Kulturális hírek

  • 1997. április 24.

Belpol

Marcus Miller A Petőfi Csarnokban lépett fel Marcus Miller és együttese - a koncertről bővebben a jövő héten.Ûrodüsszeia, 3001 A múlt héten (a Mint HAL az űrben című cikkben) futólag említettük, hogy megjelent Arthur C. Clarke 3001: The Final Odyssey című regénye, a sorozat végsőnek szánt darabja - ezúttal valamivel bővebben.
A könyv múlt héten 4. volt a New York Times bestseller-listáján, ahová a 2. helyről csúszott le, tucatnál több nyelvre fordítják, s tárgyalások folynak megfilmesítéséről (elképzelhető, hogy a 2001-et rendező Stanley Kubrick készítené ezt is). A 40 éve Srí Lanka szigetén élő, 79 éves írót saját bevallása szerint amerikai kiadója kétmillió dolláros előlege késztette tízévi szünet után írásra. A 3001 hőse ugyanaz az űrhajós, Frank Poole, akit a 2001-ben megölt HAL, a komputer: ezer évvel később egy rakéta legénysége afféle űrszemétként befogja a kozmoszból, és életre kelti.

Az ismeretlen Lengyelország Az Adam Michnik által 1989-ben alapított Gazeta Wyborcza - Lengyelország legnagyobb példányszámú napilapja - tavaly publikált fotóiból mutatnak be egy válogatást a budapesti Lengyel Intézetben. Az ismeretlen Lengyelország című kiállítás május 28-ig tekinthető meg. Képünkön Slawomir Kaminski felvétele.

Rockoperák Az 1988-as Fehér Anna után kilenc évvel közös művel jelentkezik Szörényi Levente és Bródy János: zenés történelmi játékot írtak A kiátkozott címmel IV. (Kun) László királyról Szentmihályi Szabó Péter 1986-ban megjelent történelmi regénye, az Édua és Kun László alapján. A Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 21-én, a Nemzeti Színházban szeptember 28-án Iglódi István rendezésében bemutatandó darab színrevitelében közreműködött Szentmihályi Szabó, a Magyar Fórumban rendszeresen publikáló író, költő is, aki már az István, a király és az Atilla - Isten kardja idején együtt dolgozott a szerzőkkel. Megfogalmazása szerint a kormányzást 1277-ben átvevő, 1290-ben saját vezérei által meggyilkolt Kun László uralkodásának "gyászos időszaka szinte előképe Mohácsnak, Világosnak, Trianonnak - és persze a mának is". A címszerepet Tóth Sándor, a Nemzeti Színház művésze alakítja, a szereplők között van Agárdi Gábor, Bubik István, Dörner György, Pápai Erika, Ráckevei Anna, Varga Miklós és Vikidál Gyula is. (Az előzetesként megjelent CD-kislemezen Rost Andrea, Szörényi Levente és Kalapács József énekel.)

A Budapest Sportcsarnokban május 8-án mutatják be Koltay Gábor rendezésében Az ember tragédiájának zenés változatát Az első sírásó címmel. Madách szövegét Marno János költő vette kezelésbe, a zenét Papp Gyula, a Mini, a Skorpió és a Dinamit egykori orgonistája szerezte, Ádám és Éva szerepét Miller Zoltán, illetve Keresztes Ildikó alakítja, Lucifer Márton Csaba, a Föld szelleme Varga Miklós (valamennyien részt vettek a mű soproni ősbemutatójában), az Úr hangja Miller Lajosé. A darab zenéje CD-n és kazettán is kapható.

Nemzeti Színház: 72 Összesen 72 munkát adtak be az új Nemzeti Színház építésére kiírt pályázatra. A zsűri május 30-ig bírálja el a pályaműveket. Magyar Bálint művelődési miniszter és Fiala István kormánybiztos együttműködési megállapodást írt alá az Erzsébet téri építkezésben érintett közművállalatokkal (elektromos, víz-, csatornázási, gázművek, Matáv, Siemens) azok hozzájárulásáról.

Donációk és donátorok A Magyar Nemzeti Galériában kiállítás nyílt azokból a műkincsekből, amelyek az elmúlt 40 évben magánemberek és intézmények adományaként kerültek az MNG kollekciójába. A szeptemberig megtekinthető tárlat megnyitásával egy időben írták alá a múzeum és fő támogatója, a Pannon GSM együttműködésének harmadik esztendejéről szóló megállapodást.

Akadémiai Kiadó: közgyűlés Pár héttel azután, hogy az Akadémiai Könyvkiadó többségi tulajdonosa, a holland Wolters Kluver elbocsátotta, majd a kisebbségi tulajdonos MTA tiltakozására a forma kedvéért visszavette a vezérigazgatót, a múlt heti közgyűlésen immár szabályosan is felmentették tisztségéből Zöld Ferencet. A kiadó eredményéről közzétett adat szerint 1996-ot 117 millió forintos veszteséggel zárta a cég - a március 21-én kiadott nyilatkozat szerint egyébként teljesült a tavalyi terv.

Zenei piac: felfelé Tavaly folytatódott a magyarországi zenei piac növekedése. Szembetűnő a CD-kislemezek és a klasszikus kiadványok forgalmának emelkedése, s míg az eladott műsoros kazetták száma valamelyest csökkent, a hagyományos LP-ké ugrásszerűen megnőtt (noha nagyságrendileg eltörpül a CD-ké mellett). Az 1995-ös 6,9 millió darabhoz képest tavaly összesen közel 7,5 millió darab hanghordozó talált vevőre. A tendenciákat jól mutatja a táblázat:

1994 1995 1996

CD-kislemez (ezer db) 14 33 228

LP-album (ezer db) 8 1 54

Kazettaalbum (ezer db) 4144 4687 4334

CD-album (ezer db) 1536 2214 2867

Tavaly 500 ezerrel több hazai előadó által készített hanghordozót adtak el, mint 1995-ben, a külföldi előadók kiadványainak forgalma viszont több mint 300 ezerrel csökkent. Csaknem 400 ezerrel több klasszikus zenei kiadvány fogyott, mint 1995-ben, ezek példányszáma túllépte az egymilliót.

A kiadói rangsor első helyein az EMI-Quint, a Warner-Magneoton, a PolyGram és a BMG áll, 5. a kiadványait postai úton terjesztő, amerikai tulajdonú Reader´s Digest (amely 5-5 CD-t tartalmazó dobozait átlag 150 ezer példányban értékesíti, legújabb kiadványa, a Magyar beat aranykora című válogatás idén egy hónap alatt aranylemez lett). A 6. helyre jött fel (az év legsikeresebb albumát produkáló Hip Hop Boyz és a német Scooter révén) a magyar tulajdonban lévő Record Express, a 7. helyre csúszott vissza a Sony. A 8. a Hungaroton-Gong, 9. a postai úton operáló s neve ellenére külföldi tulajdonú Magyar Zeneklub, 10. a HMK.

Topor elment 59 éves korában meghalt Roland Topor francia karikaturista, író, színpadi és filmszerző. Lengyel zsidó emigráns családban született, húszéves korában, 1958-ban jelentek meg első rajzai a Bizarre című lapban. Talán leghíresebb könyve, a Memoires d´un vieux (Egy vénember emlékiratai) a memoárirodalom paródiája. Részt vett operák (Ligeti: Le grand macabre, Penderecki: Ubu Rex, Mozart: A varázsfuvola) színrevitelében, s az ő elképzelései alapján filmesítette meg 1989-ben a belga Henri Xhonneux Marquis de Sade (kutyafajzatként ábrázolt) alakját - illusztrációnk a film plakátja.

Pulitzer: Wynton Marsalis Első ízben idén adták ki zenei kategóriában is a Pulitzer-díjat: a nyertes, Blood On The Fields (Vér a mezőn) című művével Wynton Marsalis. A 36 éves jazztrombitás kompozíciója az amerikai feketék történelmét ábrázolja oratorikus formában. A mű ősbemutatóját idén januárban tartották a Yale Egyetemen.

Zorba Szkopjében Mikisz Theodorakisz görög zeneszerző vezényelte leghíresebb kompozícióját Szkopjében, a Macedón Nemzeti Színházban: a Zorba, a görög bemutatóján számos görög politikus és a macedón államfő, Kiro Gligorov mellett megjelent a Nikosz Kazantszakisz regényében, majd Mikhalisz Kakojannisz filmjében megörökített Alexisz (valódi nevén Georgiasz) Zorba két Belgrádban élő unokája is. Theodorakisz a Görögország és Macedónia közötti feszültség enyhítése végett vállalkozott a hangversenyre a macedón fővárosban, ahol Zorba élt, s ahol nyugszik.

Hegedűs a nagyváradi háztetőn A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata bemutatta Jerry Bock musicaljét, a Hegedűs a háztetőnt. Az előadást a glasgow-i szín- és zeneművészeti akadémia dékánja, Russel Boyce rendezte, aki asszisztense, Pallai Ágnes és annak férje, Szabó József egykori váradi főrendező meghívására vállalkozott e munkára. Tevjét Ács Tibor alakítja, aki ezzel a szereppel ünnepli pályára lépésének 25. évfordulóját.

Gyász Elhunyt Laura Nyro, a 60-as években jelentkező amerikai dalszerző-énekesnők egyik legjobbja. Háromoktávnyi hangterjedelmét kihasználó, lírai dalait az akusztikus gitárt favorizáló többséggel ellentétben zongorával kísérte, s inkább a soul és a Broadway-song, mint a country-folk hagyományokból építkezett. Húszéves korában, 1967-ben, a Monterey Popfesztiválon, élete második nyilvános szereplésén lefütyülték a színpadról. Az első két albumáról (More Than A New Discovery, Eli And The Thirteenth Confession) feldolgozott számokkal nagy slágereket csinált a Fifth Dimension, a Blood Sweat & Tears, a Three Dog Night és Barbra Streisand. Idén lett volna 50 éves, halálát rák okozta.

Mediawave és burgonyabogár Április 28-május 3. között rendezik Győrben a Fényírók Fesztiválját, a szokásos, mindennap 13 órától hajnalig tartó filmvetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal. Ez alkalomból május 2-án a hédervári polgármesteri hivatal előtt felavatják a világ valószínűleg első olyan köztéri szobrát, amely egy kártevőnek állít emléket: épp 50 éve, hogy e szigetközi faluban megjelent az amerikai imperializmus szapora ügynöke, a kolorádóbogár, majd az ellene indult harc folyamán kialakult a magyar növényvédelmi hálózat intézményrendszere. (A témáról szóló dokumentumfilm, a Leptinotarsa nyerte a 44. Független Film és Videó Fesztivál fődíját - a Mediawave programjáról lásd még a Snoblesse-t.)

Alternatív Színházi Szemle A múlt héten Budapesten megkezdődött a III. Alternatív Színházi Szemle, az előadások - naponta több is - a Szkénében, a MU Színházban, a Stúdió K-ban, az R. S. 9-ben, a Merlinben és a Térszínházban láthatók április 30-ig. Képünkön a Tranz Dance Imago Mundi című előadásának egy pillanata.

Cyberia

Internet vakoknak Vakoknak szánt szolgáltatás indítását tervezi még idén német cégek egy csoportja: a Cityweb plus nevű szolgáltatás havi 40 márkáért a PC-re kapcsolt Braille-kijelzőn jeleníti majd meg az Interneten küldött információkat. A szolgáltatást indító cégek között van a Westdeutsche Allgemeine Zeitung kiadó, a Siemens Nixdorf számítógépgyártó és a Bertelsmann médiaóriás. A szöveget hanggá alakító felolvasógép bemutatását őszre tervezik. Németországban 155 ezer vak él, közülük 12 ezren használnak számítógépet.

Hirdetésaukció Első alkalommal került sor arra, hogy árverésen értékesítettek internetes hirdetéseket: 90 internetes kiadvány még januárban adott megbízást az Adbot aukciós szolgálatnak, hogy értékesítse a tematikus kategóriákra (keresők, indexek, szórakoztató és üzleti site-ok stb.) felosztott több mint 100 millió csíkot. A kikiáltási árat CPM-egységben, vagyis ezer néző elérésének költségében adták meg, a legalacsonyabb ár 5 dollár volt, az Adbot 15 százalékos költséget számított fel, és kötelezte megbízóit, hogy határozzák meg célközönségüket. A Chicagóban lebonyolított árverést élőben közvetítették a hálózaton, s a tervek szerint havonta megismétlik.

Internet 2 Az amerikai egyetemek képviselői felhívták a kongresszust, támogassa az Internet 2 néven ismertté vált elképzelést, mely szerint az oktatási intézményeket egy, az eddiginél jóval gyorsabb hálózattal kötnék össze, költségvetési pénzből.

Digitális tévé és Internet Intercast Jam címmel indított közös, interaktív programot a Music Television és az Intel: az MTV napi két órában, az M2 nevű adó napi 24 órán át sugározza a műsort, melynek nézői, megfelelő gép birtokában, egy-egy klip nézése közben lehívhatják az arról készült weboldalt.

A National Association of Broadcasters, vagyis az amerikai műsorszolgáltatók szövetsége konferenciáján bejelentették: az IBM, a Compaq, az Intel, a Hewlett-Packard és a Silicon Graphics is megjelent a digitális műsorszórás piacán.

A Microsofté a WebTV Eddigi legnagyobb internetes beruházásával, körülbelül 425 millió dollár értékű részvényért és készpénzért a Microsoft megvásárolja a WebTV Networkst: a tévén keresztüli internetezésre alkalmas készülékeket gyártó WebTV eddig licencbe adta technológiáit a Philipsnek és a Sonynak. Ezek után az Internet Explorer és a Windows CE operációs rendszer a WebTV készülékeire is felkerül, a Windows jövőbeni verziói pedig alkalmasak lesznek tévéadás, internetes tartalomszórás, valamint személyre szabott hírszolgáltatások vételére is.

Figyelmébe ajánljuk