Kulturális hírek

  • 1997. március 6.

Belpol

Chris Newman Budapesten A budapesti Goethe Intézetben látható kiállítása március 14-ig Chris Newmannek. A Németországban élő angol művész ugyanitt koncertezett is (Székely Kinga zongorakíséretével adta elő dalait: Self-combining Music Pieces, Night, New Songs Of Social Conscience), a Műcsarnokban pedig Forgács Péterrel közösen performance-ot mutatott be Live Domestic Installations címmel (hétköznapi ténykedések, öltözködés, vetkőzés stb.
közben szövegeket olvasott fel). Chris Newman első ízben 1984-ben, az Almássy Téri Szabadidőközpontban rendezett Plánum ´84 művészeti fesztiválon szerepelt nálunk, akkor Prehistoric Music For Rock Ensemble (Prehistorikus zene rockegyüttes részére) címmel adott koncertet. Versei és zenéje most a Goethe Intézet jóvoltából, korlátozott példányszámban könyvben és kazettán hozzáférhetők.

Internet.galaxis Immár második alkalommal, de első ízben a Szépművészeti Múzeumban rendezték meg az Internet.galaxis című kiállítást, ahol egy héten át, 1500 négyzetméteren lehetett találkozni szinte mindennel és mindenkivel, ami és aki - a szervezők szándéka szerint elsősorban a tartalom és a művészetek szempontjából - az Internettel kapcsolatban érdekes, fontos lehet. Aki nem jutott el oda, bolyonghatott virtuálisan is: http://www.adam.hu/internet.galaxis.

Grammy A 39. Grammy-díjkiosztáson, a New York-i Madison Square Gardenben több kategóriában is győztesnek bizonyult a Beatles (popzenekar, legjobb rövid videó: Free As A Bird, hosszú videó: Anthology), Beck (alternatív zenei előadás: Odelay, férfi rockénekes teljesítmény: Where It´s At), Eric Clapton (férfi énekes, az év lemeze: Change The World), a Fugees (rhythm & blues-együttes: Killing Me Softly With His Song, rapalbum: The Score), Babyface (nem klasszikus producer, rhythm & blues-dal: Exhale), Sheryl Crow (rockalbum: Sheryl Crow, női rockénekes: If It Makes You Happy), Celine Dion (album, popalbum: Falling Into You), Miles Davis és Gil Evans (többalbumos doboz, historikus album: The Complete Studio Recordings). Hard rockban a Smashing Pumpkins (Bullet With Butterfly Wings), metálban a Rage Against The Machine (Tire Me), kortárs folkban Bruce Springsteen (The Ghost Of Tom Joad), szólórapban LL Cool J (Hey Lover), New Age-ben Enya (The Memory Of Trees), kortárs jazzben Wayne Shorter (High Life), reggae-ben Bunny Wailer (A Tribute To Bob Marley´s 50th Anniversary), világzenében a Chieftains (Santiago) győzött, popénekesnőként Toni Braxton (Unbreak My Heart) jött be, a legjobb rockdal Tracy Chapmané (Give Me One Reason). A tavalyi év Nr 1 újonca LeAnn Rimes 14 éves countrycsalogány lett, Hillary Rodham Clinton pedig kazettára mondott gyermeknevelési elveivel diadalmaskodott a nem zenei kategóriában.

Szétvágott Brueghel A belgiumi Gent szépművészeti múzeumában ismeretlen tettes vagy tettesek szétvagdostak öt értékes festményt, köztük Jan és ifj. Pieter Brueghel egy-egy művét: olyan mélyen hasítottak bele a képekbe, hogy félő, nem lehet restaurálni őket.

Gyász 71 éves korában Párizsban elhunyt Andrej Szinyavszkij orosz író, aki hatévi gulag után, 1973-ban emigrált Franciaországba. Nevét 1965-ben ismerte meg a világ, amikor Julij Danyiellel együtt letartóztatták szovjetellenes írásai miatt: a hatóság ekkorra azonosította a Novij Mirben kritikákat közlő Szinyavszkijt az Abram Tertz néven Franciaországban publikáló szépíróval (A bérlők, 1959, Ljubimov, 1962). Szinyavszkij végigharcolta a második világháborút, disszertációját Gorkijból írta; akkor fordult végképp a rendszer ellen, amikor apját 1951-ben letartóztatták. Később nyíltan kiállt Borisz Paszternak mellett, állását elvesztette, bár tovább taníthatott és publikálhatott. Legismertebb művei emigrációban jelentek meg: Hang a kórusból című könyvének a börtönlevél formát választotta, 1984-es önéletrajzi regénye a Jó éjszakát!.

Meghalt Tony Williams amerikai dobos, aki 1963-ban, 17 évesen debütált Miles Davis Quintetjében olyan nagyságok mellett, mint Herbie Hancock, Ron Carter és Wayne Shorter. Miles Davis együttesében nyújtott teljesítménye révén a jazzdobolás egyik megújítójának tartják. A 60-as évek végén John McLaughlin gitárossal közösen, Lifetime néven alapított zenekart, a 70-es évek végén Hancockkal játszott a V.S.O.P. kvintettben, majd Gil Evansszel és Wynton Marsalisszal készített lemezeket. 51 éves volt, szívroham végzett vele.

Újra Egyetemi Színpad Fonth Viktort választotta az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöksége az Egyetemi Színpad (ESZ) vezetőjének. A negyedéves jogászhallgató tavaly október óta ideiglenes jelleggel irányította az ESZ működését, miután a hosszabb ideig zárva tartó hely újra megnyitásának elmaradása miatt Hídvégi András lemondott a vezetésről. Hídvégi azért lépett vissza, mert az ESZ működésére csak negyedéves garanciát kapott volna az egyetemtől, a lehetséges szponzorok viszont csak egyéves intézményi garancia esetén szálltak volna be. Fonth megbízatása 1998 június végéig szól, ami meg a programokat illeti, majd meglátjuk.

Cseh filmdíjak A prágai Lucernában kiosztották a tavalyi Cseh Oroszlán-díjakat. Tarolt (12 kategóriában jelölték, hatot megnyert) a Kolja, Jan Sverák Oscarra is ácsingózó, Arany Glóbusz-nyertes munkája (díjazták többek között Zdenek Sverák forgatókönyvét és Libuse Safránková alakítását). Hét jelölésből hármat váltott kristályoroszlánra F. A. Brabec filmje, a Král Ubu (Übü király) és a Zapomenuté svéto (Elfeledett fény), viszont a három kisebb jelentőségű kategóriában jelölt Jan Svankmajer-film, a Spiklenci slasti (A gyönyör összeesküvői) semmit sem nyert. Életműdíjat kapott Jirí Menzel.

Dada reneszánsz Talán a folyamatos évforduló apropóján (nyolcvan éve, 1916-1917-ben, a zürichi Cabaret Voltaire-ben és Dada Galériában élte fénykorát a mozgalom) az utóbbi hetekben, hónapokban mintha reneszánsza lenne a dadaizmusnak: kiállítások, árverések Párizsban, Bukarestben, New Yorkban.

A párizsi Drouot aukciós ház legutóbbi, dadaista, futurista és szürrealista könyveket és dokumentumokat felvonultató árverésén kalapács alá került több mint háromszáz tételnek valamivel több mint a fele kelt el. A Francia Nemzeti Könyvtár elővásárlási jogával élve megszerezte a The Blind Man című folyóiratot, amelyet 1917-ben New Yorkban adott ki Walter Conrad Arensberg és Henri-Pierre Roche, egy amerikai gyűjtő pedig 155 ezer frankot fizetett a Dada című folyóirat teljes sorozatáért.

A New York-i Whitney Museumban a múlt héten zárult a New York Dada 1915-23 című, nagyszabású kiállítás, amely a mozgalom ottani történetét dokumentálta. A kiállítási térben rekonstruálták Louise és Walter Conrad Arensberg műgyűjtők korabeli szalonját, a dada fő-fő New York-i találkozóhelyét. A kiállítást - melynek legnagyobb érdekességét talán az inkább fotóiról ismert Man Ray festményei jelentették - Francis M. Naumann rendezte, aki korábban kötetbe is gyűjtötte a most kiállított műveket és dokumentumokat (New York Dada).

Bukarestben, a Nemzeti Galériában mutatták be Marcel Janco fotóit és építészeti rajzait. A festőként is ismert Janco honfitársával, Tristan Tzarával együtt volt Zürichben a dadaista mozgalom alapításakor. Párizs érintésével 1922-ben tért haza Bukarestbe, segítette a Contimporaul című új művészeti magazint, 1926-tól kezdve pedig egyre több házat épített. Az akkor éppen gyors ütemben fejlődő román főváros e korszakát dokumentálta Bukarest az 1920-1940-es években: Avantgárd és modernizmus között című könyvében és az említett kiállításon Magda Carneci művészettörténész. Janco az 1940-es években Palesztinában telepedett le, 1984-ben halt meg Izraelben - bukaresti épületei eredeti állapotukban, bár eléggé elhanyagoltan várják a felújítást.

(Illusztrációnk az Átváltozások tavalyi Dada-számának címlapja.)

Brit Awards Londonban a múlt héten osztották ki a brit zeneipar díjait. Kettő-kettővel távozhatott a Manic Street Preachers (legjobb zenekar és album: Everything Must Go) és a Spice Girls (legjobb videó: Say You´ll Be There, kislemez: Wannabe). Az első számú hazai felfedezettnek a Kula Shaker bizonyult, a legjobb brit énekesnek George Michael. Sheryl Crow lett a legjobb külföldi énekesnő, a Fugees a legjobb külföldi együttes. Az első számú filmzene a Trainspottingé.

Független filmszemlék Március 21-22-én, a szegedi Grand Caféban rendezik meg a Dél-alföldi Független Film- és Videószemlét, ahol már most tudhatóan több mint negyven alkotó művei versenyeznek, de Hűvös Lajos szervező tájékoztatása szerint "még jelentkezni is lehet". Ennél bővebb információ a 62/436-580-as telefonon.

Április 3-6-án Nagykanizsán lesz a független filmesek országos fesztiválja, amelynek programját ezekben a napokban állítja össze az előzsűri (tavaly több mint 200 filmből kellett válogatni, a nevezések száma évről évre nő). További információ: 302-3016.

Ide tartozik, hogy a Budapesti Független Szemlén sikert aratott Daszvidányja, Mama című Buharov testvérpár-produkció március 22-30-án részt vesz az uruguayi Montevideóban rendezendő Nemzetközi Kísérleti Filmfesztiválon.

Új Galla-est Ami engem ihlet... címmel mutatja be új estjét Galla Miklós a Szkéné Színházban március 10-én. A L´art pour l´art Társulatból nemrég kivált előadó a Narancsnak elmondta, a 95 százalékban új műsorszámokra - saját anyagokra, angol és amerikai importra - épülő műsor abszurd hangulatát élő, akusztikus zene, "reklám" és kellékhumor dúsítja, közreműködik Bor László. Az est március, április és május során havonta négyszer lesz látható.

Cyberia

Matáv: Internet-szám Az iNteRNeTTo értesülése szerint a Matáv március 31-ig mindenképp elindítja eredetileg január közepére ígért Internet-szám-szolgáltatását, ez azonban az első időszakban hasonló lesz a jelenlegi helyi tarifával hívható számhoz. A valóban új konstrukciót csak később vezetik be. Az új szolgáltatási formában a Matáv nem csökkenti árait, csak a különbözetet a hívott félre, vagyis az Internet-szolgáltatóra terheli.

Wiesenthal listája a hálózaton A Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ megjelentette az Interneten a holocaust 1500 olyan áldozatának a nevét, akik svájci bankokban helyezték letétbe vagyonukat. A http://www.wiesenthal.com címen megtalálható lista publikálásától azt várják, hogy az áldozatok örökösei is nyomást gyakorolnak majd a svájci bankokra a zsidó vagyonok visszaszolgáltatása ügyében.

Soros: pályázat, szerződés A Soros Alapítvány három évre szóló megállapodást kötött a Sun Microsystemsszel, aminek értelmében a cég Ultra Enterprise szerverrel látja el azt a 32 egyetemet, amely tagja az alapítvány által tavaly felállított Oroszországi Egyetemi Internet Központnak.

A Soros Alapítvány pályázatot hirdet non-profit szervezetek részére dial-up Internet-hozzáférés támogatására. Beadási határidő: március 31. Részletes tájékoztató a http://www.soros.hu/ címen.

Üzlet az Interneten A Forrester Research piackutató cég adatai szerint 1996-ban az internetes eladások listáján 140 millió dollárral a hardver-/szoftveráruk állnak az első helyen, ezeket 126 millió dolláros forgalommal követik az utazási szolgáltatások (a Microsoft Expedia nevű utazási irodája például négy hónap alatt több mint egymillió dollár értékben adott el repülőjegyet). A piackutató cég szerint 2000-re 1,6 milliárd dollárra nő az utazási piac internetes forgalma.

A Postabankról Az Interneten is villámgyorsan terjedtek a Postabank körüli hírek, a téma nem kerülhette el az iNteRNeTTót sem, s hamarosan vezető helyre került a HVG- és a Narancs-listán is.

Hacker-emlékiratok Anthony Zboralskit 8850 dollár pénzbírságra és másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért 1994 végén feltörte az FBI telefonkonferencia-rendszerét, és hónapokon át 250 ezer dollárt telefonált el azon keresztül. A 21 éves francia hacker most azt tervezi, élményeit megírja könyvben, és számítógép-biztonságtechnikai céget hoz létre.

Figyelmébe ajánljuk