Kulturális hírek

  • 1997. július 3.

Belpol

Gyász87 éves korában elhunyt Jacques-Yves Cousteau francia oceanográfus. Tudományos fokozata nem volt - tengerészeti iskolát végzett, majd a haditengerészetnél szolgált -, de könyvei, filmjei, tévéprogramjai révén a fél világgal megismertette a tengerek titkait, és felhívta a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Emile Gagnan mellett hozzá fűződik az Aqua-Lung néven szabadalmaztatott oxigénpalackos könnyűbúvár-felszerelés megalkotása. Első filmkameráját 13 éves korában kapta. Két gyermekkori szenvedélyét, a filmezést és a tengert összekapcsolván indult első felfedező útjaira Calypso nevű, aknaszedőből átalakított hajóján. Filmjei három Oscar-díjat nyertek, közülük az 1957-es A csend világa Cannes-ban Arany Pálmát is kapott (egyik operatőre az ifjú Louis Malle volt), hasonló címet viselő első könyvét 22 nyelvre fordították le, több mint ötmillió példányban kelt el. Egyik fia, Philippe 1979-ben zuhant a tengerbe repülővel, másik fiával, Jean-Michellel egy üzleti ügyben két éve perre ment, Párizs melletti oceanográfiai parkja pedig, 1991-ben, csődbe.

61 éves korában elhunyt Betty Shabazz, Malcolm X özvegye: azokba az égési sebekbe halt bele, melyeket akkor szenvedett, amikor 12 éves unokája, Malcolm rágyújtotta a lakást.

Meghalt Lawrence Payton, a Four Tops fekete énekes kvartett egyik tagja. 59 éves volt. Három társával (Levi Stubbs, Renaldo Benson, Abdul Fakir) 1953-ban Four Aims néven léptek színre, 1956-ban a Chess Recordshoz szerződve vették fel a Four Tops nevet. Legnagyobb sikereiket 1963 után, a Motown lemezkiadónál érték el.

68 éves korában elhunyt Fodor András Kossuth-díjas költő, író. Első verskötete (Hazafelé) 1955-ben jelent meg, dolgozott a Csillag, a Somogy és a Kortárs című irodalmi lapok munkatársaként. Verskötetei mellett könyvet írt Bartókról és Sztravinszkijról, a 70-es évekre visszatekintő irodalmi naplói több kötetben jelentek meg nemrég.

79 éves korában elhunyt Benkő Gyula, a Vígszínház tagja, Jászai Mari-díjas kiváló és érdemes művész. Hosszú színpadi pályafutása mellett számos televíziós és filmszerepet alakított (Két félidő a pokolban, Redl ezredes stb.), s hétről hétre hallható volt a Szabó családban.

documenta X A németországi Kasselben megnyílt a kortárs avantgárd művészet nagy seregszemléje, a documenta, az 1955-ös kezdet óta immár a tizedik. Művészeti vezetője, a francia Catherine David "előrepillantás"-ként fogta fel az ezredforduló előtti utolsó documentát, de a hivatalos megnyitót megelőző sajtóértekezletig ennél többet egyetlen újságírónak sem árult el sem a részt vevő művészekről, sem a dX témájáról. A párizsi Centre Pompidou egykori kurátorának, aki a Louvre-hoz tartozó Jeu de Paume-ban is dolgozott, egyébként meggyűlt a baja a sajtóval: először kitiltott egy német újságírót a sajtótájékoztatóról, mert az korábban úgymond komolytalan és tudatosan téves információkat közölt a documentáról, aztán az általános felhördülés miatt mégis odaengedte. A 100 napos múzeumnak is nevezett documenta szeptember 28-ig tart nyitva.

Korrigált Ulysses Amit James Joyce nem tett meg - nem korrektúrázta legismertebb regényét, az Ulyssest -, megtette életművének egyik kutatója, Danis Rose, aki most június 16-án (aznap, amikor Leopold Bloom és Stephen Dedalus története Dublinban játszódik), s épp 75 évvel a könyv első megjelenése után, a Picador kiadónál publikálta a mű általa korrigált verzióját. 8-10 ezer javítást végzett a 250 ezer szavas regényen, egységessé és szabatossá tette a helyesírást, szétválasztott összetett szavakat, melyeket a szerző egybeírt, változtatott a központozáson és a szórenden, ahol érzése szerint szükséges volt. Meggyőződése, hogy az Ulyssesnek ez a verziója nemcsak olvashatóbb, érthetőbb és átélhetőbb, hanem közelebb is áll ahhoz, amilyennek maga Joyce akarta. Más Joyce-szakértők természetesen azonnal támadásba lendültek, elfogadhatatlannak tartván a beavatkozást, de Rose kitart, sőt: hozzálátott a Finnegan ébredése korrektúrázásához is.

Monty Cantsin: pince, fogda A neoista névkonspiráció falu széli hiperhálózatát ellenképviselő transzformációs médiairodák világban szétszórt ideiglenes hivatali helyiségeinek egyike megdermedt állapotban az időszámítás megszűnte utáni korból - e címmel rendezett kiállítást a IX. kerületi Black-Black Galériában Monty Cantsin, akinek a megnyitó alkalmából celebrált performance-e pénteken a kerületi rendőrkapitányságon ért véget. Miközben a Kanadában élő művész (született Kántor István) a pincegalériában, vérrel teli kémcsövek, fekete és vörös könyvek közepette, hat-hét kiló gomba közepén ülve, ruhafogas-antennával a fején, aranyszalag-rózsafüzérrel a kezében suttogott arról, hogy ő a neoizmus szelleme, és épp a neoista puccsot közvetíti, kinn, a Balázs Béla utcai épület előtt az Opál Színház tagjai térdepeltek csókra nyújtott kézzel, Bazd meg a pénzed! A lelked akarom! feliratú táblával. Aztán jöttek a rendőrök. Az óbudai Főnix tévé kamerái is rögzítették, ahogy a galéria működési engedélyét ellenőrizték és megpróbálták kifaggatni Cantsint, aki nem esett ki szerepéből, suttogva válaszolgatott, de nem igazolta magát, mondván, kísérteteknek nincs igazolványuk. A rendőrök bolondnak vélték, mentőket hívtak, azok azonban ráéreztek, szerepet játszik, és elmentek. Végül egy magasabb rangú rendőr kikísérte az utcára, ahol fekete ruhás kommandósok, öt rendőrkocsi és csődület várta. Monty Cantsin beszédet akart tartani, erre némi ellenállás után kocsiba tuszakolták és a kerületi kapitányságra szállították. Elmondása szerint átkutatták, néhány holmiját elvették, és szidalmazták, végül egy barátja igazolta, erre elengedték - de vissza akar menni a holmijáért és a felvett, de vele alá nem íratott jegyzőkönyv másolatáért.

Gémesi István kerületi rendőrkapitány a Narancsnak elmondta, állampolgári bejelentésre mentek ki és állítottak elő egy személyt, aki nem tudta igazolni magát. Az esetről és az engedély nélküli közterület-használatról beszámolnak a kerületi önkormányzatnak.

(A kiállítás megtekinthető július 13-ig; a balhét jóval megelőzően készült interjúnk a 36-37. oldalon.)

Artus: Portré Száz előadásból álló sorozatba fogott az Artus mozgásszínházi társulat: mindegyik alkalommal más festő készít egy portrét a szereplők és/vagy a nézők arcvonásai alapján egy üveglapra az előadás ideje alatt (június végén hat darab készült el). A terv szerint a társulat stúdiójában indított Portré című sorozat későbbi előadásait az Art´uszályon rendezik majd - magát a Dunán kikötött úszó alkalmatosságot is folyamatosan változó alkotásként képzeli el a társulat, minden centiméterét felajánlják művészkollégáiknak átalakításra, előadások tartására. (Képünkön Mándy Ildikó és Regenhart Éva.)

Pepsi Sziget: Bowie, Prodigy, Csapody Mint a plakátokon is látható, David Bowie és a Prodigy is szerepel az augusztusi Pepsi Szigeten, amellyel kapcsolatban Csapody Miklós, az MDF parlamenti frakcióvezető-helyettese felszólalásában kifogásolta, hogy a táborozási alapból, pályázat útján, egymillió forintot nyert.

Alice Cooper A nyárra beütemezett nagy öregek sorában ezúttal Alice Cooper lépett fel Budapesten, a Petőfi Csarnokban. (Kritika a 43. oldalon.)

Magyar reklám-Oscar A reklámszakma Oscarjának tartott Telly-díjat nyerte az utazás-légi közlekedés kategóriában, 9500 film közül az Ez a Malév című reklámfilm, az Edison Network Reklámügynökség, közelebbről Erdélyi Zsolt kreatív igazgató és a filmes Ardai Tamás munkája.

Íróper Indiában Bíróság elé citálták Arundhati Roy indiai írót, amiért The God Of Small Things (Kis dolgok istene) című első regénye úgymond alkalmas a nemzeti erkölcsök aláásására azzal, ahogy a kasztrendszerről és a nő társadalmi szerepéről ír.

Rekordár Van Goghért 1990 óta nem fizettek Európában annyit modern képért, mint a Sotheby´s londoni aukcióján Van Gogh La moisson en Province (Aratás Province-ban) című vízfestményéért, amelyet ötven év óta először most, az árverés előtt állítottak ki.

MTV + ZTV Július 1-jétől a korábbinál 183 ezerrel több (összesen mintegy negyedmillió) háztartásba jut el (ismét) a Music TV Europe, amely új terjesztési szerződést kötött a Magyar Kábeltelevíziós Hálózatok Szövetségével.

Beindította adását a Z+ nevű magyar könnyűzenei televízió, melynek adása a Kábelkom tíz kábelrendszerében, valamint ötven településen fogható.

HÖOK A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége szerint külön költségvetési keretből kell biztosítani a hallgatók lakhatási támogatását, amit pályázat útján lehetne megkapni. A kollégiumok finanszírozásánál meg kell teremteni az önállósodás államilag szabályozott egységes jogi hátterét és állami stratégiát kell kidolgozni a kollégiumi ellátottság javítására.

Pynchon új könyve Amerikában hetek alatt 200 ezer példányban kelt el Thomas Pynchon hosszú hallgatás után született legújabb regénye: a Mason & Dixon két történelmi figuráról szól, Charles Mason csillagászról és Jeremiah Dixon térképészről, akik 1763-67-ben nem sejthették, milyen véres események zajlanak majd száz év múlva, az amerikai polgárháborúban az általuk meghúzott, róluk elnevezett vonal mentén, amelyet az északi és a déli államok határának tekintenek. Pynchon, aki a narrátor, bizonyos Wicks Cherrycoke lelkész 18. századi nyelvén írta a regényt, a könyv megjelenése alkalmából feladta négy évtizedes elzárkózottságát, és rövid interjúban részesítette a CNN-t. Az idén 60 éves író egyébként New Yorkban él irodalmi ügynök feleségével (talán neki köszönhető e szereplése) és fiával (neki meg valószínűleg az, hogy ajánló sorokat írt a Lotion nevű alte-rock zenekar tavalyi CD-jére).

Budapesti Búcsú Immár hatodik éve rendezték meg június utolsó hétvégéjén a Budapesti Búcsút. A szervezők reményei szerint néhány év alatt Közép-Európa legnagyobb nyárköszöntő fesztiváljává válik a Westel 900 és a Nokia által szponzorált búcsú. Vasárnap a Felvonulási téren, százezres tömeg előtt, a hazai sztárok mellett fellépett az amerikai No Mercy együttes is.

Cyberia

Soros: tükrözés, archívum Nemcsak a Szabad Európa Rádió idetelepített archívumának, hanem a hágai nemzetközi bíróságnak a délszláv háborúval kapcsolatos anyagai is kutathatók immár a Central European Universityn - jelentette be Budapesten Soros György, a CEU diplomaosztó ünnepsége alkalmával tartott sajtóbeszélgetésen. Ez alkalommal nyílt meg hivatalosan a J-Store anyagait tükröző Internet-site is: a többek között a Harvard és a Yale egyetem könyvtárát is magában foglaló konzorcium tulajdonában lévő Journal Storage hat tudományág (filozófia, közgazdaságtan, jog, történelem, szociológia, politikatudomány) mintegy negyven jelentős, angol nyelvű szakfolyóirata hozzáférhető itt, a hálózaton keresztül. Soros elmondta, tervezik, hogy magyar folyóiratokat is feltesznek a hálózatra.

Az Internet szabad Az USA legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek minősítette az úgynevezett illetlenségi törvényt, amelyet Clinton elnök tavaly februárban fogadtatott el a törvényhozással. A legfelsőbb bíróság állásfoglalása egyetért a hatályon kívül helyezett törvény alapelvével (hogy a fiatalkorúakat védeni kell az erkölcstelen anyagoktól), de úgy találta, ennek törvényi megoldásai korlátozták a felnőttek szólásszabadságát.

A Microsoft a közkönyvtárakért Bill Gates és felesége, Melinda 200 millió dolláros alaptőkéjű alapítványt hozott létre, amelyet a Microsoft ugyanilyen értékű szoftverrel egészít ki azzal a céllal, hogy segítsenek eljuttatni az Internetet az USA szegényebb vidékeinek közkönyvtáraiba is.

RealAudio Horn Július 3-án, csütörtökön 17-19 óra között a Petőfi rádió Modem idők című műsorának vendége lesz Horn Gyula miniszterelnök, aki januárban már vállalt hasonló szereplést, amikor az iNTerRNeTTo olvasóinak a kérdéseire válaszolt. Ezúttal azonban - a RealAudio jóvoltából - hallani is lehet Horn válaszait (http://www.petofi.enet.hu), amelyek később visszakereshetők lesznek a hálózati újság archívumában (http://www.internetto.hu/modemidok).

GRID Elkészült az ENSZ által kezdeményezett GRID (Global Resource Information Database) nemzetközi környezetvédelmi hálózat magyarországi központjának internetes adattára, amely egyelőre csak évenként felfrissített statisztikai adatokat tartalmaz, de azért az is valami, itt: http://www.gribbp.meh.hu/.

Figyelmébe ajánljuk