Kulturális hírek

  • 1997. február 27.

Belpol

Az éhezőművész elmegy Tadeusz Rózewicz darabját az Arvisura Színház mutatta be a Szkénében, a Polonia Expressz fesztivál keretében. Rendezte: Árkosi Árpád, a képen Terhes Sándor.Freud szülőháza A moráviai Pribor (Freiburg) városa szeretné megvásárolni Sigmund Freud szülőházát, hogy ott állandó kiállítást rendezzenek be a pszichoanalízis atyjának életéről, de ez a vártnál is nehezebb menetnek ígérkezik: az épület tulajdonosa a tízszeresére emelte az árat, ráadásul a legnagyobb prágai pénzintézet, a Komercni Bank is visszalépett, pedig korábban a vételár felének kifizetését ígérte.Hendrix-jogok: rendben Évtizedes jogi huzavonának vetett véget az az egész világra érvényes licencszerződés, amelyet az MCA Records kötött Jimi Hendrix örököseivel: ennek értelmében az MCA és az 1970-ben elhunyt gitáros családjának vállalkozása, az Experience Hendrix együttesen jelenteti majd meg újra a Hendrix-életművet.
Hogy mekkora tételről van szó, annak érzékeltetésére csak egy szám: az olyan Hendrix-slágerek, mint a Foxy Lady vagy a Purple Haze még ma is évi 5-7 millió dollár szerzői jogdíjat fialnak.

Mailer: én, Jézus Májusban jelenik meg Norman Mailer új, 225 oldalas könyve, a The Gospel According To The Son (A Fiú evangéliuma), melyben a szerző egyes szám első személyben adja elő Jézus Krisztus történetét, "a világ valaha elmondott legnagyobb sztoriját". Az előzetes hírek szerint állítólag Máté, Márk, Lukács és János evangéliumait "ollózta össze", de - mint hivatalos közleményében megfogalmazta - sem istenes, sem szatirikus nem akart lenni, célja inkább az volt, hogy a maga számára is megértesse a történetet.

Woodstock Boszniában? Daniel Cohn-Bendit, az 1968-as párizsi diáklázadás vezéralakja, jelenleg az Európa Parlament német képviselője 1998-ban szeretné Boszniában életre kelteni Woodstock szellemét: hatalmas rockfesztivált képzel el, afféle zenés béketerápiát, az EU hathatós anyagi támogatásával és a lehető legnagyobb sztárok részvételével - kívánságlistája élén a Rolling Stones és a Beatles áll, Julian Lennonnal és Yoko Onóval John helyén.

Jazztörténet filmen Az amerikai Corporation for Public Broadcasting egymillió dolláros ösztöndíjat adott Ken Burns rendezőnek, hogy 2000-re készítsen tizenkét részes dokumentumfilmet a jazz történetéről. A rendező korábban az amerikai polgárháborúról és a baseball történetéről készített dokumentumfilmet.

Szolzsenyicin-napló Várhatóan Két malomkő között őrlődve címmel jelenik meg az ősszel Alexander Szolzsenyicin naplója, a Nobel-díjas orosz író 1974 és 1994 közötti amerikai száműzetésének évei alatt készült feljegyzéseinek gyűjteménye.

García Márquez emigrál Amíg Ernesto Samper elnöké a hatalom, Gabriel García Márquez nem akar otthon, Kolumbiában élni. A Nobel-díjas író azért választja az emigrációt, mert az elnök - amúgy egykori barátja - aláírta a tévéműsorok cenzúrázását lehetővé tevő törvényt. Az idén hetvenéves író pedig társalapítója az elnök ténykedését éles kritikával szemlélő QAP televíziónak. Márquez a 60-as években sokáig élt Mexikóban, ahová, immár politikai emigránsként, 1981-1984 között visszatért az akkori kolumbiai elnök, Julio César Turbay Ayala politikája ellen tiltakozva.

Filmexport ´96 Az 1995-ös 77-tel szemben tavaly csak 54 magyar játékfilm külföldi eladására kötött szerződést a Hungarofilm, ezeket 35 ország vette meg, különböző forgalmazási csatornák (mozi, tévé, videó, klub, műhold, kábel) számára. 1995-ben Ciprussal és Görögországgal köttetett a legtöbb üzlet (28-28 filmet vettek át), tavaly Argentína, Chile, Paraguay, Uruguay és Románia állt az élen 11-12 eladással. Szomszédaink közül Szlovákia és Szlovénia feleannyi filmet vett át, mint Románia, a többiek még kevesebbet, Lengyelország nyolcat, Németország, Kanada és az USA 5-6-ot, Nyugat-Európa érdeklődése lanyha. Iványi Marcell cannes-i nagydíjas rövidfilmje, a több mint tíz helyre eladott Szél és Fekete Ibolya hét ország tévétársaságai által megvett Bolse Vitája nélkül még sötétebb volna a kép. Palásthy György Szeleburdi családját feleannyi országba sikerült eladni, mint a Szelet, viszont valamennyi forgalmazási csatornában, összesen 28 vetítésre/sugárzásra. Elenyésző számban sikerült a filmeket moziforgalmazásra értékesíteni, a különböző televíziós átvételeké az elsőség. A rendezők közül Szabó István és Fábri Zoltán bizonyult legkelendőbbnek 4-4 régebbi alkotással (1995-ben Szabónak tíz, Fábrinak öt filmjét vették át), őket Bacsó Péter követi hárommal.

Hitler a Radnótiban A Radnóti Színházban, Telihay Péter rendezésében mutatták be George Tabori (Tábori György) Mein Kampf című bohózatát. Képünkön Görög László, a Bécsbe érkezett ifjú Adolf szerepében, aki az akadémián szeretne tanulni, és Végvári Tamás mint az öreg Herzl, aki nevelni próbálja. További előadások: március 4., 6., 15., 23., 27.

Geertgen-változatok Ezzel a címmel nyílt kiállítása Zoltán Mária Flóra festőművésznek a budapesti Glória Art Stúdióban (Kecskeméti u. 6.). Megtekinthető március 12-ig.

Ray Johnson kapcsolatművészete Ray Johnson amerikai művész, a Mail Art és a nemzetközi fluxusmozgalom egyik fontos alakja két évvel ezelőtt, 1995. január 14-én, 68 éves korában halt meg (a New York-i Long Island egyik hídjáról a vízbe ugrott). Galántai György, az Artpool Művészetkutató Központ vezetője, Ray Johnson első számú magyarországi partnere, aki a vele való kapcsolattartásra (Johnson leveleinek sokszorozására, megválaszolására, továbbküldésére stb.) 1982-ben "egyetemet" (Buda Ray University) is alapított, épp 1995-re tervezte Johnson munkásságának bemutatását. E tervből nőtt ki az Ernst Múzeumban március 23-ig látható, Ray Johnson kapcsolatművészete című kiállítás, amely Johnson szellemében, az Artpool-website-ról is megközelíthető (http://www.artpool.hu.hu/RayJohnson.html).

Hongkongi mozgások Márciusban a Hongkongi Művészeti Fesztiválon lesz az ősbemutatója annak az előadásnak, amit Pina Bausch, a Wuppertali Táncszínház vezetője Hongkong felkérésére koreografált. Pina Bausch 1986-ban, a Teatro Argentinától kapta az első felkérést úgynevezett "város"-darab koreografálására, amit azóta több hasonló is követett (Palermo, Bécs, Madrid, Los Angeles). Ázsiából ez az első ilyen jellegű felkérése. Az előadást - melynek 450 ezer dolláros költségének zömét a meghívó, illetve a Goethe Intézet állja - Hongkong után Tajvanra is átviszik, s szívesen bemutatták volna a népi Kínában is, de nem akadt rá szponzor.

Wayne Wang, a Füst és az Egy füst alatt rendezője filmet készít Hongkong brit kézről kínai kézre szállásáról: a China Box egyik főszereplője Jeremy Irons, aki brit újságíróként tudósít a helyszínről, partnere, aki még a történelmi eseményeknél is izgalmasabb, Gong Li. A stáb természetesen a nagy napon, június 31-én (is) a helyszínen forgat majd, a bemutatót jövőre, optimális esetben még ez év végére tervezik. (Hongkongot és Jeremy Ironst lásd még a 14-15. oldalon.)

Sao Paulóról Budapesten A C3 Kulturális és Kommunikációs Központban lapzártánk napján mutatták be Veress Zsolt és Nemes Csaba Közös Név című munkáját, amely szerepelt a 23. Sao Pauló-i Nemzetközi Biennálén is. A legnagyobb latin-amerikai képzőművészeti seregszemlén Néray Katalin, a Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója Utópia, Irónia, Kimozdítás címmel rendezett egy közép- és kelet-európai kortárs művészetet bemutató kiállítást, melyben Magyarországot Forgács Péter képviselte. Forgács videóra rögzítette a biennálé Universalis című eseménysorozatát - ennek vágatlan változatát le is vetítette a megnyitó alkalmából.

Kierkegaard-összes Idén áprilisban jelenik meg Dániában a Sören Kierkegaard összes műveinek új, kritikai kiadását tartalmazó sorozat első öt kötete. A nyolc évre tervezett, 55 kötetnyi könyvfolyamban hozzáférhetővé válnak a filozófus eddig publikálatlan, töredékesen maradt írásai, naplói, feljegyzései is. 2004-ben vagy 2005-ben egy CD-ROM zárja majd az összkiadást.

Berlinale: eredmény Lapzártakor, hétfőn hirdettek eredményt a 47. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Jack Lang vezette zsűri Milos Formannak ítélte a fődíjat, az Arany Medvét Larry Flynt - A meztelen igazság című művéért. Ezüst Medvét kapott Tsai Ming-liang a He Liu (A folyó) című filmért, illetve Eric Heumann a Port Djema rendezéséért. A legjobb alakításokat Juliette Binoche (Az angol páciensben) és Leonardo DiCaprio (a William Shakespeare´s Romeo & Julietben) nyújtotta. Elismerésben részesítették Zbigniew Preissnert (a dán Soeren Kragh-Jacobsen Oen i fuglegaden című filmjének zenéjéért), a kritikusok Fipresci-díjait pedig a He Liu, a fiatal filmes kategóriában az amerikai Alan Berliner Nobody´s Business, a Panoráma szekcióban az orosz Viktor Kosakovszkij filmje, a Szreda kapta.

Cyberia

Virtuális temető Hirosima egyik buddhista temploma virtuális temetőt nyit február végén: lehet grafikus sírkövet választani, elhelyezni az elhunyt fényképét, családi iratokat, saját nekrológot közzétenni, nem hivatalos végrendeletet hagyni, síroldalt nyitni elhunyt háziállatoknak, beleértve már a virtuális hobbiállatokat is. Már több mint kétszázan jelentkeztek, köztük sok külföldön élő japán, illetve olyanok, akik hozzátartozóinak síremlékét elpusztította az 1995-ös kobei földrengés. A Kannonin-templom virtuális sírhelye ingyenes, címe: http://www.urban.or.jp/home/kanjizai.

Késik a magyar.net A lehetséges befektetőkkel folytatott tárgyalások elhúzódása miatt csúszik - az előzetesen elképzelt időpontról, február végéről, úgy fest, augusztus végére - a magyar.net című havilap, melynek próbaszáma a tavaly októberi Metafórum konferenciára készült el. A cím: http://www.magyarnet.com/. A lap elindítója és kiadója, Szekfű András a Narancsnak elmondta, számít a próbaszámot készítő csapatra, de természetesen nem kívánhatja senkitől, hogy majd egy éven át "haptákban" várjon. Egyébként tárgyalásban áll egy amerikai, "sőt nemzetközi" internetes folyóirattal, amelytől megvásárolnák egyes anyagai közlésének licencét.

Interneten az Internet Kalauz Nemcsak az újságárusnál kapható, hanem a hálózaton is megjelent az Internet Kalauz című havilap - a cím: http://www.ikalauz.hu/.

U2-premier Ez most, a Discotheque című kislemez hálózati közzétételétől eltérően, valószínűleg nem magyar rajongó/jogsértő műve, mindenesetre két héttel a világpremier előtt megjelent az Interneten a U2 Pop című új albumának teljes anyaga: http://www.geocities.com/BourbonStreet/6430/poping.html.

Horvát hackerek a Pentagonban Három matek szakos horvát középiskolai diák internetezés közben feltörte a Pentagon egyik védelmi rendszerét és "szigorúan titkos" dokumentumokat másolt egy, amerikai katonai támaszpontok adatait tartalmazó adatbázisból. A betörés észlelésekor az amerikai nemzetvédelmi minisztérium az Interpolon keresztül kérte a zágrábi rendőrség közbelépését. Gyorsan házkutatást is tartottak a diákoknál, és lefoglalták számítógépüket.

iNteRNeTTo Kaposvár Szeged után, egyelőre kísérleti jelleggel Kaposvár is helyi mutációval gazdagítja az iNteRNeTTót - itt lehet megnézni: http://www.idg.hu/internetto/kaposvar.

MPEG Kamkorder Új MPEG kamerát fejlesztett ki a Hitachi: az MPEG-1 valós idejű tömörítésre képes, így digitális mozgóképet produkál, mérete kisebb egy hagyományos kamkorderénél, ára 2500 dollár. További információ: http://www.MPEGCam.net.

Aczél (n)et. Révész Sándor az iNteRNeTTo Este rovatában több mint 500 oldalas szöveggyűjteményt tett közzé a Kortársunk, Aczél című, nemrégiben megjelent könyvét kiegészítendő; ajánlott olvasmány.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.