Kulturális hírek

  • 1996. december 5.

Belpol

New York belülnézetből Ezzel a címmel állította ki New York-i fotóit Göbölyös Luca a Liget Galériában. Megtekinthetők december 20-ig.Beatles-fotófilm Miközben a lemezipari statisztikák szerint a Beatles idén mindenki másnál több lemezt adott el (kétszer annyit például, mint az Oasis), összesen 20 millió példányt, és még nincs karácsony - a régi számok eddig ki nem adott verzióit tartalmazó Anthology sorozat hatására az eredeti albumok is újra megindultak -, Paul McCartney felesége, Linda bradfordi fotókiállításának megnyitója alkalmából bejelentették: Linda azon dolgozik, hogy mindeddig nem publikált négyezer Beatles-fotójából a számítógépes technika segítségével mozgófilmet varázsoljanak.Ludwig Múzeum, Peking Herzog német és Csiang Cö-min kínai államfő jelenlétében a pekingi Nemzeti Képzőművészeti Múzeum önálló részeként megnyílt a Ludwig Múzeum.
Az idén elhunyt német műgyűjtő, Peter Ludwig és felesége, Irene 82 kortárs művész 89 alkotását ajándékozta a Kínai Népköztársaságnak, többek között Jasper Johns, David Hockney, Roy Lichtenstein, Gerhard Richter fontos műveit, Andy Warhol portréját Peter Ludwigról, Picasso kilencvenéves korában készült négy munkáját, valamint az utóbbi évtizedek kelet-európai - közte NDK és szovjet - képzőművészetét reprezentáló műveket.

Francia szcientológusok: ítélet A lyoni bíróság másfél évi letöltendő és ugyanennyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a francia szcientológiai egyház egykori vezetőjét: Jean-Jacques Maziert szándék nélküli emberölés tettében találták vétkesnek. Az ítélet szerint a 31 éves Patrice Vic 1988-ban azért vetette ki magát lakása ablakán, mert nagy összeggel - egy "megtisztulási kurzus" díjával - tartozott a szcientológiai egyháznak. Noha az ügyész csak háromévi felfüggesztett börtönt kért, ennél sokkal súlyosabb büntetést szabtak ki rá (s több mint tíz társát is elítélték). A szcientológiai egyház szóvivője szerint ez a "politikai perben" született "politikai ítélet" a vallásszabadság megcsúfolása. A két hónapig tartó perre több mint ötévi nyomozás után került sor. A világszerte nyolcmillió, Franciaországban 40 ezer taggal rendelkező egyház dolgait Svájcban, Hollandiában és Belgiumban is vizsgálják, tagjait Németországban igyekeznek távol tartani a közhivataloktól - bírálói szerint a szcientológiai egyházat inkább az anyagiak érdeklik, mint az, hogy híveinek lelki támaszt nyújtson.

Eurimage-támogatás Forgalmazási támogatások - Bertrand Blier: Az én pasim; Eric Rohmer: Párizsi randevú (Budapest Film); Jean-Marie Poiré: Les anges gardiens (még nem végleges magyar cím: Az őrangyalok); Bernardo Bertolucci: Lopott szépség (MOKÉP) - mellett egy magyar film is bekerült az Eurimages, az Európai Unió filmalapja legutóbbi strasbourgi ülésén gyártási támogatásban részesített európai koprodukciók közé: Can Togay Egy tél az isten háta mögött című munkája 800 ezer francia frankot kap. A gyártó Magic Media tájékoztatása szerint az ötvenes években játszódó, "családi mozinak" szánt filmet jövőre kezdik forgatni francia és belga partnerekkel. Magyarország egyébként évente 1,3 millió frank Eurimages-tagdíjat fizet, idén eddig gyártásra 17,36 millió, forgalmazásra 256 ezer frank, azaz összesen 540 millió forint támogatást kapott.

Dublőz a Nobel-díjasnak A Super Express című lengyel bulvárlap hasonmásversenyt hirdetett, miután az idei Nobel-díjas költő, Wislawa Szymborska egy interjúban azt mondta, jó lenne, ha a nyilvános szereplések terhét egy dublőz levenné a válláról. A beküldött fotók alapján összeálló mezőnyből egy karácsonyi tévéműsorban választják ki a győztest.

Gyász A Comore-szigeteknél tengerbe zuhant, eltérített etióp repülőgépen - amelyen Annus Antal nagykövet életét vesztette - meghalt Mohamed Amin kenyai fotográfus is: több mint tíz évvel ezelőtt az ő felvételei hívták fel a világ figyelmét az etiópiai éhínségre. 53 éves volt.

88 éves korában meghalt Virgina Cherrill amerikai színésznő, aki Charlie Chaplin 1931-es némafilmjében, a Nagyvárosi fényekben a vak virágáruslányt alakította.

74 éves korában elhunyt Maria Casarés francia színésznő, az egy hónappal ezelőtt meghalt Marcel Carné Szerelmek városa (1946) és Jean Cocteau Orfeusz (1950) című filmjének főszereplője.

Víg: Svejk és Faust A Debreceni Csokonai Színházban ötven előadást megért Svejket, Spiró György átdolgozásában, Marton László igazgató felkérésére a Vígszínházban is megrendezte Pinczés István; főszerepben Kern András, premier december 8-án. A Víg kamaratermének számító Házi Színpadon december 17-én mutatják be a faust.doc című előadást; a világirodalom Faust-legenda-feldolgozásaiból - Goethéét is beleértve - rendezte Zsótér Sándor, a címszereplő Gálffi László.

Szuperkoncert: + 50 milkó A nyári Szuperkoncert (MaNcs, július 18., augusztus 8.), azaz a José Carreras, Placido Domingo, Diana Ross és Rost Andrea budapesti fellépésének mérlegét ellenőrző revizori vizsgálat lezárulása (MaNcs, október 11.) után újabb, az eddig ismert, vissza nem térítendő 180 millió forinton fölüli állami támogatás ténye került napvilágra: az Ipari és Kereskedelmi (ma már Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi) Minisztérium turizmus főosztálya 50 millió forinttal dobta meg a Jumbo Turistik nevű bécsi utazási irodát a koncert külföldi jegyeladásának támogatása céljából. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre - hogy vajon más alkalommal is kapott-e támogatást a minisztériumtól ez a cég, illetve hogy van-e valamilyen tulajdonlási kapcsolat közte és a koncertet szervező Ostermann Formula 1 Kft. között - lapzártakor nem tudott választ adni az IKIM: épp a hivatalos sajtóközlemény megfogalmazásával foglalkoztak.

Deep Forest Világ körüli turnéját a budapesti Körcsarnokban fejezte be a világzenei kategóriában az év elején Grammy-díjjal jutalmazott Deep Forest. A francia Michel Sanchez és Eric Mouquet vezette nemzetközi társaságban afrikai és bolgár muzsikusok mellett természetesen színpadra lépett Sebestyén Márta is, akinek éneke a Deep Forest világszerte bestsellernek számító, Boheme című albumán hallható. (A zenészekkel készített interjúink: MaNcs, 1995. november 16.)

Fluxus Fluxus Németországban 1962-1994 címmel megnyílt a Műcsarnok idei utolsó nagyszabású kiállítása. A németországi fluxus-mozgalom közvetlen előzményeinek John Cage amerikai zeneszerző német fellépéseit és előadásait tartják, a kezdetként számon tartott fesztivált pedig a litván származású George Maciunas szervezte 1962-ben, Wiesbadenben. Az ezután kibontakozó művészeti irányzat született német képviselői - mint Joseph Beuys, Dieter Roth vagy Ludwig Gosewitz - mellett számos, Németországban is dolgozó külföldi - mint az amerikai George Brecht, a francia Ben Vautier, a cseh Milan Knizak, a koreai Nam June Paik, a japán Takako Saito, a román Daniel Spoerri és a magyar Tót Endre - munkáit gyűjtötte össze és utaztatja az Institut für Auslandsbeziehungen, a Goethe Intézethez vagy a DAAD-hoz hasonlóan független, de a német külügyminisztérium megbízásából tevékenykedő intézmény. A Budapest előtt Isztambulban, Vilniusban és Varsóban járt, innen pedig Ljubljanába és Brnóba utazó, egyszer talán majd egy múzeumban állandó helyet kapó kiállítás koncepciójának kidolgozója, René Block a Narancs kérdésére, hogy vajon csak az anyag összegyűjtésének befejeztét jelöli-e az 1992-es dátum vagy netán magának a mozgalomnak a végét is, azt válaszolta: tény, sok minden megváltozott, az a bizonyos szikra, vibrálás a 60-as évekre volt jellemző, és sok művész, akinek itt kiállították műveit, meghalt már, aki viszont él, az dolgozik is, a fluxus hatása pedig érezhető a mail art, a koncept, a minimal art, a performance és a videóművészet alakulásában. A január 5-ig nyitva tartó kiállításhoz kapcsolódva december 4-én és 11-én 18 órától a Törley Teremben, szerdán és pénteken 14-18 óra között pedig az Artpool Művészetkutató Központban vetítenek videókat, többek között John Cage és Yoko Ono munkáit. (Képünkön Nam June Paik műve.)

Független Film A hét végén a Fonóban rendezett 28. Budapesti Független Film- és Videószemle fődíját Iván és Igor Buharov Da szvidányija, mama! című alkotása nyerte. Második: Kiss Rozina-Szincsok Gabriella-Zöld László: Nemek és nemek; harmadik: Nagy Kata-Nyíri Gyöngyvér-Hafner Zoltán-Lovasi Zoltán-Petrikó István-Vancsó Zoltán: Virrasztás (ez nyerte a legjobb operatőri díjat is); különdíj (úgy is mint az első magyar amatőr horrorfilm): Bernáth Zsolt-Juhász Pál: Legyen világosság; legjobb kísérleti dokumentumfilm: Varga Andrea-Grigoriu Mihail: Ros Hasane 5702; legjobb kísérleti film: Fiath András: Tranzit; legjobb független tévé: KVB TV. (A fesztiválról bővebben a Biciklitolvaj mellékletben.)

Kína kontra Disney Kína figyelmeztette a Walt Disney Companyt, baj lesz, ha részt vesz az emigrációban élő dalai lámáról szóló Martin Scorsese-film gyártásában, befellegzik a Disney-termékek - filmek, Miki egerek stb. - hatalmas kínai piacának. A Disney erre közleményben tudatta, semmi köze a készülő produkcióhoz.

Kanu: Nr 1 Miközben életmentő szívműtétéből lábadozik, Afrika idei legjobb labdarúgójának választották Nwankwo Kanut: röviddel azután, hogy 2 millió dollárért (és évi 750 ezer dolláros fizetésért) három évre az Ajax Amsterdamtól a milánói Interhez került a nigériai válogatottat Atlantában olimpiai aranyhoz segítő 20 éves csatár, az orvosok megállapították, hogy olyan betegségben szenved, amely profi pályafutása végét jelentheti (bal szívkamrájának egyik billentyűjét kellett operálni). Emiatt vita kerekedett az Ajax és az Inter között: a hollandok állítják, nem tudtak a játékos bajáról, az olaszok viszont nehezen hiszik, hogy Kanu pár hónapja még makkegészséges lett volna.

Gromek: pesti nyitány Két évvel azután, hogy Győrben megkezdte működését a Gromek Fotógaléria, a Magyar utca 26. alatt megnyílt a cég budapesti galériája is (győri állandó kiállítóhelyük a RAS Galériahajó volt, fővárosi tárlataikat eddig a Galéria 11-ben tartották). A budapesti Gromek első, Önarckép című csoportos kiállítása december 7-ig tekinthető meg.

Fa Nándor feladta Harmadszor is visszafordult és ezzel végleg feladta a Vendée Globe föld körüli vitorlásversenyt Fa Nándor: a tőkesúly meghibásodása, majd a panamai teherhajóval történt ütközés után újra nekivágott, ezúttal azonban hajója elektromos rendszerének meghibásodása miatt kényszerült visszatérni a franciaországi Les Sables d´Olonne kikötőjébe.

Cyberia

Weben a Lexis-Nexis A jövő évtől a World Wide Weben is megjelenik a Lexis-Nexis, jelentették be a világ legnagyobb jogi és média-adatbázisának tulajdonosai, a brit-holland Reed Elsevier PLC képviselői.

USA: titkosítás-liberalizáció Clinton elnök aláírta a titkosító szoftverek exportját liberalizáló, valószínűleg még idén életbe lépő rendeletet, melynek célja, hogy versenyképesebbé tegye az amerikai cégeket a nemzetközi piacokon, mert azok a jelenleg érvényes szabályozás értelmében csak egyszerűbb titkosító szoftvereket exportálhatnak. A jövőben értékesíthetnek majd komolyabbakat is, ha megadják a kormányzatnak a "tolvajkulcsot", amellyel minden titkosított állomány feltörhető.

Office97 Jövőre 15-20 százalékos bevételnövekedést vár a Microsoft a hamarosan piacra kerülő Office97-től, amely a program előző verziójánál, egyebek között, tökéletesebb Internet-kompatibilitást és a felhasználó dokumentumainak rendben tartására szolgáló komponenst ígér.

EU-kampány Többnyelvű Internet-kampányba kezdett az Európai Unió, hogy a térség 370 millió polgárának figyelmét az egységes piac által nyújtott új lehetőségekről szóló információkat hordozó új médiumra irányítsa. A cím, ahonnan mindez bővebben kiderül: http://citizens.eu.int.

Weben a Munkáspárt WWW proletárjai csatlakozzatok - idézi az iNteRNeTTo a Munkáspárt internetes kiadványának jelszavát. A pártot és vezetőit bemutató információk mellett megtalálható itt a Com.Inter.Net című hálózati újság is. Aki a http://www.elender.hu/munkaspart/ címre téved, egyúttal népszavazhat is Magyarország NATO-tagságáról, lapzártáig már több mint százan nyilvánítottak véleményt.

Weben a BM Elkészült a Belügyminisztérium internetes kiadványa magyarul és angolul beszélőknek, benne közhasznú információk, BM-közlemények, kivonatok a belügyi sajtóból. A cím: http://www.bm.hu/.

Internetes telefontarifák Nem a fővárosi internetezőktől akar többletbevételhez jutni a Matáv, hanem a vidéki piacot szeretné bővíteni - nyilatkozta az iNteRNeTTónak Geréb János, a MatávNet termékmenedzsere a tervezett, egész országban egységes internetes telefondíjszabás bevezetésével kapcsolatban. Az új szolgáltatás árát még nem döntötték el, tehát egyelőre nyitott kérdés, hogy a nappali 300 Ft/óra vagy az éjszakai 45 Ft/óra tarifához kerül-e közelebb. Túl sok idő már nincs, az új díjszabás várhatóan januárban, a MatávNet hivatalos elindításával egy időben lép életbe.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.