Kulturális hírek

  • 1997. május 8.

Belpol

Szokatlan előfordulások A Széchenyi fürdőben tartotta első, félig zárt, félig nyitott (vagyis meghívottak és jól értesültek által láthatott) rendezvényét a nevében amúgy nyitottságot hirdető OpenGroup: Ágnes énekelt, Koncz András, Milorad Kristic, Deli Ágnes, Kardkovács Réka, Pasqualetti Zsófia és az évek óta Budapesten élő amerikai Cyrille Gulassa állította ki műveit - ő egyébként a tengerentúlról származó ötlet szülőanyja is, hogy tehát amúgy ritkán találkozó üzletembereket és művészeket hozzanak össze egy-egy különleges eseményre. Lesz folytatás is, kéthavonta, más helyszínen más művészek részvételével.Pályázat: Generation Next! Országos popzenei tehetségkutató versenyt hirdet Generation Next címmel a Sony Music és a Pepsi: max.
tízperces, legalább két magyar nyelvű számot tartalmazó demokazettával pályázhat bárki, akinek nincs és nem is volt lemeztársasággal szerződése, amúgy meg a jövő évezred sztárja akar lenni. Ez az első alkalom, hogy egy nagy lemezkiadó cég ír ki ilyen pályázatot: a legjobbak Sony-szerződésben reménykedhetnek. A produkció nevét, rövid történetét, az előadó fotóját, elérhetőségét tartalmazó anyag beküldési határideje május 30., a cím: Concert & Media Kft./PGN Tehetségkutató verseny, 1054 Bp., Steindl I. u. 12. IV. em. A június 18-21. közötti elődöntők résztvevőit öttagú zsűri választja ki, a középdöntőket július 23-26. között rendezik, a döntő augusztus 10-20. között lesz a Pepsi Szigeten. A színpadon 15 perces, min. három számot tartalmazó, élő vagy fél-playback műsort kell adni, teljes playback kizárva. További információ: 269-1296.

Simsay Ildikó emlékére Eredetileg csoportos kiállításra készült a Vigadó Galériában a Folyamat Társaság, de közbeszólt az élet - pontosabban a halál: az elmúlt héten elhunyt a művészeti társaság egyik alapítója, Simsay Ildikó festőművész. A gyász nyomán a csoportos tárlat az ő emlékkiállításává alakult, amelyet Szemadám György nyit meg május 8-án, 17 órakor. Megtekinthető május 25-ig.

Írók Társasága Április 27-én, a Kossuth Klubban Írók Társasága néven 93 író új szervezetet alapított. Többek között Balassa Péter, Eörsi István, Garaczi László, Kertész Imre, Konrád György, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Radnóti Sándor, Tandori Dezső mellett belépett a "szakmai, érdekvédelmi és szolgáltató" szervezetbe a kortárs magyar irodalom egyik legtermékenyebb német fordítója, Hans Henning Paetzke is. Az Írók Társasága elnöke Pályi András, alelnöke Dérczy Péter és Mészáros Sándor, szóvivője Kozma György és Nagy Atilla Kristóf lett.

Aukciók Még soha nem fizettek akkora összeget egy iszlám műtárgyért, mint amennyiért a Christie´s londoni árverésén cserélt gazdát egy, a 10. századból, Córdoba mellől származó bronzöntvény: a 44,5 centiméteres, eredetileg vízköpőként használt szarvasfigurát 3,63 millió fontért adták el - mind az eladó, mind a vevő megőrizte inkognitóját.

A Christie´s New York-i fotóaukcióján szenzációs árat értek el André Kertész 1926-ban készített felvételei: a Mondrian pipája és szemüvege című kép 376 500 dollárért, a Mondriannál, Párizsban 299 500 dollárért, a Mondrian műterme 200 500 dollárért kelt el. A konkurens Sotheby´s szintén New York-i fotóaukcióján a legmagasabb árat, 70 ezer dollárt Edward Steichen 1907-es felvétele érte el, amely Rodint ábrázolja a műtermében Éva című műve társaságában.

Alternatív Színházi Szemle Lapzártáig csak a Pesti Est adta ki az általa felajánlott díjat a május 30-án véget ért III. Alternatív Színházi Szemlén: a fővárosi műsorújság előre megfontolt szándékkal vidéki előadást díjazott, Méhes Csaba Egérfogóját. A főváros által felajánlott százezer forintos díjat egyelőre nem osztották ki - nem sikerült megegyezni a metódusban: a kéttagú zsűri szívesen elismerésben részesített volna egy-egy táncos és prózai előadást, de a főváros nem akarta, hogy megosszák a díjat. A szervezők utólag megszavaztatják a szemle mind a negyven résztvevőjét, és ennek alapján talál majd gazdára a pénz.

Kiállításra, külföldre Kiel, Kunsthalle: Max Pechstein (jún. 15-ig)

Koppenhága/Humlabaek, Museum Louisiana: Emberek és istenek a régi Kínában (máj. 25-ig)

Köln, Museum Ludwig: Jasper Johns retrospektív (jún. 1-jéig); Wallraf-Richartz-Museum: Tiepolo és a 18. sz.-i velencei rajzművészet (máj. 11-ig)

London, Royal Academy of Arts: George Grosz Berlinje: vízfestmények, nyomatok 1912-1930 (jún. 8-ig); Tate Gallery: Hogarth, a festő (jún. 8-ig); Victoria & Albert Museum: A brit divat 50 éve (júl. 2-ig); British Museum: Múmiaportrék a római kori Egyiptomból (júl. 20-ig)

Lugano, Villa Malpensata: Georges Rouault (jún. 22-ig)

Madrid, Fundación Juan March: Max Beckmann (jún. 8-ig)

Martigny, Fondation Gianadda: Raoul Dufy (jún. 1-jéig)

Milánó, Fondazione Mazzotta: Otto Dix (jún. 29-ig)

München, Kunsthalle der Hypo Kulturstiftung: Alberto Giacometti (jún. 29-ig); Stadtmuseum: Amikor Miki egér Németországba jött (aug. 17-ig)

New York, Guggenheim Museum SoHo: Művészet és divat (jún. 8-ig); Whitney Museum: Biennálé 1997 (jún. 22-ig)

Nizza, Musée d´Art Moderne et d´Art Contemporain: Man Ray retrospektív (jún. 9-ig)

(A-tól J-ig a múlt héten, P-től a jövő héten.)

Cannes + Budapest Nincs magyar versenymű a május 7-18. között rendezendő, 50. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, de az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című, a versennyel párhuzamosan folyó sorozatban levetítik Szász János A Witman fiúk című filmjét, többek között Jean-Luc Godard új műve, az Histoire(s) du cinema, illetve az olasz Anna Maria Tato Marcello Mastroiannira emlékező filmje társaságában. A fesztivált Luc Besson alkotása, Az ötödik elem nyitja, Clint Eastwood versenyen kívüli filmje, az Absolute Power zárja. Hét francia és hat amerikai érdekeltségű film van versenyben, Ázsiát egy-egy kínai, japán és hongkongi-tajvani alkotás képviseli, kelet-európai film nem kapott meghívást. A jubileumi Arany Pálmáért versengő rendezők között van többek között Atom Egoyan, Zhang Yimou, Mathieu Kassovitz, Wim Wenders, Wong Kar-wai, Francesco Rosi, Shohei Imamura, Gary Oldman, Ang Lee és Johnny Depp. Két szarajevói vonatkozású mű is szerepel a programban, a versenyfilmek között Michael Winterbottom Welcome To Sarajevo című brit-amerikai produkciója, a A rendezők két hete című sorozatot pedig Ademir Kenovic, a SAGA csoport vezetőjének filmje, a The Perfect Circle nyitja.

A fesztivállal egy időben, pontosabban tovább, a hónap végéig Cannes-i fények és emlékek címmel vetítenek Cannes-ban díjazott magyar és francia filmeket a Budapesti Francia Intézetben.

Nyelvészek a nyelvtörvény ellen "A nyelv változása demokratikus folyamat, és ez jól is van így. Bár nyelvérzékünket mindenkor sérteni fogják az újítások, nem lenne helyes, ha adminisztratív eszközökkel próbálnánk harcolni ellenük" - fogalmaz többek között az a nyilatkozat, amelyben 39 magyar nyelvész tiltakozik az ellen a - legutóbb a Magyar Nyelv Hete alkalmából hangoztatott - javaslat ellen, hogy "a magyar nyelvet rendeleti úton kell megvédeni egyes károsnak ítélt folyamatoktól (közelebbről az idegen szavak, fordulatok használatától)". A nyilatkozat támogatói - aláírásuk megtekinthető Kálmán Lászlónál, a nyelvtudomány kandidátusánál (ELTE/MTA) - szerint a nyelvnek nem árthatnak meg olyan folyamatok, mint az idegen szavak átvétele: különböző történelmi korszakokban a magyar is rengeteg idegen kifejezést vett át, s hogy végül is mi honosodik meg, azt úgyis a beszélők többségének nyelvhasználata dönti el.

Throwing Muses: a vég Tavaszi amerikai fellépéseit befejezvén feloszlott a Throwing Muses: bár a hamarosan szólóalbum készítésébe kezdő Kristin Hersh énekes-gitáros, az instrumentális zenekart alapító David Narcizo dobos és a nem zenei elfoglaltság után néző Bernard Georges basszusgitáros Interneten közzétett nyilatkozata szerint nem zárta ki, hogy valaha ismét együtt dolgozzon, a zenekar befejezte működését.

Józsefváros vs Írország E címmel nyílt kiállítás a Budafoki Jazz Galériában: az Iparművészeti Főiskola két negyedéves, fotó szakos hallgatója rendezte egymás mellé 1996 őszén készített képeit: Molnár Zoltán Józsefvárost dokumentálta, Szalontai Ábel Írországot. Megtekinthető május 16-ig Budafokon (Kossuth u. 90.) este 6-9 között.

Mediawave: eredmények Április 28-május 3. között zajlott Győrben a Fényírók Fesztiválja, immár hetedszer, a fődíjat, egyúttal a legjobb dokumentumfilm díját a kazah Popov Taras és Vlad Tulkin műve, az Experiment of the Cross (A kereszt kísérlete) nyerte. A legjobb rövid dokumentumfilmnek a litván Diana Matuzeviciené és Korneljus Matuzevicius alkotása, a Behind the Threshold (A küszöb mögött), a legjobb hosszú dokumentumfilmnek a kanadai Alanis Obomsawin által készített Kanehsatake - 270 Years of Resistance (Kanehsatake - 270 év ellenállás) bizonyult, a legjobb játékfilm díját a német Veit Helmer kapta Surprise! (Meglepetés) című munkájáért. Legjobb operatőr: Iolande Cardin-Rossignol: Lodela; legjobb pszeudo-dokumentumfilm: Kardos Sándor: Növekvő város; legjobb kísérleti film: Vera Neubauer: The Lady of the Lake; legjobb táncfilm: Veszprémi András-Bombitz Barbara: A teremtés álma. Az ifjúsági fődíjat megosztva kapta Kerekes Péter Pribenik és Balog József Három nap a Jasov kolostorban című filmje, a kritikusok díját az amerikai David Kost kapta Shelter, a Mediawave díját a mexikói Juan Carlos Rulfo Grandfather Cheno and Other, a közönség díját a brit Ann Vrombaut Little Wolf című alkotásáért.

Indie-albumok, Anglia A független cégek által kiadott albumok április végi eladási listája, a Melody Maker nyomán:

1. Depeche Mode: Ultra

2. Palace Music: Lost Blues & Other Songs

3. Bis: The New Transistor Heroes

4. Válogatás: United Dance - Vol 6.

5. Pennywise: Full Circle

6. Válogatás: Super Discount

7. Válogatás: Dial M For Merthyr

8. Corduroy: The New You!

9. Suede: Coming Up

10. Death In Vegas: Dead Elvis

Cyberia

Kelet-európai Books In Print A múlt héten véget ért Budapesti Könyvfesztiválon mutatta be a Typotex kiadó a jelenleg kereskedői forgalomban lévő összes német, magyar, cseh és lengyel könyv adatait tartalmazó CD-ROM-ot: a német Buchhandler Vereinigunggal közösen készített, teljes körű szövegkeresést lehetővé tevő German + East European Books In Print anyagát kéthavonta egy floppyval frissítik fel, maga a kiadvány pedig évente kétszer jelenik meg.

Szól a Rémember Május 5. óta - RealAudio vagy MPEG 3-as lejátszó segítségével - meghallgatható a Rémember Megalomaniac című zeneanyaga (hat szám, szokásuk szerint angol nyelven), amely ebben a formában, a jelenlegi elképzelés szerint csak a hálózaton férhető hozzá, tehát még a legjobb lemezboltokban sem - viszont az egész világon, az iNteRNeTTto Este rovatában (http://www.idg.hu/internetto/este). A zenekar május 14-én, ugyanitt élő, unplugged-plugged koncertet ad, ami szintén csak az Interneten hallható majd - de utólag is. Egyéb nyalánkságok a zenekar honlapján: http://emc.elte.hu/HULLÁMVONALvimre/remember/first.html.

Interaktív zene A BMG lemezkiadó ezentúl minden CD-n kiadott albumon elhelyezi az America Online-ra való kapcsolódást lehetővé tevő programot, egyúttal az AOL szerverein elhelyez az előadókról szóló információkat, hogy legyen mit böngészni, ha a hallgató CD-ROM-ként használja a lemezt. A normál CD-játszóban is meghallgatható lemezek CD-ROM-ként természetesen extra anyagokat, grafikákat, szövegeket is tartalmaznak.

Gyilkosság a hálózaton Cold Case (Hideg ügy) címmel sorozatot indított a CBS: a műsor megoldatlan gyilkossági ügyeket mutat be, az információk egy részét (halottkém-jelentéseket, helyszíni fotókat, tanúvallomásokat stb.) pedig a hálózaton teszik közzé (http://www.coldcase.com/). A szórakoztatáson kívül a műsorkészítők azt is remélik, hogy az internetes nagyközönség segítségével megoldódhat a rejtélyek egy része. Hogy nem egészen alaptalan ez a várakozás, azt az FBI sokak által "látogatott" Ten Most Wanted elnevezésű site-ja igazolja: a nagyon-nagyon körözött bűnözők közül egyet ennek segítségével letartóztattak, egy másik pedig feladta önmagát.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.