Kulturális hírek

  • 1998. január 8.

Belpol

Nemzeti: Bálint András Még a tavalyi év vége fejleménye, de a jövő évezredre is hatással lévő hír: Magyar Bálint művelődési miniszter bejelentette, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója nyerte az Erzsébet téren építendő új Nemzeti Színház vezetésére kiírt pályázatot. 1999 tavaszáig - ameddig a Hevesi Sándor téren működő Nemzeti igazgatójának, Ablonczy Lászlónak a megbízatása tart- Bálint tovább vezeti a Radnótit is, miközben miniszteri főtanácsosi rangban megkezdi a leendő társulat szervezését és részt vesz az építkezés során felmerülő kérdések eldöntésében.

(Képünkön Bálint András a novemberben bemutatott INRI egyik jelenetében; a legközelebbi előadás január 18-án lesz.)

Titanic-láz: színház, mozi, múzeum Amerika az 1912 áprilisában jéghegynek ütközött és elsüllyedt Titanic legendájának hódol. A júniusban öt Tony-díjat nyert, Titanic című musical sikerrel fut a Broadwayn. Az év utolsó napjaiban bemutatott, hasonló című James Cameron-film első pár heti eredménye bennfentesek szerint jó esélyt ad arra, hogy világszerte elérje a 425 millió dolláros összbevételt, ami azt jelenti, megtérül a katasztrófafilm gyártásának és reklámozásának 300 millió dollárnyi költsége.

A floridai St. Petersburgben november vége óta látható a Titanic: the Exhibition című kiállítás: a tengermélyről felszínre hozott és itt bemutatott több mint 300 tárgy között megtekinthető például egy bronzkerub a luxushajó főlépcsőjéről, az ezüst étkészlet számos darabja a White Star társaság emblémájával, két felbontatlan üveg pezsgő, a hajókürt stb. A május 15-ig nyitva tartó kiállítás 1997-ben, hat hónap alatt 600 ezer érdeklődőt vonzott a Tennessee állambeli Memphisben.

Louvre: új szárny Chirac elnök megnyitotta a párizsi Louvre új szárnyát: az eddig használaton kívüli, mintegy 11 ezer négyzetméternyi területen több ezer egyiptomi, római és etruszk kincset, valamint 16-17. századi itáliai festményeket mutatnak be.

Halálos karácsony 77 éves korában elhunyt Japán leghíresebb filmszínésze, Mifune Toshiro. Bár 134 filmben szerepelt, elsősorban Kurosawa Akira munkái, illetve a Sógun című amerikai tévésorozat révén ismerte a világ. Kínában született, Port Arthurben tanult, a világháborúban légi fényképészként szolgált. 1948-ban kapta első szerepét Kurosawától: a Részeg angyalt többek között A vihar kapujában, A félkegyelmű, A hét szamuráj, A véres trón, A testőr és A rőtszakállú követte, utóbbi kettő révén, máig egyedüliként, kétszer is elnyerte a legjobb alakítás Arany Oroszlánját a Velencei Filmfesztiválon. Producerként is tevékenykedett, s 1963-ban a rendezéssel is megpróbálkozott, a Gojumannin no Isan (500 ezer ember öröksége) azonban közel sem hozott akkora sikert számára, mint a szamuráj szerepkör, amellyel - noha számos mai figurát is megformált - leginkább azonosították.

76 éves korában meghalt Giorgio Strehler, Olaszország legkiemelkedőbb színházi rendezője. Triestben született - a város nemzetközi levegője minden provincializmusra immunissá tette. 1947-ben alapította milánói színházát, a Piccolót, amely hamarosan - elsősorban az ő Shakespeare-, Brecht-, Gogol-, Strindberg-, Beckett-, Pirandello- és Goldoni-rendezései révén - Európa egyik vezető művészszínházává vált. Strehler utolsó éveit megkeserítette az EU-pénzekkel való állítólagos visszaélések miatt ellene folytatott vizsgálat. A helyzet akkor normalizálódott, amikor Jack Lang egykori francia kultuszminiszterre bízták a Piccolo gazdasági ügyeinek rendbetételét. Ekkor visszatért Strehler is, aki - gyerekkora óta operarajongó lévén - utolsó hónapjaiban Mozart Cosi fan tuttéjének bemutatójára készült. Januárra tervezte a premiert.

74 éves korában elhunyt Denise Levertov: az angliai születésű, szabadversben író amerikai költőnőt 23 kötete, esszéi és műfordításai révén nemzedéke kiemelkedő képviselői között tartják számon.

Öngyilkos lett a legnépszerűbb japán filmvígjáték-rendezőként emlegetett Juzo Itami: a 64 éves férfi tokiói háza tetejéről vetette le magát. Halála nyomán vita lángolt fel Japánban a bulvársajtóról, búcsúlevelében ugyanis azt írta, csak így tudja bebizonyítani ártatlanságát, mert azt írták róla, megcsalja a feleségét, Nobuko Miyamoto színésznőt, számos filmje főszereplőjét.

Holtan találták Chris Farleyt egy barátja chicagói lakásában: a túlsúlyos figurákat alakító amerikai film- és tévékomikus 33 éves volt.

91 éves korában elhunyt Corneliu Baba, a század egyik legnagyobb román festőművésze.

92 éves korában meghalt Stanley Cortez. A Stanislaus Kranz néven született, osztrák származású amerikai operatőr olyan filmrendezőkkel dolgozott együtt, mint Orson Welles, Fritz Lang vagy Sam Fuller.

Klasszikus német filmépítészet Ezzel a címmel rendeztek kiállítást a Német Filmmúzeumban, a Majna-Frankfurtban. A január 18-ig nyitva tartó tárlat Walter Reimann, Otto Hunte és Hans Poelzig munkásságára koncentrál, akiknek a hagyatékával az intézmény rendelkezik. Standfotók és filmrészletek mellett láthatók többek között Reimann tusrajzai, melyeket a Dr. Caligarihoz készített, Hunte díszlettervei a Jud Süss című antiszemita propagandafilmhez és az a gettómakett, amelyet Poelzig formázott Paul Wegener Golem-filmjéhez.

Picasso a Terézvárosban Egy VI. kerületi bérház (közelebbről a Szondi u. 98/B) földszintjén, a Gecse Aréna Stúdióban adta elő Pablo Picasso Négy kislány című darabját a Pók Csoport (Wéber Kata, Illés Márton, Kurkó Tímea, Darabos Noémi és Bozóky Balázs) Rajkai Zoltán rendezésében, Sáry László zenéjére. Az érettségire, felvételire készülő színjátszók valamennyien a Gecse Jolán vezette - s az előadásnak is otthont adó lakásban működő - kreatív stúdió hallgatói. Pillanatnyilag nem tudható, megismétlik-e (és ha igen, mikor) a tavaly nyáron ősbemutatott előadást, mert a hozzá szükséges Soros-pénz elfogyott.

Turnémérleg ´97 A Pollstar zeneipari szaklap kimutatása szerint az utazó muzsikusok összesen 1,3 milliárd dollárt zenéltek össze tavaly Amerikában, alig kevesebbet az 1994-ben felállított 1,4 milliárdos rekordnál. A legtöbbet a Rolling Stones szedte össze, pedig Mick Jaggerék csak szeptemberben indították (s idén folytatják majd) Bridges to Babylon című, eddig 33 előadást megélt körútjukat, míg a U2 a PopMart-turné 46 estjével kapart össze tízmillióval kevesebbet. Íme az élcsoport:

1. The Rolling Stones: 89,3 millió $

2. U2: 79,9 millió $

3. Fleetwood Mac: 36,3 millió $

4. Metallica: 34,1 millió $

5. Brooks & Dunn/Reba McEntire: 33,5 millió $

6. Garth Brooks: 25 millió $

7. Tina Turner: 24,8 millió $

8. Prince: 24,6 millió $

9. Jimmy Buffett: 24,4 millió $

10. Aerosmith: 22,3 millió $

Említésre méltó a Sarah McLachlant, Jewelt, Sheryl Crow-t és Fiona Apple-t egy estére rendelő, Lilith Fair elnevezésű turné 16. helye: 16,4 millió dolláros összbevételével rácáfolt arra a szervezői tapasztalatra, hogy a nőkkel csak bukni lehet.

Alternatív pedagógusképzés Még lehet jelentkezni az Alternatív Pedagógusképző Műhely januárban induló kurzusaira. A Nyitott Pedagógiai Műhely és az Alternatív Tanárképző Stúdium egyesüléséből 1997 tavaszán alakult, posztgraduális pedagógusképzést nyújtó műhely célja az alternatív pedagógiák terjesztése, a gyakorlati segítségnyújtás a mindennapi munkában, az attitűdformálás, a kreativitásfejlesztés és kiegészítő ismeretek nyújtása a rokontudományok (filozófia, pszichológia, szociológia) területéről. Részletesebb felvilágosítással Szebényi Csilla (339-2114) és Fehér Márta (155-9370) szolgál.

Nagy skandináv tervek Norvégia megkezdte a felkészülést Henrik Ibsen halálának 2006-ban esedékes századik évfordulójára. Az irodalmi, színházi, idegenforgalmi érdekeltek, sőt két darab miniszter részvételével kétnapos konferenciát tartottak: számításaik szerint 1999-től kezdve külön helye lesz az állami költségvetésben Ibsennek. Úgy tervezik, 2006-ra lenne teljes a drámíró műveinek 21 kötetesre tervezett kritikai összkiadása, a könyvsorozat költségei azonban ma még nem állnak rendelkezésre. A norvégok nagy Ibsen-vállalkozása párhuzamosan fut majd a svédek 1981 óta készülő Strindberg-összkiadásával és a dánok 2002-re befejeződő Kierkegaard-sorozatával.

Zeneközpont Mostarban Karácsony előtt megnyílt Mostarban az a zeneközpont, melynek létesítéséhez az elmúlt két év során 5,7 millió dollár gyűlt össze Luciano Pavarotti és zenészbarátai jóvoltából. Az olasz tenor mellett részt vett a megnyitón Bono, a U2 énekese és Brian Eno is. Az intézmény létesítését a War Child nevű, boszniai gyerekeket segítő brit jótékonysági szervezet kezdeményezte. Eredetileg Szarajevóban szerették volna felépíteni, de a mostari hatóságokkal jobban tudtak együttműködni. Egy, a háborúban lerombolt általános iskola helyén építették, s nemcsak oktatják benne a zenét, hanem szakemberek közreműködésével terápiaként is alkalmazzák, hogy segítsenek a gyerekeknek feldolgozni a háborús traumát.

Fotó Gulyás Létképek címmel állítja ki fotóit a budapesti Pataky Művelődési Központban Gulyás Miklós. Illusztrációnk a Széchenyi fürdő-sorozat egyik darabja. Megtekinthető január 30-ig.

Cyberia

INteRNeTTo-pályázat Irodalmi pályázatot hirdetett az iNteRNeTTo: a fődíj, egy a Pannon GSM-től származó Nokia Communicator reményében az sms.internetto.hu címre küldendő művek terjedelme nem haladhatja meg a 160 (azaz egyszázhatvan) karaktert.

Fellebbez a Microsoft, erősít a Netscape A Microsoft fellebbezést nyújtott be Jackson bíró ítélete ellen, de a procedúra lezárultáig kétféle változatban (Internet Explorerrel és a nélkül) szállítja partnereinek a Windows 95-öt. Ugyanakkor a Microsoft szerint a Win95-ről nem lehet rendesen leszedni az Explorert, mert eltávolítása után a program nem fog rendesen működni. Erre - technikusok segítségével - a bíró másfél perc alatt uninstallálta egy vadonatúj PC-ről az Explorert. Jackson bíró január 13-án tart meghallgatást az ügyben. Részletek az amerikai igazságügy-minisztérium weblapján: www.usdoj.gov.

A Microsoft konkurense, a Netscape az Explorerrel kapcsolatos fejlemények kapcsán új marketingstratégiát jelentett be: elképzelhető, hogy ingyen adják majd saját böngészőjüket, a Navigatort, s a cég weboldalán felkínálnak majd egy gombot - aki erre rákapcsol, könnyebben cserélheti Explorerjét Navigatorra.

Mónus raus Az iNteRNeTTo értesülése szerint az Elender levette Mónus Áron weboldalait az Internetről, és felbontotta a vele kötött előfizetési szerződést, mert Mónus ott hirdette betiltott Mein Kampf-fordítását és Összeesküvés: a nietzschei birodalom című könyvét.

Szerzői jogi szigorítás Clinton elnök aláírta az elektronikus tolvajlásról szóló új jogszabályt: e szerint minimum ezer dollárra kell büntetni azt, aki szándékosan - akár származik haszna belőle, akár nem - megsért egy adott anyagra vonatkozó szerzői jogot. A szoftver- és szórakoztatóipar szerint a törvény jelentős mértékben hozzájárul majd a kreatív termékek védelméhez.

Alternatív távközlési szolgáltató Az iNteRNeTTo értesülése szerint januárban tárgyalások kezdődnek a vasútvonalak mentén létrehozandó távközlési hálózat üzemeltetéséről és karbantartásáról. Ez annak a következménye, hogy röviddel karácsony előtt az MKM-Tel Kft. és a Unisource N. V. tulajdonosai aláírták a részvényesi megállapodást. A leendő alternatív távközlési társaság százmillió dolláros alaptőkéjéből a magyar konzorcium tagjaként a MÁV 25,1, a Mol 20,9, a KFKI Számítástechnika 5, a nemzetközi távközlési szolgáltató Unisource pedig 49 százalékot jegyez. Későbbi részvényjegyzési opciót biztosítottak az Antenna Hungaria számára is.

IBM-rekord Várhatóan néhány évig még várniuk kell a PC-felhasználóknak az IBM által kifejlesztett új merevlemezre, amelyen 11,6 milliárd bit információ fér el, négyszer annyi, mint a jelenleg forgalomban lévőkön.

Figyelmébe ajánljuk