Kulturális hírek

  • 1996. december 19.

Belpol

Filmhíradó Dokumentumfilmet forgat Nadine Gordimer: a Nobel-díjas dél-afrikai írónő a közelmúltban átélt történelmi változásokról, a múltról és az elképzelt jövőről faggatja riportalanyait, Johannesburgban Gcina Mhlope író-színésznőt, Ntutho Matlana apartheidellenes forradalmárból lett gazdaságpolitikust és Mongane Wally Serote írót-parlamenti képviselőt, Berlinben pedig az egykori NDK és NSZK idősebb írónemzedékéhez tartozó Christa Wolfot és Günter Grasst, az exkeleti fiatal írókat képviselő Thomas Brussigot és Josef Kleihues építészt, akinek legutóbbi munkája a berlini Hamburger pályaudvar kortárs művészeti múzeummá alakítása volt. A film operatőre Nadine Gordimer New Yorkban élő fia.Az év végi hajrát futó amerikai filmpiac két legfrissebb slágere a Space Jam és a 101 kiskutya: előbbiben a Michael Jordan kosárzsenije mellé rendelt komputeranimációk három hét alatt 68 millió dollárt hoztak, utóbbiban az igazi kutyák és sztárok, mindenekelőtt a Szörnyella de Frászként gonoszkodó Glenn Close révén életre keltett rajzfilmfigurák öt nap alatt 46 millió dollárt.1997.
július 1-jén - egy nappal azután, hogy Hongkongban a népi Kína lobogója kúszik fel a brit helyébe - lesz a világpremierje a kínai filmgyártás talán legnagyszabásúbb produkciójának: a 73 éves Xie Jin, aki eddig leginkább a hatalommal nem konfrontálódó filmekkel szórakoztatta a népet, most 10 millió dolláros költségvetéssel viszi vászonra a brit birodalom elleni ópiumháború, a kínai történelem 150 évvel ezelőtti gyászos eseményeit.

Atom Egoyan megkezdte új filmje forgatását Torontóban. Andras Hamori és Robert Lantos cége, az Alliance gyártja a Russel Banks regényéből írott kisvárosi krimit, melynek címe: The Sweet Hereafter. A főszerepben Ian Holm.

Spanyol művészet Madridban és Bilbaóban kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeum spanyol festményeiből, cserébe pedig Budapesten állítottak ki harmincegy képet a Bilbaói Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből, amelyek a spanyol festészet fejlődését reprezentálják a 16. és a 20. század között. A március 16-ig itt látható művek között szerepelnek mások mellett El Greco és Zurbarán, Murillo és Goya képei, valamint a budapesti kollekcióból hiányzó spanyol csendéletfestészet néhány remeke. (Képünkön El Greco alkotása.)

Múzeumavatás Szombaton a Budavári Palota A épületében megnyílt a Kortárs Művészeti Múzeum, amelynek alapításáról még februárban döntött a kormány. A múzeum kollekciójának alapját a budapesti Ludwig-gyűjtemény adja, amit hazai művészek alkotásaival egészítettek ki - közülük némelyeket az elmúlt hónap során szponzorok vásároltak meg a múzeum számára, másokat a Művelődési és Közoktatási Minisztérium.

Új Nagy Orosz Utoljára Brezsnyev idején frissítették fel a Nagy Szovjet Enciklopédia adatait - most van rá remény, hogy ez az ideológiailag erős kiadvány a következő három év során végképp átadja helyét egy modern orosz nagylexikonnak, melyet a Soros Alapítvány és a P. F. Collier kiadó jelentetne meg. Az Encyclopedia Britannica már 1990-ben nekilátott egy tizenöt kötetes lexikonnak, orosz szerzőkkel és szerkesztőkkel, de két kötet után kihátrált, mert a kis moszkvai kiadó, amellyel szövetkezett, 1991 után már nem kapott állami támogatást. Két évvel később egy Kaliforniában tanító orosz emigráns céget alapított a munka folytatására. Miután kifutott a pénzből, segítségül hívta a Soros Alapítvány moszkvai ágát, amely azonban az elektronikus jogok megosztásáról vitába keveredett az Encyclopedia Britannicával. Ezek után szállt be az üzletbe a Collier, s folytatja a Nagy Orosz Enciklopédia kiadását, amelynek Oroszországra szóló elektronikus jogai végül a Soroshoz kerültek.

Picasso Múzeum, Malaga Párizs és Barcelona után a festő szülővárosában, Malagában is lesz Picasso Múzeum, miután hosszas tárgyalássorozatot követően Christina Ruiz Picasso, a művész menye Andalúzia tartománynak ajándékozott 138 művet. A Picasso valamennyi korszakát képviselő festmények, grafikák és szobrok a 16. században épült Buenavista palotában kapnak majd helyet. 1999 végére tervezik az épület átalakítását és a múzeum megnyitását, a Szépművészeti Múzeum pedig, amelynek helyére a Picasso Múzeum kerül, a San Augustin palotába költözik át.

Tom Wolfe új műve Akárcsak legutóbbi regényét, a Hiúságok máglyáját - melynek folytatásos közlését 1984-ben kezdte meg a Rolling Stone magazin -, legújabb fikciós művét is részletekben, a Rolling Stone hasábjain kezdte közölni Tom Wolfe: az Ambush At Fort Bragg (Rajtaütés Fort Braggnél) első két fejezetét az író állítása szerint a lap alapító főszerkesztője, a Hiúságok máglyája és Az igazak című Wolfe-könyv munkáiban is közreműködő Jann Wenner úgy tudta kipréselni belőle határidőre, hogy pisztolyt nyomott a homlokához.

Új Pynchon Új regényen dolgozik Thomas Pynchon - jelentette a Newsweek 18, nem tévedés, tizennyolc évvel ezelőtt. Most, úgy hírlik, elkészült vele, kiadója, Henry Holt be is jelentette: ha minden jól megy, jövő áprilisban megjelenik. A rejtőzködő természetű - interjút nem adó, magát fotózni nem hagyó - amerikai író könyvének címe (Mason & Dixon) arra a határvonalra utal, amely a függetlenségi háború idején elválasztotta egymástól Pennsylvania és Maryland államot.

Magyar Panoptikum Ezzel a címmel gyűjtötte kötetbe 1988-1996 közötti politikai publicisztikáját Bozóki András, a Magyar Narancs egyik alapítója, 1992-1996 között főmunkatársa. A Kávé Kiadó által gondozott és a Századvég Politikai Iskola támogatásával készült könyvben olvasható írások zöme a MaNcsban jelent meg eredetileg, de találhatók cikkek a Világból, a Kritikából, a Heti Világgazdaságból, a Mozgó Világból, a Nappali házból, a Magyar Hírlapból, a Magyar Nemzetből és a Népszabadságból is.

Hízik a Penguin Tovább nő a világ negyedik legnagyobb könyvkiadójának számító Penguin: a tavaly 369 millió fontnyi könyvforgalmat produkáló brit cég Londonban bejelentette, 333 millió fontért megvásárolják a szintén igen jó nevű amerikai Putnam Berkley kiadói csoportot. Ily módon közös fedél alá kerül a bestsellerben kifejezetten erős Putnam és a szépirodalomban erős Penguin katalógusa (azért a Penguin sincs híján bestsellereknek, itt publikál például Stephen King). A Penguin egyébként a Pearson PLC nevű holdinghoz tartozik, akárcsak az Economist és a Financial Times című gazdasági lapok vagy Madame Tussaud panoptikuma.

Díj Kemeneczky Judit és Vasadi Péter költők vehették át az idei Füst Milán-díjat a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban.

Xtabay Ezzel a címmel mutatta be legújabb koreográfiáját Bozsik Yvette a Petőfi Csarnokban, partnere ezúttal Vati Tamás volt. Xtabay, az inka szűz legendája egyebek között Yma Sumac autentikus perui folkénekére és az African Headcharge ritmusaira elevenedik meg.

Budapesten Rutger Hauer Magyarországon forgat Rutger Hauer holland-amerikai színész, akit elsősorban az 1982-es Szárnyas fejvadász című Ridley Scott-film Nexus 6 nevű replikánsának szerepéből ismernek a nézők. Az amerikás magyar Takács Tamás Red Line című, Moszkvában játszódó akciófilmjében dolgozik. Hauer december 14-én, szombat este a VIII. kerületi önkormányzat által bezárásra ítélt Cirko-gejzír moziban közönségtalálkozón vett részt, ahol Iványi Marcell és Vágvölgyi András beszélgettek vele, majd levetítették Ermano Olmi A szent iszákos legendája című 1988-as filmjét. (MaNcs-interjú a következő Biciklitolvajban.)

Cenzúrázatlan Anna Frank Jövő februárban, Londonban, a Viking kiadó gondozásában megjelenik Anna Frank naplójának csonkítatlan változata: a Bergen-Belsenben elpusztult Anna Frank most 71 éves kuzinja, Buddy Elias kezdeményezésére lát majd napvilágot a teljes szöveg, amelyből a lány 1980-ban elhunyt apja, Otto Frank annak idején "morális okokból" kihagyott egyes részeket, melyekben Anna saját pubertáskori változásairól ír, vagy kritikus megjegyzésekkel illeti szüleit. Az Anna Frank naplója eddig világszerte 25 millió példányban kelt el.

Heine: 200 Jövőre lesz Heinrich Heine születésének kétszázadik évfordulója. Az ünnepségeken - melyek fővédnöke Roman Herzog német és Jacques Chirac francia elnök - békésen megosztozik a költő szülővárosa, Düsseldorf, illetve Párizs, ahol huszonöt emigráns év után, 1856-ban meghalt. 1997. február 16-án kezdődnek az évfordulós rendezvények, májusban Düsseldorfban nyílik róla kiállítás, amely aztán Párizsba utazik, s ugyancsak májusban rendeznek Heine-konferenciát a német városban.

Cyberia

AOL Europe: terjeszkedés A legnagyobb amerikai online-szolgáltató, az America Online (AOL) és a német Bertelsmann konszern által alakított vegyes vállalat, az AOL Europe szóvivője bejelentette: tevékenységi körüket kiterjesztik Ausztria, Svájc és Svédország területére is, AOL Germany néven pedig vegyes vállalatot hoznak létre a másik német médiaóriás Axel Springer csoporttal. A Springer 10 százalékkal részesedik a közös cégben, lapjai pedig természetesen ezen keresztül jelennek meg a hálón. Az AOL Europe egyéves működése során több mint 300 ezer előfizetőre tett szert.

Elektronikus Könyvtár: gyarapodás Az iNteRNeTTo hétről hétre közli, mely művekkel bővült éppen a Magyar Elektronikus Könyvtár. Aki elmélyedne az egyre hosszabb tartalomjegyzékben, ezen a címen teheti meg: gopher://gopher.mek.iif.hu/hh/porta/.

Szűz a weben Mexikóváros püspöke szentelte fel azt a kiadványt, amelynek segítségével a Guadalupe-i Szűz immár a hálózaton keresztül is óvja a híveket. Meg lehet nézni: http://spin.com.mx/msalazar/lupe.html.

WWW-filmipar A Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió olyan szappanoperák gyártására készül, amelyek csak a World Wide Weben lesznek láthatók.

A Hollywood Stock Exchange online tőzsdejátékot üzemeltető cég a weben keresztül keres befektetőket készülő filmprodukciójához.

A Time Warner bejelentette: néhány nagyjátékfilmet megjelentet DVD- (digital video disc) lemezen.

Microsoft-figyelmeztetés Becslései szerint 1996-ban egymilliárd dollár bevételtől esett el Európában a szoftverkalózok tevékenysége miatt a Microsoft. Ennek az adatnak a birtokában a cég figyelmeztette Európát, ha sikerülne visszaszorítani a nagyarányú illegális szoftverhasználatot, sokkal több munkahelyet tudna létesíteni az öreg kontinensen.

Magyar.Net Az Interneten már megjelent - az utcán csak jövőre, talán februárban lesz kapható - a Magyar.Net című havilap, amelynek papiros-próbaszáma az októberi Metafórum konferenciára készült el. A cím: http://www.magyarnet.com/.

Internet.galaxis ´97 A Szépművészeti Múzeumban február 27-től egy héten át rendezik meg - immár második alkalommal - az Internet.galaxis című kiállítást, ahol 1500 négyzetméteren, elsősorban a tartalom és a művészetek szempontjából igyekeznek közelebb hozni az érdeklődők számára az Internetet - adta hírül az iNteRNeTTo. Él a virtuális cím is: http://www.inf.bme.hu/internet.galaxis/.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.