Kulturális hírek

  • 1997. október 23.

Belpol

CarraCarlo Carra (1881-1966), az olasz futurista és metafizikus festészet egyik legismertebb képviselőjének rajzaiból és nyomataiból látható kiállítás a Magyarországi Olasz Intézet szervezésében október 26-ig a Dorottya Galériában. Chilei Filmszakadás Abel Ferrara The Blackout (Filmszakadás) című filmjét, melyet nemrég a Titanic Fesztiválon Budapesten vetítettek, levették a santiagói Plaza Vespucio filmfesztivál műsoráról.
Hogy pontosan miért, arra kétféle magyarázat is adódott: a Porvenir de Chile (Chile jövője) nevű katolikus csoport - júniusban ez akadályozta meg Martin Scorsese Jézus Krisztus utolsó megkísértése című művének bemutatását - tiltakozott az amerikai filmben látható leszbikus szexjelenetek miatt, a fesztivál illetékesei szerint viszont a forgalmazó egyszerűen nem küldte el időben Chilébe a kópiát, ezért még a szokásos cenzori vetítésre sem került sor.

Jön a Prodigy Október 30-án a Budapest Sportcsarnokban lép fel a Prodigy, jelentették be a Multimedia Concerts sajtótájékoztatóján, ahol a konkrét információkkal minimum azonos hangsúllyal hangoztatták, hogy - a Pepsi Szigetre meghirdetett, majd elmaradt Prodigy-koncerttel szemben - ez tényleg meg lesz tartva, nem lehet lemondani, "tízszeres pönálét" kötöttek ki, sőt: ha az elővétel alapján úgy adódik, szó lehet egy második koncertről is, mondta a Narancs kérdésére a sajtótájékoztatót tartó Lakos György. A jegyek ára 2700 és 4000 Ft között lesz, a drágábbak szólnak az állóhelyekre - ha nem támogatná az eseményt a Ballantines, állítólag 7-8000 Ft-ot lettek volna kénytelenek elkérni. A Prodigy előtt DJ Budai mutatja be Techno-House Classics ´93-96 című új albumát. Egyúttal beharangozták a Multimedia többi őszi koncertjét is: Al Di Meola (PeCsa, okt. 24.), Megadeth (PeCsa, okt. 27.), Clawfinger (PeCsa, nov. 25.), Whitesnake (BS, nov. 30.).

McCartney, a klasszikus Megjelenését követően azonnal az amerikai klasszikus lemezek listájának élére ugrott Paul McCartney Standing Stone című nagyzenekari műve. A Beatles egykori basszusgitárosa egyébként a 60-as éveket idéző tumultus közepette dedikálta új lemezeit Londonban, a HMV egyik restaurált lemezboltjában - ugyanott, ahol 35 évvel ezelőtt Brian Epstein, a Beatles menedzsere átadta a zenekar demoszalagját George Martin producernek.

Két körkép "Azt hallottam, Budapesten / Megnyílott már a pokol / Vigyázzon kend, napam asszony / Nemsokára meglakol" - énekelte Dobó Katica Mezei Gyula és zenekara kíséretében Gárdonyi Géza és Dankó Pista Pokol-nótáját az Írók Boltjában, ahol Réz Pál, a Holmi főszerkesztője mutatta be Kovács Ákos etnográfus Két körkép című kötetét. A Sík Kiadó gondozásában megjelent könyv a Feszty-, illetve a Pokol-körképről szóló tanulmányt tartalmazza, rengeteg korabeli dokumentummal és illusztrációval. Történelmi panoptikumainkról végzett kutatásainak eredményét A magyar panteon címmel a Mozgó Világ októberi számában publikálta Kovács Ákos.

Frankfurt ´97 Október 20-án zárult a 49. Frankfurti Könyvvásár: több mint 107 országból közel 9600 cég állított ki körülbelül 330 ezer kiadványt, a látogatók száma gyakorlatilag ugyanennyi. Az egykori szovjet tömb országaiból érkezett kiállítók száma 30 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest - köztük található több mint 40 magyar is.

Yasar Kemal kapta a német könyvkereskedők idei békedíját: a török író többször is ült börtönben, mert kritizálta hazája kormányzatának diktatórikus intézkedéseit.

A német nyelvű kiadók számára a vásár apropójából felszínre került legizgalmasabb kérdés, tudják-e tartani a német nyelvű országok azt a törvényt, amely nem teszi lehetővé új könyvek árengedményes árusítását, kivételes helyzetben maradhatnak-e a könyvek, vagy be kell sorolniuk az összes többi termék közé. A szabályozást jelenleg vizsgálja az Európai Bizottság.

Frankfurtban első ízben osztották ki a Női Írók Oscar-díjait: huszonhárom szerző kapta meg, akik az indoklás szerint az utóbbi 25 évben "megváltoztatták a világot". Az elkövetkező időkben évente már csak egy nyertest hirdetnek.

Az egész vásár legsikeresebb szerzője alighanem Robert Mawson: a 41 éves angol expilóta és reklámszövegíró The Lazarus Child (A gyermek Lázár) című regényében egy házaspár elkeseredetten próbálja gyermekét visszahozni a kómából. A szerző ott helyben vagy kétmillió fontnyi szerződést kötött különböző országok kiadóival. A filmjogokról még tárgyalnak.

Díj, díj, díj The God of Small Things (Apró dolgok istene) című regényével Arundhati Roy nyerte a legrangosabb brit irodalmi elismerésnek számító 1997-es Booker-díjat és a vele járó 20 ezer fontot. Az írónő első regénye egy családi tragédián keresztül vezet el az 1960-as évek végének társadalmi, politikai viszonyai közé, az indiai Kerala államba.

Forgács Péter Az örvény című filmje - a Privát Magyarország sorozat tizedik darabja - nyerte Berlinben a Prix Europa fesztivál dokumentumfilm kategóriájának nagydíját.

Szász Péter Witman fiúk című műve nyerte a legjobb filmnek járó díjat a belgiumi Gentben rendezett flandriai filmfesztiválon.

H. C. Artman költő veheti át november 18-án Bécsben az 50. Osztrák Könyvhét megnyitásakor az osztrák könyvkereskedők 1997-es toleranciadíját.

Decemberben Európa jelenlegi kulturális fővárosában, Thesszalonikiben, Sostiene Pereira című regénye elismeréseként Antonio Tabucchi veheti át a 20 ezer ECU-vel dotált Aristeion európai irodalmi díjat.

A National Museum of American History életművéért elismerésben részesítette Celia Cruz 1961 óta Amerikában élő, kubai származású énekesnőt: a salsa királynője több mint ötvenéves pályája során több mint hetven albumot készített.

Henschel 1943 óta először látható magyar színpadon Gerhart Hauptmann 1898-ban írott drámája, a Henschel fuvaros: Zsótér Sándor rendezésében kezdte játszani a Kamra. Képünkön Dévai Balázs, Huszárik Kata és Szirtes Ági.

Annie Wobler Első ízben került közönség elé Magyarországon Arnold Wesker egyszemélyes drámája, az Annie Wobler: a Komédium színpadán Csákányi Eszter bújik három szerepbe; rendezte Frenkó Zsolt.

ÁHZ-ból NFZ Kocsis Zoltán zongoraművész zeneigazgatóként, Hamar Zsolt pedig állandó karmesterként vezeti mostantól az Állami Hangversenyzenekart, amely a jövő évtől az idegen nyelven is jobban csengő Nemzeti Filharmonikus Zenekar néven működik - jelentette be az együttes társulati ülésén Magyar Bálint művelődési miniszter. Kobayashi Ken-Ichiro a továbbiakban a zenekar tiszteletbeli elnök-karnagyaként dolgozik majd. Kocsis Zoltán szándéka, hogy a zenekar 18-19. századra koncentráló repertoárját 20. századi művekkel bővítsék.

Polanski: vissza Amerikába? Egy hollywoodi tévéhír szerint tárgyalások folynak Roman Polanski jogi képviselője és a kaliforniai igazságszolgáltatás illetékesei között arról, hogy a 63 éves filmrendező visszatérhessen Amerikába húsz évvel azután, hogy a rá váró börtönbüntetés elől Európába szökött. A vád szerint 1977-ben a rendező leitatott, gyógyszerrel elkábított és megerőszakolt egy akkor 13 éves lányt, akit egy francia divatmagazin számára készült fotózni. Áldozata - ma Hawaiin élő, 33 éves, kétgyermekes anya - nem kifogásolná Polanski hazatérését.

Eközben Bécsben, a Raimund Theaterben bemutatták Polanski legnépszerűbb filmje, a Vámpírok bálja musicalváltozatát, zenéjét Jim Steinman, szövegét Michael Kunze írta.

Spanyol nyitányok Erőszak és az erőszak elleni tiltakozás kísérte Bilbaóban a város ötmilliárd dollárra rúgó fejlesztési terveinek egyik leglátványosabb intézménye, a Frank O. Gehry tervezte Guggenheim Múzeum megnyitását, amelyen részt vett János Károly spanyol király is. Az ünnepélyes esemény előtt néhány nappal agyonlőttek egy rendőrt, aki megzavarta azokat a feltehetően ETA-terroristákat, akik távirányítású gránátokat próbáltak elrejteni a múzeum előtt álló szobornál, kisebb robbantás rázott meg egy irodaépületet, a város lakói pedig százezerszám tiltakoztak a szeparatista erőszak ellen.

Röviddel a Ricardo Bofill tervezte barcelonai Katalán Nemzeti Színház szeptemberi megnyitása után bejelentették: az intézmény alapító igazgatója, Josep Maria Flotats nem sokáig maradhat posztján, mert összetűzésbe került vezető katalán kultúrpolitikusokkal.

Gyász 54 éves korában elhunyt Balázs József József Attila-díjas író; a magyar paraszti sors leírását adó, legismertebb művei (Magyarok, Koportos, Fábián Bálint találkozása Istennel) a 70-es évek közepén jelentek meg, majd a filmvásznon folytatták életüket.

90 éves korában - a veseműködését fenntartó gép kikapcsolására kérvén orvosait - elhunyt James Michener amerikai regényíró; Pulitzer-díj-nyertes első könyve, a South Pacific (Déli Csendes-óceán) musicalként és filmként is népszerű lett, s kedvet csinált az utazás izgalmát nyújtó többi művéhez. Sokat költött jótékony célra, 37 millió dollárt adományozott a Texas Egyetemnek, kéziratait az Észak-Colorado Egyetemnek ajándékozta.

81 éves korában meghalt Harold Robbins amerikai regényíró; intrikában és erotikában dúskáló 22 regénye világszerte összesen 750 millió példányban kelt el, több művét meg is filmesítették.

Cyberia

Internet-piac A Radicati Group piackutató cég legújabb felmérése szerint az Internettel kapcsolatos szolgáltatások és szoftverek idei összforgalma az év végére elérheti a 3 milliárd dollárt, s további növekedés is várható. Az Internet Commerce: 1997-2001 című tanulmány prognózisa szerint továbbra is a Microsoft és a Netscape küzd majd a vezető pozícióért, előbbi a kliens-, utóbbi a szerver-oldalon áll jobban, de a tanulmány írói úgy látják, a Microsoft kezdi ledolgozni hátrányát a böngészőháborúban. Részletesebben: http://www.radicati.com.

Jogvédő Internet-robot Az előadói jogokat képviselő amerikai Broadcast Music Inc. (BMI) ráeresztette az Internetre a MusicBot névre hallgató robotot, melynek feladata, hogy copyright nélkül feltett zenékre vadásszon a hálón napi 24 órában, heti hét napon át - kábé kéttucatnyi, teljes állásban foglalkoztatott, két lábon járó szörfös munkáját ellátva. Mivel a zeneművek online felhasználásáért eddig nem kaptak jogdíjat az előadók, a BMI három új licencfajtát is bevezetett, íme, egyelőre angolul: web site license, music area license és corporate image license.

Online Books in Print A német könyvkereskedők szövetsége a Frankfurti Könyvvásáron bejelentette: tagjaik számára az Interneten keresztül elérhetővé vált a Books in Print, vagyis a piacon lévő összes könyv listája.

Microsoft és beszédfelismerés A Microsoft 45 millió dollárt fektet a beszédfelismeréssel foglalkozó Lernout & Hauspie Speech Products NV cégbe. A belga L&H 20 nyelvre fejlesztett ki beszédfelismerő szoftvert, technológiáját számos termékben használják, fordítószoftverektől gépkocsi-navigációs rendszerekig.

Mindenki a Microsoft ellen SPOGGE (Society for the Prevention of Gates Getting Everything) néven megalakult egy Internet-társaság, melynek tagjait az a cél vezeti, hogy gyűlöletmentes módon a világ tudtára adják: az emberiség nem engedheti át a számítógépipart Bill Gatesnek. A SPOGGE tagsága ingyenes, csak egy logót kell letölteni a http://www.successmp.com/shops/spoggesticker címről.

S ha ez nem lenne elég, az amerikai igazságügyi minisztérium felkérte a szövetségi bíróságot, bírságolja meg a Microsoftot, amiért az - egy 1995-ös bírósági végzést megsértve, a Windows "monopóliumát" kihasználva - azt kívánja a PC-gyártóktól, hogy ha gépeikre installálják a Windows 95-öt, akkor egyúttal tegyék ezt a cég internetes böngészőprogramjával, az Explorerrel is. A kormányzat szerint ez két különböző termék, a bírságolás kezdeményezésével pedig nem a Microsoft és a Netscape Navigator böngészőháborújában akarnak állást foglalni.

Figyelmébe ajánljuk