Kulturális hírek

  • 1997. január 16.

Belpol

Magyar grafikus, japán díj "E betűtípus csupa rend és tisztaság; figyelembe véve tervezője nyugati hátterét, nem győzöm csodálni, hogy képes volt létrehozni ezt a kanji-betűt" - egyebek közt így indokolta döntését Yoshiaki Morisawa, a nevét viselő nyomda- és betűipari vállalat elnöke, aki cége nemzetközi betűtervezési pályázatának különdíját, a Morisawa-díjat Szőnyei Györgynek ítélte Möbius nevű, új betűtípusáért.A Morisawa Company 1996-ban immár ötödik alkalommal meghirdetett pályázatára minden korábbinál több, összesen 541 új betűtípust nyújtottak be, 231-et a japán kanji-írásjelek, 310-et a latin betűk kategóriájában. A győztes terveket tartalmazó katalógus a napokban érkezett Budapestre - ebből kiderül: zömmel japánok pályáztak, de összesen 27 ország grafikusai vettek részt a versenyben.
A kanji kategóriában Szőnyei György volt az egyetlen nem ázsiai díjazott, az arany- és ezüstérmet japánok kapták (Yutaka Satoh, illetve Yasushi Saikusha), harmadik helyen a kínai Zhu Zhi Wei végzett, s a zsűri által dicséretben részesített tervezők közé is kizárólag japán, kínai és hongkongi került. A latin betűk kategóriáját a francia Jalleau Franck nyerte az angol Timothy Donaldson és az amerikai Jonathan Hoefler előtt.

A héttagú zsűriben a Morisawa cég elnöke és neves japán grafikusok mellett részt vett Matthew Carter Amerikában élő brit betűtervező és Fred Brady, a pályázatot szponzoráló Adobe Systems újbetűtípus-fejlesztési igazgatója. (Képünkön néhány írásjel abból a százból, amit a kanji kategóriában a magyar grafikusművésznek is meg kellett terveznie - az egy, folyamatos vonalra épülő betűtípus elnevezése az önmagába visszatérő Möbius-szalagra utal.)

Grammy-előzetes Február 23-án, a New York-i Madison Square Gardenben lesz az idei Grammy-díjak átadása, de a jelöltek névsorát már nyilvánosságra hozták: Kenneth (Babyface) Edwards zeneszerző és producer beállította Michael Jackson 1983-as rekordját, ugyanúgy 12 kategóriában jelölték. Hét kategóriában érdekelt a Smashing Pumpkins (zenekari portré: Narancsfül, 1996. november 21.), ötben Tracy Chapman és Vince Gill.

A Nap alatt Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg pénteken a Napház (Khamorro) kisebbségi klubmozit és "kulturális intézményt" a volt Nap mozi épületében, a VIII. kerületi Népszínház u. 31. alatt. A Fővárosi Önkormányzat által finanszírozott, a cigány kultúra bemutatásával foglalkozó Napház két éve működik - eddig nem volt saját otthona. Az épület ünnepélyes átadása után három nappal, hétfőn viszont új igazgató kinevezéséről döntött a fővárosi önkormányzat kisebbségi bizottsága: Csemer Géza helyett Kathy Horváth Lajos lett az. A Napházat két éve vezető Csemer ellen a Fővárosi Roma Kisebbségi Önkormányzat emelt vétót, a pályázatot immár nem is ő, hanem a magát Gellért Kis Gábor szocialista politikus tanácsadójának nevező Kathy Horváth hegedűművész nyerte. Az ő neve tavaly már mint lehetséges "roma kormánybiztos"-é is felmerült.

Gyász 87 éves korában elhunyt Végh Sándor hegedűs, karmester, zenepedagógus, aki Bartók- és Mozart-interpretációi révén a külföldön is leginkább elismert magyar muzsikusok egyike volt. Kolozsváron született, a budapesti Zeneakadémián többek között Weiner Leónál tanult. 1936-ban tagja volt a Bartók 5. hegedűversenyét ősbemutató Új Magyar Vonósnégyesnek, 1940-ben megalapította a saját nevét viselő kvartettet, 1946-ban emigrált. Bartók hat vonósnégyesét tartalmazó lemeze Grand Prix-t kapott, máig etalonnak számít. Kamarazenészként együtt játszott mások mellett Szvjatoszlav Richterrel és Pablo Casalsszal, akinek nyári kurzusain tíz éven át tanított is, ugyanennyi ideig mesterkurzust vezetett Bázelben, majd Freiburg, Düsseldorf és Salzburg következett - itt érte a halál.

Oscar-előzetes Az Amerikai Filmakadémia bejelentette az idei első Oscar-díjast: a filmes technika előreviteléért - konkrétan a nagyméretű film kifejlesztéséért - az Imax Corporation képviselője viheti majd be a székházba a szobrocskát.

Kiállítási tervek ´97 Megkérdeztünk néhány nagy múzeumot idei terveikről. A Hősök tere két bástyája, a Szépművészeti és a Műcsarnok programelőzetese a jövő héten, a Budai Váré most:

A Nemzeti Galéria egyelőre csak annyit tud biztosan saját kiállításairól, hogy a Tavaszi Fesztivál idején bemutatják MS Mester Vizitáció című képét és egykori selmecbányai főoltárát, illetve Aranyszarvasok címmel a filippovkai nomád fejedelmi sír leleteit. A Kortárs Művészeti Múzeum még januárban - az 1945 utáni lengyel képzőművészetet bemutató, a Műcsarnokkal és a Szépművészetivel közös sorozat részeként - a Krakkói Csoport tárlatával nyit. Ezt követi egy osztrák-magyar szobrászati kiállítás (Schwerelos - Súlytalan), egy brit fotókiállítás (Decomposition), aztán Leiblicher Logos (Testbeszéd) címmel német képzőművésznők állítanak ki, majd jön a kortárs indiai művészet. A hazai művészek közül ősszel Szőnyei György, a fiatal festőkből álló Da Capo csoport, majd Maurer Dóra munkáit mutatják be.

3 Tenor szilvesztere A laza világ körüli turnét bonyolító három tenor fellépéseinek sorában első ízben szilveszterkor, a kanadai Vancouverben fordult elő, hogy Luciano Pavarotti, Placido Domingo és José Carreras - ha jól körülnézett - üres székeket láthatott a csarnokban: a telt házat jelentő 50 ezer helyett csak mintegy 45 ezren vásárolták meg a kimondottan drága jegyeket (volt 2000 dollárért is!).

Díj, díj, díj A lipcsei könyvvásár nagydíját, az európai népek közötti megértésért elnevezésű elismerést idén március 21-én Kertész Imre veheti át, elsősorban Sorstalanság című regényéért (MaNcs-interjú az íróval: 1996. december 19.).

Robert Wilson amerikai rendező nyerte az Európai Unió Bizottsága által szponzorált idei Európai Színházi Díjat.

Az 1996-os Whitbread-díjat - a Booker-díj melletti legrangosabb brit irodalmi elismerést - a regény kategóriában Beryl Bainbridge nyerte a Titanic tragédiáját felelevenítő, Every Man For Himself (Minden ember önmagáért) című könyvével, a költészet kategóriában pedig az 1995-ös Nobel-díjas ír Seamus Heaney öt év óta első verskötetét (The Spirit Level - A szellemi szint) találták legjobbnak.

Little Richardnak ítélték az idei Amerikai Zenei Díjat.

U2-premier: január végén Az, hogy Kárpáti Márton budapesti U2-rajongó tavaly év végi akciója (két ki nem adott, promóciós U2-kliprészlet Internetre tevése) miatt tényleg elmarad-e a zenekar idei budapesti fellépése (illetve ha elmarad, akkor valóban e miatt a zűr miatt marad-e el), az egyelőre nem végleges, annyi viszont bizonyos, hogy a U2 technoorientált új kislemeze, a Discotheque január végén jelenik meg. A Wake Up Dead Man mellett egyébként ez a másik jogtalanul publikált száma az együttesnek, amelyet egyébként augusztusra várnak az ausztriai Zeltwegbe.

Spray-vel Malevicsre Egy 39 éves orosz férfi az amszterdami Stedelijk Múzeumban festékszóró spray-vel egy zöld dollárbankjegyet fújt egy húszas években keletkezett Malevics-festményre, majd békésen tűrte, hogy elfogják, és akcióművésznek vallotta magát. A múzeum restaurátora tüstént kezelésbe vette a 12 millió frank értékű képet, és a spray nagy részét sikerült is eltávolítania.

Fotó Szöllősy Az úgynevezett magyaros stílus második generációja egyik mesterének tartott Szöllősy Kálmán (1887-1976) munkásságát bemutató kiállítás nyílt a budapesti Mai Manó Fotógalériában. Szöllősy 1906-ban kezdett fényképezni, képei angol, német és osztrák lapokban is megjelentek, hagyatékát a Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi, de négy felvétele a New York-i Museum Of Modern Art gyűjteményében található. A kiállítás február 22-ig tart nyitva. (Lásd még: 6-7. oldal.)

Új MMX-processzor Világszerte, így Budapesten is, sajtótájékoztatón mutatta be az Intel az új, MMX multimédiás technológiával bővített Pentium processzorokat, amelyek immár kereskedelmi forgalomban és a legújabb asztali és hordozható modellekben is kaphatók. Elemzők szerint az MMX rendkívüli mértékben meg fogja növelni az Intel forgalmát: idén 30-45 millió darab eladására számítanak, amely a cég teljes forgalmának felét teszi ki. Mivel az MMX-processzorok átvehetik a modem és a videókártya szerepét, az új technológia árcsökkentésre kényszerítheti a gyártókat, ami pedig a PC-árak általános csökkenéséhez vezethet. További információk a http://www.intel.com címen.

Goethe ´97 Nők a társadalomban és a művészetben - ez a központi témája a budapesti Goethe Intézet idei programjainak, mondta sajtótájékoztatóján Wolfgang Meissner, az intézmény szeptemberben kinevezett igazgatója. Egy Marlene Dietrich-filmsorozattal kezdődik az év, női művészek munkáit bemutató színházi előadások, performance-ok is lesznek. Decemberben jelent meg az Interneten a budapesti Goethe Intézet a rendezvényekről, a természetesen idén is folytatódó nyelvtanfolyamokról, illetve a könyv- és médiatárról szóló naprakész információkkal. Tervezik, hogy egy közösségi teret alakítanak ki az épületben, ahol a látogatók hozzáférhetnek az intézet új kommunikációs és információs forrásaihoz.

Cyberia

Fenn a Zöldek A német Zöld Párt Internet-kiadványán társadalmi vitára bocsátotta a készülőfélben lévő törvényeket, elsőként az új vasúttörvény tervezetét. Csak perfekt Deutschoknak: http://home.t-online.de/ home/ali-Schmidt/index.htm.

Geszti (?) és Internet az iskolákba Az iNteRNeTTo értesülése szerint a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban fontolgatják: Geszti Péter lenne a tárca internetes tevékenységének frontembere. Ez még nem eldöntött kérdés, az viszont tényleg tudható, hogy a minisztérium az 1997-98-as tanév végéig közel ezer középiskolának biztosít Internet-hozzáférést előbb telefonos, majd bérelt vonalas kapcsolattal, s tízezernyi nem informatika szakos tanárt készítenének fel a hálózat használatára. Bővebben: http://www.mkm.hu.

Február elsejével egyébként életbe lép az a kormányrendelet, mely szerint a felsőoktatási szintű szakmai képesítéssel rendelkező pedagógusok számítástecnikai pótlékot kapnak, összege 3540-5900 forint lehet.

Ellopott Quake-kód Egyelőre ismeretlen cracker(ek) betört(ek) a Crack dot Com nevű játékfejlesztő cég hálózati szerverére, és letöltötték több játék forráskódját, többek között az id software népszerű akciójátéka, a Quake kódját is, ami egyébként úgy került oda, hogy a Crack dot Com alapítója, Dave Taylor korábban az id-nél dolgozott. A tettesek egyébként távozásuk előtt elfelejtették letörölni a motozásukat rögzítő logfile-t, így több esélyt hagytak arra, hogy kinyomozzák kilétüket.

Horn hálózati interjúja A világtörténelem első magyar miniszterelnökeként Horn Gyula szerdán élő internetes interjúra vállalkozott az iNteRNeTTo felkérésére. Az egy órán át tartó kérdés-feleletet azonban az első négy perc kivételével nem lehetett élőben követni, ugyanis a hatalmas érdeklődés következtében kipurcant a szerver (14 ezer kíváncsit regisztráltak) - a beszélgetés anyaga utólag vált olvashatóvá. Az iNteRNeTTo következő vendége lapunk budapesti megjelenésének napján, szerda délután Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója, aki számíthat rá, hogy az éjszakai telefon tarifájának idei 72 százalékos emelése miatt leszedik róla a keresztvizet.

Figyelmébe ajánljuk