellépett: Ho Si Minh-város kosárlabda-stadionjában adott koncertjét négyezren nézték meg, közöttük - a nagyon magas jegyár miatt - rengeteg külföldi.

Tilos Maraton November 11-17. között, a szokásos időben és helyen (este tíztől reggel tízig, FM 98.00) Magyarországon szokatlan pénzszerzési akcióba vág a Tilos Rádió: Adj, hogy adhassunk jelszóval hallgatóikat egyfolytában arra próbálják meg rávenni, hogy adományaikkal támogassák a nonprofit rádióadót, melynek munkatársai ugyan ingyen dolgoznak, de amit csinálnak, az pénzbe van. Az angol szakzsargonban fundraising marathonnak nevezett kampány általános célja, hogy demonstrálja, végül is "erről szól" a közösségi rádiózás - a közösségről, amely csinálja, és a közösségről, amely hallgatja -, konkrétan pedig olyasmikről, mint egy, a mainál erősebb antenna felszerelése vagy a máshol még mindig nemigen hallható, legfrissebb zenék beszerzése. Ide mehet a pénz: Mezőbank Rt. 11613008-00143300-13000005.

Kaspar Hauser: opera Karlsruhében volt az ősbemutatója Roger Matscheizik Ach, diese Wege sind dunkel (Ah, sötétek ezek az utak) című operájának; a Werner Herzog filmjéből ismert Kaspar Hauserről szóló dalmű librettóját Jürg Amann írta.

Filmes világtalálkozó A magyar film születésének századik évfordulóját ünneplő ország állami kitüntetésekkel hálálta meg a Magyar Filmesek Világtalálkozójára Budapestre érkezett, magyar származású - vagy jelentős magyar produkciókban közreműködött külföldi - filmművészeknek és producereknek, hogy sikereikkel hazánk hírét is öregbítették. Ezzel egy időben az európai kulturális miniszterek a kontinens filmgyártása és -terjesztése fellendítésének fontosságáról tanácskoztak Budapesten. Részt vett a megbeszéléseken Jack Valenti, az ügyben "mumusként" érintett Amerikai Mozgókép Szövetség elnöke is, aki több interjúban is hangsúlyozta: az ezeréves magyar kultúrának nem kell tartania attól, hogy idehaza kiszoríthatná egy külföldről, például Amerikából jövő kultúra. Képünkön Jack Valenti köszönti Tony Curtist a Corvin moziban; a hölgy Curtisszel érkezett.

Cyberia

Wired: a 2. visszalépés A kedvezőtlen piaci helyzetre hivatkozva május 30. után immár másodszor is elhalasztották a Wired magazint és annak online változatát, a HotWired című hálózati lapot jegyző Wired Ventures nyilvános részvénykibocsátását, melynek során 4,75 millió darab részvényt akartak eladni 12-14 dollárjával. A San Franciscó-i cég tőzsdére merészkedését tavasszal is, most is sok kritika érte, mert az ajánlattevők úgymond többnek (reménybeli Internet-vállalkozásnak) állították be a Wired Venturest, nem annak, ami: magazinkiadónak, amely ráadásul (bár ezt nem titkolták) az idei első félévben 34 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, s gazdálkodásának nyereségessé fordulását csak 1999-re tervezi.

Virtuális Vegas Óriási potenciált jósolnak az internetes szerencsejáték-biznisznek, miközben a hatóságok attól tartanak, hogy sem ellenőrizni, sem adóztatni nem tudják az ily módon zajló fogadásokat. A statisztika szerint az amerikaiak tavaly 550 milliárd dollárt költöttek hagyományos szerencsejátékokra, az ezzel foglalkozó cégek jövedelme meghaladta a 44 milliárd dollárt - ha ennek csak egy kis szeletét is el tudják hódítani az internetes cégek, már akkor is nagyot haraptak a tortából. A dolog még rendezetlen: Minnesota állam például már perbe fogta az állam szerint illegális, de magát legális sportfogadási cégnek nevező, Las Vegas-i Granite Gate Recordst. A Virtual Vegas nevű cég óvatosabb: (egyelőre) ingyen és szimpla komputerjátékként kínálja szolgáltatásait.

Írható CD 1997 elején kerül piacra az öt high-tech óriás (Sony, Philips, Hewlett-Packard, Mitsubishi Chemical, Ricoh) által kifejlesztett új, írható CD-technológia, a CD-RW: a meghajtó ára ezer dollár lesz, a legújabb személyi számítógépeket fel is szerelik vele, az írható CD pedig körülbelül 25 dollárba kerül majd. Kompatibilis lesz a CD-ROM-olvasókkal, s négyszázötvenszer annyi adat fér rá, mint egy 3,5 inches floppyra.

Letiltott U2-site Az iNteRNeTTo értesülése szerint a Magyar PolyGram kérésére a DataNet letiltotta egy U2-rajongó felhasználójának internetes kiadványáról a zenekar két olyan hangfelvételét, amely csak a közeljövőben megjelenő lemezen lesz hallható. A két, egyelőre nem publikus hangfile-t a DataNet a felhasználóval egyeztetve tiltotta le, arra hivatkozva, hogy szerződésükben az ügyfél aláírta: szerzői joggal védett művek terjesztésére nem használhat internetes kiadványt. Ez a két szám ilyen volt - ám mire közbelépett a DataNet keze, 1600-an letöltötték a számokat, amelyek lapzártakor még elérhetők voltak például a http://www.panix.com/"henryw/new/u2/ címről.

MSZP a hálón Rálépett a hálózatra a Magyar Szocialista Párt is: egy kattintás a http://www.enet.hu/mszp/ címre, és megmozdul a vörös szegfű, feléled a párttörténet, beköszönnek a parlamenti képviselők, s előjön a legutóbbi Internacionálén elhangzott Horn-beszéd.

Figyelmébe ajánljuk